4.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialJurnalistul Sabin Orcan explică de ce stătea "Daddy" Liviu Dragnea cu capul...

Jurnalistul Sabin Orcan explică de ce stătea „Daddy” Liviu Dragnea cu capul plecat la discuția cu directorul SRI, Eduard Hellvig, la recepția de Ziua Americii

Jurnalistul Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului ”România liberă”, a relatat, pe contul său de Facebook, discuția pe care ar fi purtat-o directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, cu șeful PSD, Liviu Dragnea, la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii, de Ziua Independenței. 

Astfel, Dragnea a fost surprins, într-o fotografie, cu capul plecat, în fața lui Eduard Hellvig, după ce oficialul SRI i-ar fi spus că Serviciul ”nu descoperă acoperiți și nici nu acoperă descoperiți”, referindu-se la noul prim-ministru PSD, Mihai Tudose, a arătat Sabin Orcan, citând surse prezente la recepție. 

Apoi, Eduard Hellvig i-ar mai fi spus lui Liviu Dragnea ”să mai lase jocurile politice și să se ocupe de țară, care – citez din memorie – „se află în pragul dezastrului”, a mai scris directorul Rl. 




"Unul dintre cele mai bizare momente din istoria recepției ținute în fiecare vară de Ziua Americii a fost cel al întâlnirii de anul acesta dintre Dragnea și Hellvig.

O întâlnire de gradul al treilea, ca să folosim o formulă dragă amatorilor de teorii extraterestre. Căci discuția dintre cei doi – pe care mi-a relatat-o între timp o vrăbiuță ce zbura prin zonă și pe care m-am gândit să v-o împărtășesc și vouă – pare ruptă dintr-un film SF.

Televiziunile care au surprins imaginile s-au întrebat, fără să găsească vreun răspuns, ce-or fi avut de vorbit liderul PSD și șeful SRI.

Adriana Duțulescu de la Antene (nu săriți, e unul dintre puținii jurnaliști-jurnaliști de la trustul lui Voiculescu) a postat poza de mai jos. Care face cât o mie de cuvinte. Ea susține că, după „discuția crispată” cu Hellvig, lui Dragnea i-ar fi „picat fața”. Și se întreabă, la rându-i, de ce.

Ei bine, vă explic acuși.

Cel care s-a băgat primul în seamă a fost „Daddy”. Abordarea lui a fost ceva de genul „sper că sunteți mulțumit de noul premier”. Adică de Tudose, absolvent, doctor și conferențiar de academie SRI.

Replica lui Hellvig – spune vrăbiuța noastră – l-ar fi lăsat fără grai pe băiatul de milițian din Teleorman. „Să știți, domnu’ Dragnea, că pe noi nu ne interesează speculațiile. Noi nu descoperim acoperiți și nici nu acoperim descoperiți”.

Altfel zis – aici vă traduc eu – dacă Tudose ar fi fost într-adevăr ofițer, atunci legăturile lui cu serviciul n-ar fi fost așa la vedere. N-am idee ce-a mormăit în continuare Dragnea. Dar vrăbiuța mi-a mai ciripit că discuția, care a durat vreo zece minute, a continuat cu un monolog. În care Hellvig l-a sfătuit pe „Daddy” să mai lase jocurile politice și să se ocupe de țară. Care – citez din memorie – „se află în pragul dezastrului”, având „un deficit de vreo douăsprezece miliarde”. Iar asta chiar ține de „siguranță națională”!", a scris Sabin Orcan.


Despre premierul Mihai Tudose s-a speculat în spațiul public că ar avea legături cu SRI.

El a urmat, în 10 ani, 11 cursuri de apărare și intelligence: “Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale”, la Colegiul Superior de Securitate Naţională al SRI, “Curs de specializare pentru cadre de conducere” la “Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate Naţională”, “Curs de specializare postuniversitar” la Colegiul Național de Apărare (toate în 2006), Curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate“ la Georgetown University (2007), Cursuri postuniversitare „Relaţii internaţionale şi integrare europeană”, Institutul Diplomatic Român (2007), deținând chiar și o “Adeverință de certificare pentru profesia didactică – monospecializare” – Universitatea de Apărare (2013).

În 2010, a devenit Doctor în domeniul Ştiinţelor Militare şi Informaţii la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, la SRI. În 2015, Mihai Tudose a fost acuzat de Centrul pentru Jurnalism de Investigații că și-ar fi plagiat o treime din lucrarea de doctorat. Printre persoanele pe care Tudose le-ar fi plagiat se numără și Traian Băsescu și Ion Iliescu. Tudose a plagiat masiv din altă lucrare de doctorat scrisă de comisarul-șef Radu Andriciuc, la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, care a declarat că i-a vândut lui Mihai Tudose pasajele pentru câteva mii de euro.

Mihai Tudose a confirmat frauda academică în momentul în care a anunțat că, în iulie 2016, vrea să renunțe benevol la titlul de doctor. „Atât timp cât n-am profesat ca atare, nu am beneficiat de titlul de doctor pentru nimic, nici la vreun examen, nici în învăţământ cât am profesat nu am beneficiat de titlul de doctor”, și-a argumentat Tudose decizia. Pe baza acestui titlu de doctor, Tudose a profesat în două rânduri. În 2011 a fost lector universitar, iar în 2013 conferențiar universitar la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” a SRI, unde a predat “Protecția Infrastructurilor Critice”. Posturile universitare se scot la concurs, iar calitatea de doctor reprezintă un atu extrem de important în analiza dosarelor candidaților.



Săptămâna aceasta, ziarul ”România liberă” a sesizat Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru a verifica teza de doctorat a lui Mihai Tudose. La o zi de la depunerea dosarului cu dovezile de plagiat în cazul lucrării lui Tudose, UEFISCDI a anunțat că sesizarea „României libere“ este validă.

Urmare a acestui fapt, UEFISCDI a întocmit o scrisoare de înaintare către Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. „Domnule Președinte, vă înaintăm sesizarea referitoare la teza de doctorat a domnului Mihai C. Tudose, cu titlul «Protecția infrastructurii critice, element strategic dinamic în sectorul de securitate», susținută la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, însoțită pe suport electronic, înregistrată la UEFISCDI cu numărul 1806 în 04.07.2017. Sesizarea respectă cerințele Ordinului Ministerului Educației numărul 3482 din data de 24 martie 2016 și este trimisă CNATDCU în vederea demarării procesului de analizare și soluționare a acesteia”.

Despre plagiatul său, Mihai Tudose a declarat, la preluarea mandatului de prim-ministru, că, ”în opinia sa”, nu a plagiat: 

”Lucrarea mea de doctorat a fost facută pentru mine, ca să acumulez niste cunoștințe, nu a fost pentru a căpăta functii sau remuneratii. Am zis ca renunt la titlul de doctor, când a inceput iuresul. În opinia mea nu am plagiat”.  Despre legăturile sale cu SRI, Mihai Tudose a spus că nu a avut și nu are o legătură de colaborare cu SRI. 



Cele mai citite

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...
Ultima oră
Pe aceeași temă