18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDragnea a fost abandonat. Când va cădea? | OPINIE

Dragnea a fost abandonat. Când va cădea? | OPINIE

Este de înțeles că Liviu Dragnea nu înțelege ce i se întâmplă în ultima vreme. Obișnuit, timp de două decenii, să aibă la picioare un județ întreg, cu toate instituțiile sale, de la administrația locală și financiară până la poliție, parchet și serviciile secrete locale, liderul PSD este șocat că toată puterea i se scurge printre degete.

A obținut cel mai bun scor electoral din istoria partidului, după Ion Iliescu, dar, în loc ca acest lucru să îi deschidă ușile către o dominație națională, i-au fost blocate – prin acțiuni de stradă – mai toate încercările sale de a pune Justiția pe burtă. A ieșit întărit din lupta internă cu Guvernul Grindeanu – pesediștii s-au încolonat cuminți în spatele său, dar e tot mai evident că nu reușește să controleze noua guvernare, prea incompetentă să îi servească scopurile populiste.

Dincolo de catastrofa economică în care se adâncește Cabinetul Tudose, cel mai tare l-au panicat pe Liviu Dragnea semnalele venite din zonele care înainte i-au lăsat calea ușoară spre îmbogățire. Un semnal puternic a venit prin investigația publicată săptămâna trecută de Rise Project. Jurnaliștii au scris negru pe alb că documentul secret care detalia legăturile controversate ale liderului PSD în Teleorman a fost „scurs“ din sistem de persoane sătule de protecția de care beneficiază de ani de zile Liviu Dragnea. Întrebarea fi­rească este: de ce s-au săturat abia acum aceste persoane, și nu în urmă cu un an, doi sau cinci, într-un moment în care liderul PSD putea fi oprit din acțiunea sa de a ucide economic și social un județ întreg?

Al doilea mesaj a venit de la DNA. La o zi după publicarea anchetei Rise, procurorii anticorupție au emis un comunicat neobișnuit de extins, „ca răspuns la solicitările jurnaliștilor“, în care au arătat că o anchetă privind afacerile controversate din Brazilia a fost deschisă in rem (adică față de fapte, nu față de persoane) încă din februarie anul trecut. Iar de atunci „au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la  autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia“. Mai mult,în același dosar a fost audiată ca martor marți chiar și fosta soție a lui Liviu Dragnea, celebra Bombonica.

De obicei, la solicitările presei, DNA răspunde sec prin faptul că „o anchetă este în curs de desfășurare“, fără a mai oferi alte detalii. Așa că apare din nou întrebarea: de ce a fost făcut anunțul privind existența unei anchete abia acum, din moment ce investigația durează de un an și jumătate? Și cum se face că în tot acest timp urmărirea penală s-a referit doar la fapte, dar a fost făcută public acum, când discuțiile se referă exclusiv la Liviu Dragnea?

Dar, cel mai important semnal a venit de la SRI, cu câteva zile înaintea celorlalte două deja menționate. După cum a relatat directorul editorial al „României libere“, Sabin Orcan, actualul director al servi­ciului, Eduard Helvig, i-ar fi spus lui Liviu Dragnea, la recepția de 4 iulie de la Ambasada SUA, „să mai lase jocurile politice și să se ocupe de țară, care se află în pragul dezastrului“.

Ultimii ani ne-au arătat că în România s-a încetățenit o cutumă în rândul serviciilor secrete și al autorităților care-i protejează pe băieții ce le produc bani. Totul e bine până când respectivul protejat începe să se simtă puternic și o ia razna în relația cu protectorii săi. Sau pune stabilitatea țării și interesele internaționale de aici în pericol. Modelul a fost replicat deja de fostul premier Adrian Năstase, a cărui avere reală nu este cunoscută nici azi, de Sebastian Ghiță, cel care a fugit în Serbia și stă bine mersi acolo, de Gabriel Oprea, cel care a fost scos din joc după ce ajunsese să controleze cu mână de fier Guvernul și presa.

Liviu Dragnea știe asta, dar nu o poate declara direct. Nu încă. Așa că se folosește de Soros pentru a transmite că el „a vrut pace“, dar, dacă ceilalți nu mai vor pace, atunci va fi război. De câte ori nu am mai auzit amenințările astea?

Sfârșitul politic al actualului lider PSD e, prin urmare, aproape. Singura incertitudine este dacă acesta se va retrage în Brazilia sau la Rahova.


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Cele mai citite

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă