12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialO studentă de 19 ani, care se implica în ajutorarea refugiaților, a...

O studentă de 19 ani, care se implica în ajutorarea refugiaților, a fost violată și ucisă de un tânăr afgan. Crima pune sub semnul întrebării politica ospitalității din Germania| REPORTAJ DW

Cadavrul unei studente de 19 ani, care a fost violată și ucisă, a fost găsit, la jumătatea lunii octombrie, într-un râu care trece prin orașul german Freiburg im Breisgau. În urmă cu cu câteva zile, un refugiat afgan în vârstă de 17 ani a fost arestat, fiind suspect că ar fi comis crima. 

Șocanta crimă pune sub semnul întrebării cultura ospitalității a Germaniei, cât și identitatea orașului Freiburg, considerat a fi  un oraș cu o puternică cultură alternativă și cu o societate civilă activă, atât în ceea ce privește protecția mediului, cât și ajutorarea refugiaților, arată un reportaj realizat de jurnalistul Deutsche Welle, Christoph Ricking.

La jumătatea lui octombrie, Maria L. a fost violată și ucisă, cadavrul ei fiind descoperit în râul Dreisam. Ea venea acasă pe bicicletă de la o petrecere atunci când a căzut victimă unui refugiat afgan de 17 ani. Ca urmare a tragediei, orașul este în stare de șoc, dat fiind faptul că studenta de 19 ani se implica în ajutorarea refugiaților.

„Imaginile cu care orașul german Freiburg im Breisgau se prezintă pe Internet dau impresia unei lumi idilice în care ar trăi cei 225.000 de locuitori și unde vizitatorii sunt mereu bineveniți. Orașul se află în sud-vestul prosper al Germaniei, în mijlocul podgoriilor, la marginea Pădurii Negre. Este considerat un loc liberal și tolerant, tânăr și deschis către lume. În jur de 40.000 de studenți trăiesc la Freiburg iar Universitatea este cel mai mare angajator din oraș. Istoria angajamentului civic este una de durată la Freiburg: în anii 70, acolo s-a dezvoltat unul din centrele mișcării ecologiste și anti-atomice. Din 2002, la Freiburg este primar un ecologist, o premieră în politica din marile localități germane. Freiburg este deci un oraș cu o puternică cultură alternativă și cu o societate civilă activă, atât în ceea ce privește protecția mediului, cât și ajutorarea refugiaților”, se arată în reportajul DW.

În contextul crimei, Uwe Maucher, jurnalist la “Badische Zeitung”, în dialog cu DW susține că, pe de o parte, unii locuitori se așteptau „să se întâmple așa ceva”. „Pe de altă parte sunt cei care susțin că nu pot fi condamnați toți refugiații pentru fapta comisă de unul singur dintre ei Cu toate acestea, „tonul devine tot mai <<rece și scârbit>>”, mai spune el.

Pe de altă parte, majoritatea locuitorilor  încearcă să păstreze o atitudine echidistantă. De exemplu, primarul din Freiburg Dieter Salomon a precizat: „Faptul că criminalul este un tânăr din Afganistan dă desigur apă la moară celor care oricum credeau că refugiații sunt oameni răi. Dar vă rog să faceți diferența între acești oameni și criminal, a cărui faptă abominabilă nu poate păta însă conștiința tuturor, lucru pe care locuitorii din Freiburg îl știu foarte bine”. În acest context, și locuitorii refuză să învinovățească toți refugiații.

„Cultura ospitalității este o parte integrală din imaginea orașului Freiburg, spune jurnalistul Uwe Maucher”, mai arată DW. 

„La Freiburg s-a creat un sprijin incredibil de amplu pentru refugiați de la începutul crizei.Există multe inițiative, pe Facebook, prin care se acordă ajutor rapid și simplu. Este vorba de la cursuri de germană până la activități de recreere. Așa a fost de la bun început și așa e și acum”, mai susține sursa citată. 

DW atrage atenția că, la câteva săptămâni de la această crimă, într-un oraș din apropiere de Freiburg, Endingen, o femeie de 27 de ani a dispărut în timp ce făcea jogging. Totodată, și ea a fost victima unui viol, însă crima nu a fost elucidată. Cu toate acestea, femeile sunt reticente să mai iasă singure la alergat sau să se întoarcă târziu din oraș.

„Acest sentiment de insecuritate s-a tot dezvoltat cu timpul. Poliția știe ce se petrece, dar nu a reușit să aducă lucrurile sub control. Zona a devenit un fel de spațiu de ocolit, în care nimeni nu se mai aventurează. În plus, a crescut semnificativ numărul furturilor, iar suspecții sunt cel mai adesea azilanți. Iar crimele recente schimbă atmosfera de regulă foarte prietenoasă din oraș”, arată jurnalistul local citat de DW.

 

 

Cele mai citite

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă