Mărturie de la Mineriade: Cum poate fi îngenuncheat și furat un popor

de Ondine Ghergut , 20 februarie 2016 - stire actualizata la ora 17:08, 21 februarie 2016

În 1990 nu am ratat nici un miting. Totul pentru democratizarea țării! Credeam cu patos, cum aș vrea și acum să cred în ceva. Împreună cu grupul meu de prieteni distribuiam formulare de adeziuni pentru înființarea Alianței Civice, bătute la mașină de prietena noastră Mirela S.

Mergeam prin piețe agroalimentare pentru a-i convinge pe oamenii simpli că nu trebuie să le permitem securiștilor și lui Ion Iliescu, lider comunist, să ne conducă; să îi convingem că FSN, care s-a cocoțat pe structura teritorială a PCR, nu trebuie lăsat să participe la primele alegeri libere din 20 mai 1990. Militam pentru „Proclamația de la Timișoara“ (legea lustrației, care nu s-a aplicat niciodată în România).

Unii susțineau demersul nostru, alții ne scuipau sau chiar ne loveau. De ce nu am abandonat, deși au fost momente în care deznădejdea aproape că anihila entuziasmul?

Motivele sunt experiențele, unele chiar mistice, trăite în 21 decembrie 1989 și în zilele care au urmat până în seara de 31 decembrie 1989, când a fost înmormântat un apropiat - participant la mitingul de protest în prima zi a revoltelor din București. Mă simt obligată să le descriu.

„Dă-ne, Doamne, măcar o zi, să vedem cum e fără Ceaușescu!“

Asta era rugămintea noastră către Divinitate în seara zilei de 21 decembrie 1989, în jurul orei 17.30, în Piata Universității. Când spuneam această simplă rugăciune, eram cu prietena mea Maria M., la început în fața Sălii Dalles, unde un tânăr scria pe geam „Jos cizmarul!“ . Era de la Arhitectură, după cum ne-a spus. Apoi, am repetat rugăciunea ghemuite lângă zidul Facultății de Geografie, din care ne cădeau în cap bucăți din zid, desprinse de gloanțe.

„Mi-am promis să nu am odihnă până nu-i dezvălui pe ucigași“

Dumnezeu ne-a dăruit zile. Unora dintre cunoștințele noastre, nu. Când am aruncat pumnul de țărână peste ultimul sicriu mi-am promis să nu am odihnă până nu-i dezvălui pe ucigași.

Așa a început calvarul meu pe drumul presei. În anii ’90, la "Dreptatea" și apoi la "Cotidianul", din 1998, până în 2005, la "Evenimentul zilei", iar din 2006 la „România liberă“. De ce calvar și nu bucurie? Nu știu. Poate pentru că nu ne-am găsit calea nici acum, după 25 de ani.

Obsesia mea: securiștii, cei pe care eu i-am văzut în seara de 21 decembrie 1989 că au tras în protestatari.

De unde am știut că sunt securiști? Pentru că unul dintre vecinii mei era printre ei și abia în 21 decembrie 1989 am aflat că e ofițer de Securitate. Omul a trecut pe lângă mine pe la ora 13.00 și mi-a șoptit: „Du-te acasă, va fi sânge!“.

Crezând că vorbesc cu vecinul meu, inginerul, i-am răspuns „Acum e momentul să scăpăm! Vino și tu cu noi!“.

El mi-a arătat cu privirea spre un grup de indivizi în civil, cu alură de sportivi, cărora li s-a alăturat.

Pe unul dintre ei, îmbrăcat într-un trenci crem (era o seară foarte caldă de decembrie), l-am revăzut ulterior în mijlocul Pieței Univesității, trăgând cu pistolul din buzunarul trenciului.

La miezul nopții, după al doilea tir de mitraliere care au secerat vieți în Piața Universității, l-am revăzut pe vecinul meu în grupul de securiști: îi băteau pe cei care se predau. Îi împușcau cu pistolul pe cei care fugeau.

Pe cei împușcați, îi aruncau unii peste alții într-o dubiță din dreptul Casei Centrale a Armatei. Ca pe niște saci de cartofi.

L-am căutat după Revoluție după numele pe care îl știam. Nu era nume real… L-am reîntâlnit întâmplător, prin ianuarie 1990. Era cu privirea pierdută, haine murdare, jerpelite… Atunci mi-a confirmat că a fost ofițer de Securitate. Nu a vrut să-mi spună numele real.

Metoda camarilei lui Iliescu, în vreme de „război“: Ucide pentru putere!

Acum se spune că doar Armata a tras. Se scriu cărți despre cât de inofensivă a fost Securitatea, în frunte cu Iulian Vlad, că dacă Securitatea ar fi fost de partea lui Ceaușescu, ar fi murit sute de mii de oameni, ar fi fost masacru. E o minciună sfruntată (bazată pe o firimitură de adevăr). Se mistifică istoria. Adevărul este că securiștii, lași și pragmatici, când au observat că Ceaușescu nu poate fi salvat, după încercarea din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 soldată cu masacrul de la Otopeni, au întors armele. Toți securiștii au intrat în serviciul lui Iliescu.

Și au făcut ce știau ei mai bine pentru a-l urca pe tron: prin diversiune, au dezlănțuit ura muncitorilor, a minerilor împotriva intelectualilor, sloganul fiind „Noi muncim, nu gândim!“; „Moarte intelectualilor!“. Arma prin care au făcut diversiunea: televiziunea publică, atunci, singurul post de televiziune.

Pentru a-i antrena pe cei ușor de manipulat, au folosit grupuri special pregătite pentru astfel de desfășurări. Și ca să existe și „legitimitatea revoluționară“, în fruntea acestor grupuri s-a aflat mereu Dan Iosif, supranumit „simbolul Pieței Universității din 21 decembrie 1989“.

Dan Iosif, supermanul Revoluției, instrumentul lui Ion Iliescu pentru înăbușirea protestelor

Mențiune necesară: pe la ora 17.30, când s-a tras prima dată în seara de 21 decembrie, în apropierea fântânii din fața Facultății de Arhitectură Dan Iosif citea un fel de program de guvernare. I-am reținut fizionomia deoarece în auditoriu am văzut-o pe Ștefania R., pe care o știam de la IATC - Operatorie, gravidă prin luna a șasea, probabil. Cine putea fi acel personaj dacă Ștefania și soțul ei, un excelent operator de film, îl ascultau?

Când am ajuns în dreptul Facultății de Geografie și a început să se tragă, în mod bizar, spre Arhitectură, unde era Dan Iosif, nu s-a tras!

L-am mai văzut pe Dan Iosif în acea seară de 21 decembrie. A intrat în Hotelul Intercontinental însoțit de câțiva protestatari și a ieșit singur. Nici până astăzi nu am aflat ce s-a întâmplat cu ceilalți. Am aflat doar că Hotelul Intercontinental era plin de securiști, mulți cu aparate foto sau de filmat.

Atunci l-am observat și pe Petre Roman în fața Intercontinentalului. Nu știam cine este, dar i-am reținut fizionomia pentru că vorbea cu Bogdan T., pe care îl știam foarte bine. Bogdan T. se ocupa și el de teatru experimental, ca și mine, deși era inginer… Ulterior, a tot ocupat funcții în administrație.

Mai era un lucru bizar căruia atunci nu i-am dat atenție: pe unde a circulat Dan Iosif, nu se trăgea!

Ani în șir am căutat legăturile lui Dan Iosif cu Ion Iliescu și păpușarii din spatele lor. Unele explicații le-am găsit după ce i-am descoperit fostul prieten din copilărie, Corneliu Stoica, pe care l-a angajat, pe bani, să tragă în seara de 22 decembrie 1989 din balconul sediului PCR, după cum ne-a relatat în interviurile pe care i le-am luat.

De la Dan Iosif am aflat doar atât: „Îl am pe Bunicuța (Ion Iliescu – nota mea) la degetul mic. Face ce spun eu“. Și nu mi-a
spus-o doar mie. Avea ieșiri în care îl critica pe Iliescu și ame­nința că, dacă începe să vorbească, mulți o vor păți, nu numai Iliescu. Ioșka – așa era alintat – a făcut un cancer galopant și a murit în 2007 într-o clinică din Federația Rusă.

Iliescu, în vreme de „pace“: Divide et impera!

După acest excurs necesar, revin la primele zile ale lui ianuarie 1990.

În fiecare zi aveau loc mitinguri. Grupuri mici de oameni se adunau în Piața Universității și la Cimitirul Eroilor. Toți doreau să știe cine au fost teroriștii care au tras în noi, după 22 decembrie, când au murit circa 1.000 de oameni.

Până la acea dată muriseră aproape 80 de oameni în București.

Pe 22 decembrie s-a deschis foc automat după ce s-a strigat „Fără comuniști!“ în fața balconului fostului sediu al PCR (vizavi de Palatul Regal).

Atunci, s-a lansat diversiunea că Ceaușescu avea o falangă special antrenată, formată din copii orfani antrenați special și care locuiau în subteranele Capitalei. Ni s-a transmis, pe diverse canale media și prin „literatura“ orală, că erau special antrenați pentru lupta de gherilă urbană și că ei au tras.

N-au fost găsiți niciodată. Acum știm că a fost o diversiune pentru a-l numi repede pe Iliescu șeful țării ca să ne scape de teroriști.

Pentru instalarea lui au fost uciși peste 1.000 de oameni și alte câteva mii au fost răniți.

Pentru conservarea puterii și pentru anihilarea opoziției, diversiunea din decembrie a fost continuată sub forma perversă a instigării unor categorii profesionale împotriva altora. „Divide et impera!“

Marele miting din 12 ianuarie 1990 care a speriat camarila lui Iliescu

Ziua de 12 ianuarie 1990 era zi de doliu național. Sute de oameni s-au strâns pe străzile Bucureștilor, în locurile unde au fost împușcați oameni și la Cimitirul Eroilor. Apoi, grupuri compacte s-au îndreptat spre Palatul Victoria, la Guvern. Pe trasee, grupurile se opreau pentru a îngenunchea, a aprinde lumânări și a spune rugăciuni.

Grupurile se măreau, astfel că spre seară, în fața sediului Guvernului erau zeci de mii de oameni. Și eu cu prietenii mei printre ei.

S-a dorit o adunare pașnică. Dar care să și poarte un dialog cu noua putere reprezentată de Ion Iliescu, președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), de premierul Petre Roman, de prim-vicepremierul Gelu Voican Voiculescu.

Cererile mulțimii erau: adevărul despre teroriști, despre numărul celor uciși, interzicerea PCR și distribuirea patrimoniului între partidele nou-înființate, între care și cele istorice; PNȚ, PNL și PSD (Sergiu Cunescu), alegeri libere, fără comuniști. De asemenea, s-a cerut reintroducerea pedepsei cu moartea (abolită după executarea soților Ceaușescu) pentru a fi pedepsiți cu pedeapsa capitală ucigașii din decembrie.

Au existat momente tensionate în timpul discursului lui Ion Iliescu de la balconul Palatului Victoria. A fost huiduit.

Am huiduit și eu până am răgușit.

A urmat discursul lui Dumitru Mazilu, reprezentantul României la ONU, căzut în disgrație pentru că a afirmat că în România lui Ceaușescu nu se respectă drepturile omului. Mazilu a cerut „Moarte securiștilor!“.

M-am trezit aclamându-l și strigând și eu din toate puterile „Moarte securiștilor!“, pentru că îi văzusem în seara de 21 decembrie pe securiști trăgând în protestatari; pentru că îi văzusem bătând cu bestialitate.

Ce am rememorat (ca un film în reluare) când strigam din toate puterile „Moarte securiștilor!“

21 decembrie, miezul nopții: pe Aleea Beldiman din apropierea Poliției Capitalei, unde era blocul în care locuim în gazdă, se adunau securiștii, iar între ei era și unul într-un superb costum de blugi, încălțat cu adidași cu șireturi fosforescente. Se întorsese din Piața Universității și era foarte nervos pentru că hainele și încălțămintea i-au fost stropite de sânge.

Tot cam atunci a fost adus un grup de trei băieți și o fată, ce au fost capturați și erau duși în sediul Miliției Capitalei (acum Poliția Capitalei). Furia securistului că i-au fost stropiți blugii și adidașii cu sânge s-a revărsat, sub forma pumnilor și șuturilor, pe cei capturați. Lovea cu bestialitate, înjurând. Când am strigat „Moarte securiștilor“ îl vedeam pe tânărul împușcat în Piața Universității de securistul în trenciul crem; îl vedeam pe tânărul care fugea spre Teatrul Mic și care a fost împușcat de un securist din grupul vecinului meu, „inginerul“.

Apoi am văzut picioarele, multe, multe, ieșind din duba în care a fost aruncat tânărul împușcat… loviturile și înjurăturile securistului în blugi și șireturile sale fosforescente.

În Piața Victoriei, pe 12 ianuarie 1990 auzeam doar ecoul vocii mele „Moarte securiștilor!” ...

În mijlocul mulțimii adunate în Piața Victoriei era un TAB. Pe TAB s-a urcat un oarecare Augustin, care a ținut un discurs parcă special pentru a deruta auditoriul. Apoi s-a urcat o fată care a strigat „Cine ești dumneata, domnule Mazilu?“.

Apoi, am auzit „ofițer de Securitate“. Mi s-a dărâmat edificiul… Nu mai aveam pe cine să susțin, în cine să am încredere. Am plecat spre casă…

Ce nu știam atunci: că Ion Iliescu s-a speriat de forța mulțimii și că în astfel de momente lipsea doar scânteia pentru a-l executa și pe el așa cum au fost executați soții Ceaușescu. Cel mai probabil citise și Istoria Revoluției Franceze… Așa că a trecut la anihilarea opoziției, reprezentată atunci de o puternică și curată Ligă a Studenților și de cele trei partide istorice: PNȚ, cu seniorul Corneliu Coposu, PNL, cu Radu Câmpeanu, PSD, cu Sergiu Cunescu. Plus ziarele „România liberă“ și „Dreptatea“ (ziarul scos de țărăniști).

28 ianuarie 1990, miting împotriva participării CFSN la alegeri. 29 ianuarie, prima mineriadă

Partidele istorice au anunțat un miting în duminica de 28 ianuarie 1990. Cum pe 21 decembrie m-am împrietenit și cu câțiva revoluționari – fosți bișnițari (mă interesau tipologii de personaje), unul dintre ei m-a anunțat că Dan Iosif a strigat „Adunarea!“ la Banu Manta (în apropierea Primăriei Sectorului 1, în apropierea Gării de Nord).

M-am dus acolo. Era și un camion cu alcool și cu apă minerală. Cei pe care îi cunoșteam mi-au spus că, prin sindicatele (foste comuniste, evident) și prin FSN-urile din întreprinderi (fostele organizații PCR) în Piața Victoriei, vor fi aduse mii de muncitori pentru a-i alunga pe cei care vor să ne fure revoluția: țărăniștii, liberalii și studenții golani. Au venit grupuri mari de muncitori. Unii, aduși cu autobuzele. Li se dădeau câte două sticle de o jumătate de litru: una de alcool, alta de apă. Unii le luau pe ambele, alții – nu.

Când am ajuns acolo, Dan Iosif  ținea un discurs incitator. Am plecat repede cu intenția să-i anunț pe țărăniști și pe cei pe care îi cunoșteam de la Liga Studenților. Când am ajuns în Piața Victoriei, era prea târziu. Protestatarii erau deja adunați, dar am apucat să dau alarma că vin IGMB-iștii, cei de la Vulcan, de la Electroaparataj ca să facă ordine. Vestea nu a ajuns la toată lumea. Unii credeau că e diversiune.

Protestatarii erau pașnici.

Au venit, însă, hoardele lui Dan Iosif. Mulți erau beți. Strigau „Jos fiii de chiaburi și legionari!“, „Frontul, la alegeri!“, „Iliescu, Iliescu“.

Violențele grupului lui Dan Iosif i-au trimis pe protestatari acasă. Au înțeles că aceștia erau pregătiți pentru violențe. Eu am încercat să-l întreb pe unul dintre cei care au strigat „Moarte chiaburilor!“ dacă știe ce înseamnă și ce vrea să ne spună cu asta. M-am ales cu un scuipat și m-aș fi ales și cu un pumn în față, dacă nu mă feream, iar bețivul nu se dezechilibra. Am plecat…

A doua zi m-am întors în Piața Victoriei dis-de-dimineață. Era ocupată de mineri cu lămpașe, murdari pe fețe. Le vorbea Iliescu. Mulțimea îl ovaționa, îl îndemna să participe la alegeri. „Iliescu nu ceda/Valea Jiului e-a ta!“. Iliescu radia. Opoziția a stat cuminte, de spaima mulțimii muncitorești care invadase străzile Capitalei.

Atunci am înțeles: nu se va schimba nimic. Poate va fi mai rău. Degeaba mi-au murit prietenii… Îl rugasem pe Dumnezeu să-mi dea o zi fără Ceaușescu, să văd cum e. Și am văzut… Atunci știam că se poate și mai rău.

Precizări: la constituirea CSFN, Iliescu a anunțat că această formațiune va asigura conducerea provizorie a țării și că FSN, constituit pe structurile PCR, cu întreg patrimoniul PCR pe mână, nu va participa la alegeri.

Ulterior, Iliescu și ai lui s-au răzgândit și au anunțat că participă la alegeri. Corneliu Coposu, Ion Rațiu (lideri țărăniști) s-au opus, ca și Radu Câmpeanu (PNL) și Sergiu Cunescu (PSD). De asemenea, Liga Studenților, o puternică forță a opoziției legitimată prin participarea liderilor ei la Revoluție.

Unul dintre motivele pentru care Iliescu s-a răzgândit și a anunțat participarea FSN la alegeri a fost, cred eu, spaima de faptul că riscă să fie ucis de furia mulțimii, mai ales că la mitingul comemorativ din 12 ianuarie 1990 s-a strigat „Moarte securiștilor!“ și s-a cerut interzicerea PCR (Iliescu a dat un decret în acest sens, dar după două zile, când s-a calmat strada, l-a anulat).

18 februarie 1990. A doua mineriadă. Metoda exersată pentru a strivi opoziția

Cum am mai spus, în ianuarie și februarie zilnic se întâlneau grupuri în Piața Universității și în alte zone unde s-a murit, pentru a se aprinde lumânări, pentru a depune flori, pentru a vorbi...

Atunci, nu știam că din miile de mineri, veniți în noaptea de 28 spre 29 ianuarie, în București au rămas câteva sute ca să vegheze la păstrarea ordinii lui Iliescu.

În duminica de 18 februarie 1990, ne-am adunat câteva sute de persoane în Piața Universității și ne-am îndreptat spre Guvern (Palatul Victoria). S-a strigat „Cine-a tras în noi?“, „Jos comunismul!“, „Jos securiștii!“. A fost un miting pașnic. Un grup a mers spre televiziune pentru a reproșa guvernanților că protestele anti-Iliescu nu sunt date pe post. Au fost îmbrânceli. Între manifestanți erau și grupuri rebele, ca cei conduși de revoluționarul Dincă Gogoșarul, oponent al lui Iliescu (a fost la baricada de la Intercontinental împreună cu Dan Iosif în noaptea de 21 decembrie 1989. Dan Iosif i-a rămas fidel lui Iliescu, Dincă s-a dus înspre opoziție).

În mod bizar, după tiparul zilei de 28 ianuarie, din Piața Banu Manta, unde Dan Iosif organizase contramanifestația, am văzut o mașină din care se împărțea alcool unui grup masiv de „protestatari“. La scurt timp, pentru a incita mulțimea, mașina în care era prim-vicepremierul Gelu Voican Voiculescu a forțat intrarea în Palatul Victoria, trecând printre protestatari, deși avea și alte variante de a ajunge la Guvern.Ca la un semn, grupul „încălzit“ cu alcool a spart zidul de jandarmi, care n-au opus rezistență, au spart ușa și au intrat în sediul Guvernului, devastând încăperi.

Pentru a observa mai bine ostilitățile, m-am retras pe un bloc în construcție. Am văzut cum acel grup violent s-a retras strategic, iar în sediul Guvernului au intrat curioșii și, probabil, șmenarii de pe străzi, prezenți mereu la mitinguri.

Imediat jandarmii au intervenit în forță și au operat rețineri.

Deși s-a spart devreme mitingul, în acea noapte au venit din nou minerii. Câteva mii. Tot cu lămpașe și uneltele din dotare.

Opoziția a amuțit. Doar studenții mai vociferau. Asta era impresia mea atunci. Tot atunci am înțeles că Iliescu are de gând să-i folosească pe muncitori înpotriva studenților, a intelectualilor.

Unii din grupul meu au luat calea străinătății, cu burse de studii. Alții s-au apucat de afaceri. Și eu am vrut să plec, dar am făcut o vizită la țărăniști unde l-am întâlnit pe Ion Rațiu, care ne-a spus că vrea să facă un ziar. Mai era și promisiunea mea  de a-i descoperi pe ucigași...

Am mai vizitat de câteva ori sediul PNȚ cu grupurile prietenilor mei din care făceau parte Maria M., Mirel B. V., Aurora B. V., Mariana C., Liviu și Ovidiu C. Am fi vrut să-i ajutăm. Am făcut asta până când l-am întâlnit acolo pe Liviu Petrina, despre care știam că e ofițer de Securitate (era vecinul avocatului țărănist Victor Oprescu, unchiul unei prietene din grup). Atunci m-am speriat.

Mi-am zis că nu mai avem scăpare. Mă pregăteam de plecare din țară cu o bursă. M-a întors din drum un alt miting: 24 aprilie 1990, care s-a transformat apoi în fenomenul Piața Universității. Și, din nou, promisiunea pe care am făcut-o la mormântul înghețat al prietenului meu, împușcat în decembrie…   

Acest text face parte din suplimentul Rl dedicat Mineriadelor. 

Citește și: Supliment Rl. Argument: Mineriadele care au oprit România în loc

 

 

 

Comentarii

 • alx

  21 februarie 2016 8:21

  Asa a fost cum ai scris. Eu sunt unul care am participat la toate, dar absolut TOATE protestele astea si la unele la care se pare ca nu ai aprticipat, ca de exemplu, camionul incendiat de la Arhitectura si elicopterul care a filmat pentru TV unde era "prezenatatoare" o fosta colega de banca de scoala generala si apoi de liceu nu dau nume, dar cine stie, stie bine cine este persoana!, Ce ***** a mincat asta, vai de viatza noastra! Si cind m-a,m intilnit cu ea , dupe.., mi-a spus senin ca "nu afost nici o minciuna", dar de.., "tacs'su fusese unul di artizanii "ebdistribuirii electricitaztii in Bucuresti inainte de "90. ce putea fatuca aasta sa spuna, nu-i asa?Spre deosebire de tine, eu am ales sa o stterg dupa ce am luat bastoane pe spate la greu de la mineri. Si, regret sa spun, ca NU REGRET pasul facut acum 26 de ani. Eram un nimeni, care am incercat sa schimb Romania. Romania LOR nu era pregatita de schimabere si nu este nici acum.m plecat si m-am intors fde 5 ori in Romania incercind sa aduc ceva nou de fiecare data. Regret totusi ca a-si fi pututa sa fac o gramda de bani , care poate ar fi schimabat ceva, dar nu s-a putu jocurile erau facute atunci si totul s-a pierdut atunci pe 28 Ianuarie, cind , in Piatza Victoriei au venit Tabutile "muncitoresti" si cind cheile noaster nu au facut destul zgomot care sa fie inteles de prostimea din Romania. Imi pare rau sa spun asta , dar asta este adevarul. Ne meritam soarta, si eu, am simtzit atunci ca nu am pentru ce sa mai lupt. Si,din pacate , am avut dreptate. Vin in vizita in tara mea unde am familie cu mare placere, dar.. am pierdut atunci , si niciodata nu vom mai avea shansa din 1990! A fost si u semai intoarce NICIODATA!Sa auzim de bine.Nota evident ca adresa mea de mail este falsa. Si lasati lucrurile as daca vreti sa aveti comentarii anonime. Daca o pune-ti pe adrese verificabole, facebook, etc. veti avea comentarii numai de la copii care nu stiu, nu intelg sii nu vor intzlege ce a insemabnt januarie si apoi februarie 1990!! Cind imi amintesc de 100 de mii deoameni pe Magheru, Piatza Romana , Piataza Victoriei imi vinesa zbor si sa particip incni tsof ma , etacap niD .icnuta tsof a ec ala tado aslatzi, fuuratzi si mintizti! Si atunci, entiziasmul acela este van si nu voi mai participa ever. Totzi am fost tineri si am crezut ca putem schimaba schimabraea. Ei si Iliescu au fost mai tari ca noi, aia naivii.Ne meritam soarta, din pacate, cind ma gindesc ac nici macar pe mama nu amfost in stare sa o conving sa nu voteze Iliescu. Cinstit vorbind ce alternativa aveau? si ce alternativa a avut Romania in cei 26 de ani? NONE!Success!

  raspunde comentariului
 • mesajul lui Ion Iliescu

  21 februarie 2016 1:12

  Ion Iliescu, pe blog. Sper sa nu se supere cineva, dar nu am avut inima sa las afara ceva din textul sau. Titlu - "Libertatea presei, valoare fundamentala a unei democratii. - - Observ cu surprindere, alaturi de multi dintre cetatenii Romaniei, un proces de limitare a unor drepturi si libertati fundamentale, firesti si normale intr-o democratie. Acest proces este, indiferent de justificari, in totala contradictie cu prevederile Constitutiei Romaniei, ale Tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. -In anii care au trecut de la Revolutia din decembrie 1989, cu toate greutatile pe care le-am avut de trecut, libertatea de exprimare nu a fost pusa niciodata in pericol, pentru ca a existat, la nivel national, un consens al tuturor fortelor politice, al societatii civile, privitor la protectia acestui drept. Din pacate acest consens a fost erodat continuu dupa 2004, iar conflictele din politica si din societate s-au extins asupra presei. - Statul este garantul drepturilor si libertatilor civile. Intr-un mod inexplicabil, statul, prin institutiile sale, decide sa limiteze dreptul la libera exprimare unui trust de presa, Intact, si televiziunilor sale. Este dreptul ANAF sa-si exercite prerogativele. Dar in acelasi timp este obligatia sa sa se comporte rational, nu discretionar. Interventia de ieri, din sediul televiziunii A3, a fost o demonstratie de forta, cu nimic justificata. - Asta se petrece intr-o tara al carui guvern se revendica-si se legitimeaza-de la societatea civila, ceea ce nu este doar un soi de ironie, ci si un non-sens. Nu cred ca limitarea libertatilor fundamentale este scopul guvernului si al institutiilor sale. Ne aflam intr-un moment extrem de periculos pentru viitorul democratiei romanesti. - Reactia clasei politice si a organizatiilor societatii civile trebuie sa fie ferma si fara echivoc. Se pot gasi gasi solutii in relatia trustului de presa cu o institutie a statului, fara folosirea abuziva a prerogativelor respectivei institutii de stat. Cei care cred ca teama este instrument de guvernare intr-o democratie nu dovedesc decat faptul ca gandirea, si practicile totalitare, sunt inca prezente in societatea romaneasca. - Avem de ales lasam lucrurile sa degenereze, si ne intoarcem de unde am plecat, la totalitarism, sau ne aparam drepturile si libertatile recastigate cu sacrificii in decembrie 1989. Putem sa lasam la o parte resentimentele si sa fim solidari in apararea democratiei."

  raspunde comentariului
  • Parlamentul "Suveran"al Hotilor

   21 februarie 2016 9:43

   Ilescu care s-a urcat la putere calcind peste cadavrele a mai mult de 1000 de oameni isi merita locul linga Ceausescu si idiota aia de nevasata a lui care au nenorocit si prostit aceasta natiune .Uite cine are tupeul criminal sa vorbeasca despre o" demonstratie de forta " ,un "asalt direct la libertatea de exprimare "Si-a tradat prorpiul lui stapin care la cocotat la putere pe umerii si munca romanilor infometati si inghetati ,carora li s-au distrus casele de o viata ca se se faca loc la Palatul asa numit "fals "al poporului .Nu numai ca l-a tradat ca pe timpul domnitorilor fanarioti catre Inalta Poarta a URSS dar a avut grija sa il execute imediat dupa o paradie de proces de tip 100 stalinist ca sa nu aiba timp sa mai vorbeasca . Toata povestea cu executarea imediata a lui Ceasusescu pentru motivul ca fara el ar fi incetat luptele intre cine si cine ? au fost nimic mai mult decit o diversiune dupa modele deja experimentate cu succes de KGB SI GRU in Ungaria si ulterior in Cehoslovacia .Ceausescu a fost cauza pentru care s-a declansat Revolutia iar acest Criminal Iliescu a lichidat-o intr-o baie de singe .De unde vine acest Criminal sa ne dea noua romanilor lectii de democratie si libertateatea de exprimare cind el personal a coordonat minerii la chemarea lui personala -am inresgistrat inca video discursul prin care el personal a chemat minerii la Bucuresti sa devalizeze Bucurestiul ,sa distruga sediile partidelor de opozitie si sa instige la atacarea fizica a tuturor celor ce i se impotriveau .A uitat Iliescu de lozincile pe care le pregatise Securitatea pentru mineri ca doar cadrele Securitii in baza ordinelor primite de "sus" au condus personal minerii la sediul partidelor de opozitie si al ziarelor de opozitie ca de exemplu " Noi nu gindim , Noi muncim " slogan tipic Nord Korean sau Maoist ,sau "Moarte Intelectualilor " . A uitat Iliescu de strazile insingerate ale Bucurestiului pe care cadre ale Securitatii in civil lui ,Ceausescu si "terorristii fantome" se terminase cu ei impuscau pe la spate tinerii care strigau Jos Comunismul ,Jos Iliesu in Piata Universitatii ? Acest Criminal ar avea locul in streang sa fie spinzurat in public in Piata Universitatii asa cum a terminat Saddam Hussein .Ne-a omorit tinerii care demonstrau pentru o adevarata democratie nu pentru o asa numita democratie falsa dictata de rusi ,neocomunista pe care dee fapt a avem si astazi dupa 25 ani .Acest Criminal monstruos din nefericire este inca liber si intr-o zi fie ca il va omori cineva ,fie ca va muri oricum si ii dorim pe lumea cealata sa fie torturat in infern in fiecare zi pentru miile de oameni tineri asasinati cu singe rece din ordinul lui .Iliescu si nazistii cu rang inalt au au avut curajul in ultima clipa sa isi traga un glont in cap .Mai bine decit sa murderesti cu miinile tale pline de singe si gura ta scirboasa soviteica spatiul public ar fi bine daca ai mai avea o ultima picatura de respect fata de acest neam si crimele pe care le - ai comis sa iti iei un pistol tot sovietic Makarov si sa iti tragi un glont in cap sa scapam de tine si de otrava ta comunista cu care ai otravit aceasta tara in ultimii 25 ani .Desigur ne este de asteptat de la acest criminal las sa procedeze in acest fel pentru ca ii este frica . A facut pe el de frica cind a vazut masa de oameni in 1990 cerind un guvern fara fara FSN si fara el . Si ca toti dictatorii din istorie si-a aservit serviciile secrete nu cit sa apere tara dar mai ales sa il apere pe el .Atunci a decis sa deschida focul impotriva cetatenilor Romaniei cu pistoale mitraliera in foc automat .El personal a dat ordin armatei sa fie gata si echipata de lupata cu baionetele la arma . Asta da pregatire de macel impotriva propriului tau popor cu acelasi singe de roman nascut in aceasi tara .Spre iluminarea ta personala ANAF nu a asaltat Antena 3 un post tv diversionist care poarta amprenta Iliescu si care in orice tara cu adevarat democrata ar fi sost suspendat oricum cu rangi , cu bite ,cabluri electrice ,gaze lacrimogene sau cu pistoale mitraliera . ANAF nu a devalizat sediul Antenei 3 cum ai devalizat tu Sediile Partidelor de opozitie in 1990 si 1991.ANAF nu a impuscat pe nimeni ,nu a batut salbatic pe nimeni si nu a aruncat pe nimeni in Beciurile Politiei Capitalei unde Mihai Gadea si caricatura aia de Dana Grecu ca injura ca la gura cortului sa fi fost batuti cu salbaticie .Daca a fost cineva care sa fi incalcat drpturile fundamentale al omului persoana acea a fost in primul rind tu Iliescu si acolitii tai care intr-o tara normala ati fi fost condamnati de genocid .Da este un moment extrem de periculos pentru democratia in Romania sau ce a mai ramas din ea sau daca vreodata a fost reala in ceste zile cind clasa politica neocomunista care a construit o dictatura parlamentara a infractorilor face sid coumun impotriva sistemului judiciar care ar trebui sa fie complet independent de politic numai pentru a para o statie de televizune a unui infractor de drept comun . Este si mai periculos pentru societatea romneasca sa descopere peste noapte ca nu mai exista structuri democratice pe care cetateanul sa se bazeze .Acum avem o situatie in care asa numitul "Parlament " calca in picioare toate normele de drept constitutionale .Cind Parlamentul Romaniei se substituie Curtilor Judiciare si il cheama pe Primul Ministru la raport de "urgenta " la fiecare 3 zile in acest caz nu mai avem nici guvern .De asemenea extrem de grav este ca Parleamentul Romaniei a inceput o campanie dupa acelasi model sovietic KGB de dezinformare si manipulare a opiniei publice servind povesti false publicului despre actiunile ANAF la care participa activ principale figuri politice ale tarii Presendintele Senatului care in fapt nu are nici un fel de legimititate de a vorbi "in numele " unei natiune care nu l-a ales niciodata in nici un fel de alegeri . Liviu Dragnea un infractor condamnat pentru cea mai compleza schem de fraudare a voturilor ,un santajist ordinar de cea mai joasa speta care crede ca acum poate sanjataja si amentinta guvernul . Ca sa nu mai adaugam pe Marel Mincinos si Plagiator al tarii Victor Ponta impreuna cu fosta garda personala a lui Miron Cosma in timpul Mineriadelor, "Generalul " Oprea care in numele "interesului national " a participat direct la singeroasele mineriadei .Bravo ardeleanului Ciolos care cu calm si eleganta v-a demontat in Parlament toate timpeniile .Si Liviu Dragnea acum vorbeste de libertatea de exprimare ,acest infractor condamnat care tocmai vrea sa introduca cit mai repede o lege direct indreptata impotriva libertatii de exprimare ,sa numita lege a defaimarii infractorilor . Acum se vede de asemenea graba de a schimba legea TVR si a televiziunii tocmai inainte de alegeri sa va bagati oamenii PSD in televiziune care sa protejeze pe banii nostri statiile de televiziune care favorizeaza PSDPCR UNPR si ALDE .Noi ne am mai despteptat in ultimii 25 de ani si nu ne mai puteti cumpara voturile u 1 kg de zahar ,ulei sau cu niste mici si bere . S-au dus acele vremuri ..Moarte asasinilor poporului Romaniei ! Jos cu slugile aservite Moscovei si comunismului . Traiasca Noua Romanie cu adevarat libera eliberat de acesti ticalosi .

   raspunde comentariului
   • Mirela

    21 februarie 2016 11:53

    Dur comentarul dvs la adresa lui Ion Iliescu, habar n-am daca greselile imense ce le-a facut fatza de natiunea romana pe ansamblu incercand sa o divizeze dupa principiul `luptei de clasa` si sadind pe moment atata vrajba intre categorii sociale diferite - degenerata atunci chiar in violente incredibile si moartea unor persoane nevinovate - deci nu stiu daca aceste greseli le-a facut dintr-un atasament fatza de vreo putere straina sau din orbirea sa ideologica cu accente staliniste, pur si simplu. Dramatic a fost si faptul ca dupa ce si-a consolidat puterea a lasat intreaga industrie nationala si buna parte din averea publica spre jefuire din toate partile. Declinul economic al tarii si statului roman precum si somajul in masa, din timpul lui Iliescu a inceput masiv ! Inutil sa mai remarcam dezamagirea produsa si de opozitia romana care, dupa moartea sau imbatranirea si iesirea din politica a seniorilor taranisti si liberali, n-a facut decat sa se certe steril si sa vegheze doar asupra unor echilibre macro-economice de urgenta si asupra unei politici externe juste, in rest au abandonat poporul saraciei si disperarii, dovada emigrarea masiva a cetatenilor inceputa chiar din timpul dlui Constantinescu . Ca sa nu mai vorbim de lipsa unui audit financiar-economic-administrativ serios atunci cand regimurile Constantinescu si ulterior Tariceanu au primit puterea prin votul romanilor plini de speranta indreptarii situatiei . Caci, ca sa indrepti o situatie, prima data trebuie sa tragi o linie si sa arati public gestiunea primita, cauzele furturilor anterioare si vinovatii plus pedepsirea lor si recuperarea prejudiciilor ! Fara asta, totu lrisca sa devina o perpetua balacareala de care profita din plin ...mai laes cei de dinainte care mereu si mereu s=vor spune `vedeti, pe vremea noastra asa ceva nu se petrecea, asta provine de la voi care sunteti incapabili etc etc` iar vina se dilueaza, hotzii raman neprinsi, tara furata, statul roman mai slab, increderea oamenilor in munca, cinste, autoritati, scade iar precedentul moral creat este dezastruos si anume 1. politicienii care au furat isi dau seama ca pot fura linistiti in continuare, doar trebuie sa urle oleaca sa-i compromita pe cei aflati acum la putere si sa astepte manifestarea nemultumirii populare exprimata la urmatoarele alegeri ! 2. politicienii isi dau seama ca, asa cum cei aflati acum la putere nu i-au dat in gat pe ei printr-un audit serios si masurile de rigoare, si datorita acestu ilucru ei sunt in opozitie dar nu sunt la bulau asa cu mar fi meritat de fapt, pai, dragalitza-doamen, asa trebuie sa procedeze si ei, adica atunci cand vor ajunge la putere doar sa urla public impotriva lor , divizand popualtia in doua, dar nu sa-i dea pe goarna cu fapte concrete, ca pe urma vin si ailalti cu ce stiu despre ei !! Omerta ! Si in sprijinul acestor afirmatii vin referatele publice ale DNA care dovedesc prin probe pe mii de pagini inclusiv de declaratii ale celor implicati cu mse transmitea `gestiunea oculta` a furaciunii banului public prin achizitia publica a licentelor informatice la pret impovarator pentru statul roman si banul public dar .... generos pentru buzunarul lor transpartinic 3. banul public destinat cheltuielilor firesti, saraceste, nu mai sunt bani pentru salarii de bugetari, pensii, sustinerea investitiilto publice, a sanatatii, invatamantului, cercetarii etc 4. politicienii `invata` nu numai ca se poate fura dar chiar ca NUMAI ASA POT AJUNGE IN VARF, creandu-se astfel o ierarhie a hotilor din politica - de asa maniera incat se ajunga ca varfurile sa-i plateasca de ex pe membrii unui colegiu director al unui partid sa-l aleaga pe el sef in continuare si tot asa, de sus in jos 5. se ajunge ca pana si postul de parlamentar sa fie cumparat, ca el aduce beneficii viitoare, se ajunge ca u ncandidat la fotoliul de parlamentar sa cheltuie, sa zicem 45 miliarde de lei vechi pentru un viitor salariu de 65 milioane ! Pai cine crede ca asta e de fapt tinta si nu viitorul furt si recuperarea cheltuielor electorale ca doar materialele acelea publictare trebue iplatite, nu ? 6. exemplul `moral` disemineaza si in societate iar oaemni islabi de inger cedeaza in mintea lor si `invata` ca numai asa se pot si ei ridica, prin furt 7. bugetul si tara saraceste de o asemenea maniera incat apare saracia cronica, somajul in masa, disperarea populatiei, emigrarea fortei de munca calificate inclsuiv a intelectualilor, lipsa posibilitati idesfasurarii unor activitati normale de ex in sanatate unde sunt spitale fara medici de specialitate toti fiind plecati in strainatate, apare prostitutia mascata sau nu, furturile de pe calea ferata si punerea in pericil a sigurantei calatorilor si marfurilor, perforarea conductelor ce transporta petrol, devalizarea altor bunuri publice, proliferarea infractionalitatii diverse cu `motivatia` celro ce o practica ca `pai daca aia de sus fura, noi de ce sa nu ... ?!` , apar divorturi in familii sarace, scade natalitatea, apare proliferarea bolilor psihice din cauza saraciei si disperarii, apare alcoolismul si chiar epidemii extrem de periculoase intr-o tara cu locuitori saraci....Uite unde se ajunge atunci cand populatia nu ia atitudine la timp de abuzurile politice ale unui conducator si ale regimului sau politic - in speta Ion Iliescu si regimul sau hrebenciuco-vacaroidian - si se lasa vrajit de limba de lemn a fostului comunist si se lasa asmutit o categorie sociala impotriva alteia....Trist si dramatic. Simptomatic este insa faptul ca, asa cum bine scriati dvs in final, poporul s-a mai desteptat si intr-adevar bien ar fi sa nu mai accepte pomana aia lunara jignitoare cu kilu de ulei - ma refer cine n-are stricta nevoie - si sa ceara locuri de munca nu pomeni jignitoare. La fel, as vrea sa remarc, asa cum am mai facut-o si in alte interventii, evolutia formidabil de buna, mai ales incepand cu perioada de dinaintea victoriei dlui Johannis in alegerile prezidentiale si evident si dupa, a principalelor institutii administrative ale statului roman adica Guvernul - pana si guvernul Ponta a muncit dupa alegeri mult mai mult decat inainte, probabil din orgoliul infrantului ! - ANAF-ul, Ministerul Public ce include toate instantele Procuraturilor - procurorii au fost si sunt eroii neamului, fara gluma, ei ne-au salvat tara de la prabusire prin curajul lor si profesionalismul dovedit, unele dintre instantele Judecatoriilor, Presedintia care nu se mai implica in parti=pris-uri politice si este lucida si atenta la soarta militara a tarii, Min de Interne care isi face eroic datoria , Serviciile speciale care - surprize, surprize si jos palaria, domnilor - sunt exact inversul securitatii aceleia ce-i asmutea si manipula pe mineri, s-au schimbat la 180 de grade si sunt de partea dreptatii, onestitatii, legii si deci de partea cetatenilor in lupta asta cu ...aici e aici , dragi cititori, ajungem la partea putreda a societatii ! Politicienii ! Acestia reprezinta cea mai periculoasa adunatura de mafioti si au reusit sa se grupeze intr-o institutie numita pompos `parlament` si, sub plapuma democratiei , sa ruineze cetatenii, statul si tara. Ce e de facut ? Trebuei facuta o pauza de existenta a Parlamentului, E o institutie atat de putreda incat pana si laegeriel anticipate n urezolva nimic. Tot ei au bani si putere de a manipula oamenii sa=i voteze din nou. Teleormanul, de ex, va promova tot pe consiliera la mulsul vacilor - la 21 de ani ! - Catalina Stefanescu, marea specialista in pipait ugere de tot felul ! Gorjul va promova tot pe marea madona ranita a neamului, Ecaterina Andronescu-licenta informatica ! Tecuci-ul isi va trimete in Parlament tot marea parasuta politica Alina Gorghiu ! `Parlamentul` tarii este total compromis si trebuie sa intre intr-o pauza de 40 de ani, exact perioada purificarii poporului evreu prin ratacire in pustiu. ne descurcam perfect cu un Guvern = care poate fi numit o data la doi ani de un consiliu al inteleptilor natiunii, varfuri profesionale ale tehnicii, administratiei, sanatatii invatamantului, academiei, sindicate etc - Presedintie si celelalte institutii ale statului pe care le laudam ca s-au reformat si merg bine.

    raspunde comentariului
 • sareamara

  21 februarie 2016 0:16

  La alt etaj eram si eu in blocul turn din Victoriei. Eram doar dezorientat dar curios, doar ma informam. Naiv, imatur. Vazusem BCU arzand de la trasoare probabil, acoperisul ridicandu-se ca un montgolfier deasupra flacarilor. "Se tragea", CC nu era atins deloc, erau insa devastate celelalte cladiri de catre aparatorii CC. Ardea mobilierul securistilor si cercevelele tot de la gloantele trasoare ale soldatilor. Tinerii veniti din provincie "aparau" CC stand afara. Din cladire ne aprovizionau periodic cu stiri- "o escadrila de elicoptere se indreapta spre noi dinspre Otopeni..." Tinerii frematau si se mutau si se ghemuiau in celalt colt al careului. Am fost intrigat ca se lupta cu nu-stiu-ce, ca nu prindeau pe nimeni. Am intrebat, da, au perchezitionat cladirile din care "se tragea". Un singur glont a lovit CC, de pistol, cred. Am vazut din strada mai intai scanteia in perete si apoi a venit pocnitura din spate. Glontul zboara de 3 ori mai repede decat sunetul. Venise probabil din blocul cu magazinul ADAM. La fiecare ora scoteau insa cate un ranit sau decedat din CC, ii ducea cu o Dacie papuc alba, manjita toata cu sange. Mai tarziu am citit ca unul trasese cu automatul intr-o usa de tabla si ricoseurile l-au doborat. Mai pica si cate un nenorocos din strada de la gloantele ricosate ale pustilor-soldati-cu-pusti care "aparau" CC. Sau, norocos, ranit in revolutie. Cum studiam eu singur in strada situatia tactica, ca Napoleon, simt o impunsatura in spate si "nu te intoarce, ca te-mpusc, lasa discutiile, mergi spre intrarea din stanga - intrare secundara aripa CC. "Bine, dar sa nu vada astia -de tineri ziceam- ca ma rup". Erau "aparatorii", in tenisi comozi, pulovere, in ghereta portarului, m-au perchezitionat, si in ghete, mi-au desfacut pixul, mi-au studiat actele, le aveam pe toate, inclusiv carnetul rosu de sindicat, livret, buletin. "Prea eram suspect". Am scapat, am ratat sansa sa devin erou. Nu se intampla nimic, acolo erau varza, am plecat. Calea Victoriei era pustie, ca la venire, cu mult timp inainte, doar la paine misca ceva, nimeni n-a remarcat eroismul vanzatoarelor de la paine, singurele la datorie, singure cu radioul pe psihoza aia sinistra. Am dormit la un coleg de serviciu, ca nu m-a lasat sa plec dupa ce i-am povestit. Apoi mi-am aparat noaptea un schimb fabrica cu arma in mana, sa nu mi-o atace teroristii. Ne-a alertat o lumina miscatoare in bezna, un commando a rezolvat problema cu curaj, fusese Mos Craciun, de fapt lasase un glob atarnat in niste maracini in dosul fabricii ce se legana reflectand luna si stelele. Am aflat ca Dan Iosif a trecut si prin fabrica, traditia orala locala retinuse ca sparsese o sticla in capul unui coleg. Vremea trecea, fabrica se ducea si ea, m-am intalnit cu colegul de serviciu, de fapt dete el peste mine ca eu cascam gura la Universitate, el sillona prin multime, nu stiu dupa cine, poate dupa mine. Inainte de a ajunge la mine se intalnise si stranse mana cu un tip inalt la costum care si el brazda prin multime ignorand vorbitorii din balcon. Zarindu-ma, m-a salutat si pe mine bucuros de intalnire si-mi zice complice- ala-i de la securitate, fost coleg de facultate. Asta este, nu pot sa ma declar nici golan am fost acolo de doua ori, nu credeam in sanse, imi placea Munteanu, coerent, avea cuvintele potrivite la el, avea viziune. La mitingurile partidelor am mai nimerit, la PNTCD a zis de la tribune la un moment dat sa ne rugam, am ramas singur in picioare, in toata marea aia de oite ingenunchiate, singurul magar. Mai degraba catar. O oita nazdravana imi grai duios "mai bine pleaca". Am ascultat-o, mi-am zis ca sa nu mai zic ce nu cred, macar sa nu -ma mai- mint. Intre timp am devenit si eu traseist intru Domnul, prea tarziu, ca biserica pierde din popularitate. Mare lucru nu cred ca a reusit sa stranga colegul meu la vreun dosar de-al meu. Si, daca a pus, imi ajuta azi, le sunt cunoscut de acolo, un naiv inofensiv. Mai intreaba ei prin vecini, mai ma intalnesc intamplator, ca acea intalnire exploziva, cu cate un obscur dar expansiv coleg de fabrica de acum 25 de ani cu care n-am vorbit niciodata nici atunci nici de-atunci, pe care-l recunosc vag dupa fata, care ma striga, acum trei luni, in parcare la Kaufland ca rusii, cu toate numele si prenumele -pe care nu le-am folosit niciodata intre colegi- si ma intreaba unde lucrez, sa-mi propuna poate, ca si cand ar cunoaste situatia mea. A doua zi dupa ce-am tastat pe net, ca ce-ar mai conta niste parlamentari dupa ce-au ars atatia tineri. Mama, in provincie, nu-l placea pe Munteanu din televizor, TVR lucra de zor. Fabrica s-a dus de rapa, colegul s-a angajat cu leafa de 30 de ori leafa mea de stagiar galopant indexata. Si de atunci tot asa a tinut-o in pozitii cheie doar la companii mari private. Eu, somer de sapte ani, care musca din dusmani.

  raspunde comentariului
 • Petre

  20 februarie 2016 18:50

  Cei care nu invata din greselile trecutului, riste sa le repete in viitor. "Si pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic" - Edmond Burke. Uitati-va la mitingul de ieri al Antenei 3 si la reactia politicienilor de saptamana asta si veti constata ca progresele facute in 26 de ani nu sunt ireversibile, ca democratia si libertatea sunt inca foarte fragile in romania si ca oamenii buni precum Dna Ghercut si altii aveti obligatia sa ramaneti pe baricada libertatii si adevarului . Libertatea este un privilegiul, nu un drept, pentru care trebuie luptat in permanenta. Asteptam de la noul procuror general deschiderea tuturor dosarelor inchise abuziv, inclusiv dosarul revolutiei si al mineriadelor, calaii romaniei trebuie pedepsiti chiar daca se va inpla la 92 de ani, Iliescu trebuie sa raspunda pentru crimele acelor ani involburati.

  raspunde comentariului
  • Paul

   20 februarie 2016 20:30

   Comentariul dvs e bun si aproape perfect dar numai `aproape` pentru ca mai apare totusi o intrebare si anume `doar dna Ondine e datoare sa ramana pe baricada libertatii, oare cititorii, de ex dvs si cu mine, nu ?!`

   raspunde comentariului
   • petre

    21 februarie 2016 2:21

    Ma refeream la jurnalisti pentru ca ei sunt formatori de opinie si au puterea condeiului. Sigur ca toti avem datoria sa ramanem pe baricade, si ma bucur enorm, ca o mare realizare a democratiei in romania, ca dupa 26 de ani in sfarsit poporul roman a invatat sa-si strige nemultumirea in strada si sa-si critice liderii, este un lucru extraordinar, ca in sfarsit politicienii romani incep sa stie de frica poporului la fel de mult ca de frica DNA-lui, de aici trebuie pornit si construit.

    raspunde comentariului
    • Paul

     21 februarie 2016 10:21

     Bravo ! Asa da ! Un miting popular in fatza parlamentului, pasnic, soft, democratic, prin care sa-i impiedicam sa mai intre la `serviciu` - citeste la locul de unde sug ugerul de aur al bugetului statului - si sa provocam demisia actualului parlament al hotiei nationale ! Cale de mijloc nu mai este, caci a incercat dl. Presedinte sa-i disciplineze imediat dupa alegerea sa, a reusit sa-i tina cuminti si sa-i faca sa respecte legile O ZI iar dupa vreo 3-4 zile deja veneau cu teorii revansarde cum ca `` DNA-ul, serviciile secrete si dl. Presedinte vor sange de miel nevinovat !!!!`` Adica mieii fiind colegii lor din parlament acuzati de furturi imense din banul statului si carora DNA le cerea ridicarea imunitatii dar ei, colegii lor, simtind ca si ei pot fi in colimatorul procuraturilor azi-maine, ca doar stiau ei insisi ce potlogarii au facut si de unde au averile alea imense, reactionau calificandu-i pe colegi lor ca ...`miei nevinovati` - aferim, miei, de fapt Lucifer multiplicat si deghizati cu piele de miei - iar institutiile statului ce vor sa faca ordine in `centrul democratiei nationale` - aferim democratie, un fel de PCR-ism nationalist-sovin-sforaitor-demagog-cabotin-vascos-mafiot-potlogar - le calificau ca fiind `institutii represive` ! Pai, da, atunci cand institutiile incep sa functioneze si le cer sa respecte legea chiar ei cei ce fac legea, atunci nu mei este bine, ca ei...sunt mai egali decat ceilalti ! Dle Petre, sa stiti ca daca traversati toata Europa civilzata nu veti gasi nici macar un singur politician de genul celor oplositi in acest `parlament` national care se constituie de ani buni incoace ca cel mai redutabil adversar al democratiei adevarate, ca cel mai redutabil dusman al poporului si implicit al statului. Caci are de suferit nu numai tara Romania si poporul ei ci si statul roman, permanent atacat in functionarea normala a institutiilor statului, atacat la resursele sale implicit la banul public si atacat in insasi esenta sa, caci este pusa in pericol insasi dezvoltarea si chiar existenta statului roman. Un stat cu cetateni saraci si slabi, care n-au putere sa munceasca de foame, darmite sa mai lupte in cazul unei agresiuni externe, un stat in care cetatenii pot fi victimele propagandei straine pe fondul saraciei lor si dezamagirilor lor, un astfel de stat subminat la varf chiar de catre cei ce fac legile -!!! - si care devin banditi penali peste 100 dintre ei deja dovediti de procuraturi, deci un aastfel de stat poate avea serioase probleme daca cetatenii nu sar in apararea lui si nu-i ajuta pe procurori sa faca ordine. Cum ? pai nu violent, ci pasnic si democratic, scotandu-i din joc pe parlamentari prin fortarea pasnica a demisiei lor in bloc ! Nu are ce cauta sa faca legi si sa ne reprezinte vointa la varf un parlament cu astfel de specimene penale iar cu restul , care inca nu au probleme cu legea ca nu sunt probe inca, deci cu restul oricum atat de bogati ca sunt serioase semne de intrebare cum au facut averi colosale din salarii de 6500 lei ! Comportarea parlamentarilor in ziua sustinerii HAZNALEI TV este edificatoare ! PSD si acolitii lor, speriati de cursul evenimentelor si de faptul ca li se duce propaganda favorabila lor, l-au pus la zid pe saracul Prim ministru care era `vinovat` ca ...aplica LEGEA Iar asa zisa opozitie, in frunte cu penibila Alina Gorghiu, a ingaimat lasha cateva cuvinte slabe, uitand sa apere legea, democratia, averea statului, ANAF-ul care a inceput sa faca ordine asa cum trebuie.

     raspunde comentariului
 • Constantin

  20 februarie 2016 18:16

  NKVD, KGB si securitatea au avut strategii pentru pentru multe, daca nu toate situatiile. Una dintre ele s-a numit ghilimele, Strategia pentru teritoriu vremelnic ocupat. Cam tot ce s-a intamplat dupa 90 se suprapune peste aceasta strategie. Exista desigur si NATO sau UE, dar si acolo strategiile KGB lucreaza. Daca din nou nu se va intampla ceva la Moscova, adica, caderea imperiului tarist, mai bine spus al noului tar, va fi rau de Romania. America si vestul europei nu mai pot, nu mai vor si nici nu mai au interesul sa ne salveze, trebuie sa se salveze pe ele din tot felul de crize.

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  20 februarie 2016 16:03

  Cum poate fi ingenunchiat si furat un popor ? Simplu. Pui la putere niste comunisti, in opozitie niste adepti ai asa-zisei societati deschise, si pe amandoi ii aservesti intereselor straine.

  raspunde comentariului
 • rarl marius

  20 februarie 2016 14:30

  Tara in care,Intekectuali sint minoritari ,in fata Prostimii,este o tara ,pe veci CONDAMNATA,la RUSINE !!!

  raspunde comentariului
 • dusu

  20 februarie 2016 13:34

  romini nu e popor o banda de criminali,alti doar hoti si ceilalti profitori

  raspunde comentariului
 • Ion Antonescu

  20 februarie 2016 12:54

  Cu ocazia acestui sfasietor de trist si sincer si onest articol, transmit toate gandurile mele bune Ondinei Ghergut si ziarului Romania Libera. Un gand bun de asemenea marelui profet al neamului, Petre Mihai Bacanu si celro ce au fost membri ai Aliantei Civice. Acum nu am timp, pentru ca am promis parintelui de la Biserica Romano-Catolica ca trec pe acolo, avem o actiune de ajutorare cu mancare a saracilor, dar sper ca voi reveni cu cateva randuri pentru a reda cititorilor sfanta atmosfera de comuniune in suferinta ce s-a creat imediat dupa primele evenimente din decembrie, atat inainte cat si dupa 22 decembrie. Bucurestenii mei dragi si-au dat din plin obolul de sacrificiu si suferinta in acele dramatice dar si mantuitoare zile. Eu aveam atunci 74 de ani si altceva decat sa particip la demonstratii si sa tratez si ingrijesc un ranit la mine acasa, nu am reusit. ,,,,,Ce ma intriga teribil este evolutia extrem de ciudata a institutiilor romanesti, dupa 1989 ! Ministerul de Interne si Serviciile speciale care atunci din pacate erau indoctrinate in asa hal incat au ajuns sa asculte fara discernamant ordinele demente ale lui Ceausescu si clicii lui apropiate, acum aceste institutii sunt puternic de partea poporului onest ! La fel, Presedintele Republicii. La fel, Procuraturile. La fel, Guvernul care se lupta cu toate necazurile ce i s-au lasat pe cap de 26 de ani incoace de guvernarile anterioare si se mai lupta cu.....ei, aici e aici , dragi cititori ! Cu aceia care ar fi trebuit sa se democratizeze, sa se transforme din AMrea Adunare Nationala in Parlament democratic, si n-au facut-o ! Ba, sunt mai infinit mai rai decat fostii membri ai Marii Adunari Nationale, care erau majoritar dogmatici si pupinc...., dar nu prea erau hotzi ! Caci acest Parlament actual, asa cu marata el azi, este cel mai periculos centru mafiot al tarii ! Au peste o suta - !!!! - de `parlamentari cu probleme penale sau juridice grave - si au majoritatea dintre ei avri colosale ce nu le pot justifica din salariul lor de sase mii si ceva de lei. S-a ajuns la situatia in care, averile cumulate ale parlamentarilor romani, depasesc averile tuturor parlamentarilor Europei, adunati la un loc ! Iar recentele discursuri din `Parlament` , in care o gramada de parlamentari, preponderent de la asa zisa `stanga` - plus dezamagirea produsa de lasitatea asa zisei `drepte` care nu a sarit in apararea Guvernului - au incercat sa demoleze dreptatea, legea, aplicarea legii, sa intimideze Fiscul in justa sa actiune, sa ameninte stabilitatea tarii de dragul apararii unei haznale tv care le face jocurile lor, imbuibatilor din banii nostri, sa ajunga la amenintari ca vor darama Guvernul daca acesta, aplicand legea fiscala, le ameninta haznaua lor ideologica si intoxicant-manipulatoare..... Toate acestea contureaza o evolutie extrem , extrem de interesanta in cadrul careia institutiile de fortza ale statului s-au reformat aproape total, in bine, si au devenit prietene ale democratiei, ale legii , ale poporului sarac - ma refer la Presedintie, la Procuraturi si Dna implicit, la ANAF, la multi din judecatori, la Ministerul de Interne, la Serviciile Speciale -remarcabil, domnule, remarcabil jos palaria ! - , la Guvernul Romaniei cu admirabilul sau Prim mInistru, unele dintre primarii conduse de oameni harnici si onesti, Armata care are o cu totul alta educatie astazi ... iar, de cealalta parte a baricadei, parlamentarii tari care innoate in lux exorbitant obttinut prin jefuirea banului si averii publice, parlamentari care majoritatea sunt amestecati in mizerii incredibile, dupa cum ne-o arata, aproape zilnic rechizitoriile publice ale procurorilor, ce au la baza dosare cu mii si zeci de mii de pagini, probe, filari, interceptari, marturii si declaratii, fotografii, extrase si copii dupa documente, alte probe ...S-a ajuns la situatia ca, din randul `parlamentarilor` sa apara `corifei` care dezbraca goi oameni pe strada si ii ameninta cu atarnarea de copaci si bataia daca nu le cedezeaza lor contracte publice sau parlamentari implicati in scoaterea in strada a unor pensionari prin acapararea locuintelor lor , prin fraude diverse sau parlamentari care santajeaza alti parlamentari...este incredibil ce se intampla, nu mai biruie procurorii sa ii cerceteze pe toti acesti mafioti adapsotiti sub umbrela `parlamentului`.... asta dovedeste putreziciunea politicii din Romania si faptul ca, spre deosebire de institutiile publice, care, asa cum am scris, s-au reformat in majoritatea lor, partea politica a statului roman este grotesca, hoata la modul fulminant chiar mafiota, cabotina, demagoga, fals patrioata prin coroanele de flori depuse, egoista, neprofesionista, sterila ideatic, lipsita de umanism, manipulatoare, sforaitor patrioata si declamativ umanista prin vizitele filmate la caminele de batrani, vascoasa prin modul cum se apara unii pe altii profitand de `imunitate`, fals religioasa prin pupatul acela cabotin de moaste ....idealul actual al Pietei Universitatii ar trebui sa fie demisia actualului Parlament si desfiintarea tuturor partidelor din Romania. Ne ajung Armata, Guvernul, Presedintele, Justitia, Ministerul Public si Ministerul de Interne care, toate acestea , si-au dovedit atasamentul fatza de popor si onestitatea umana. Parlamentul e o instituie democratica si profund utila si necesara in Vestul Europei dar in Romanai este cea mai toxica adunatura de mafioti. Argumente ? Referatele publice ale Procuraturilor si probele cuprinse in sutele de dosare si sutele de mii de pagini ale acestora, precum si increderea acordata acestor institutii de catre absolut toate statele civilizate si democratice din Vest. O pauza pentru `parlamentarism` e necesara, precum si trimiterea parlamentarilor la munca de jos, la muls vacile si cules cartofi in genunchi ! Acolo, fratie transpartinica, si ajutor fratesc intre Alina Gorghiu si Ecaterina Andronescu, la coada vacii cu stanitelu` sub ugerul mult visat de ele in clipele de profunda frustrare.... ! La munca, tovaraselor, ca doamne nu va pot spune ! voi si acolitii vostri, transformati din PCR-isti in `democrati` !

  raspunde comentariului
  • Nick29

   20 februarie 2016 17:12

   Sa va de-a Dumnezeu multa sanatate domnle Dr. Ion Antonescu, iar in ceea ce priveste varsta va doresc sa va tina in viata si sa puteti sa va bucurati de o adevarata libertate a acestui popor, furat si mintit de o cloaca politica criminala.Asa sa va ajute Dumnezeu !

   raspunde comentariului
  • Dumitru

   20 februarie 2016 16:07

   Pai daca in 1989 aveati 74 de ani, inseamna ca azi aveti mai mult de 100 si sunteti vioi pe Net. Ar mai fi si posibilitatea sa fiti numai un postac caruia au uitat sa-i schimbe scenariul, si care nici nu e suficient de doxat sa o faca singur.

   raspunde comentariului
   • Ion Antonescu

    20 februarie 2016 16:40

    Dle Dumitru, am fost medic militar in armata fascista a Romaniei, si, cu permisiunea dvs, daca nu va deranjeaza, anul acesta in 5 octombrie sper sa implinesc 100 de ani. Am avut un destin cam si dr. Zhivago, am ingrijit pe front soldati romani, germani, austrieci, maghiari dar si rusi, uneori cand ei n-aveau medic si, ridicand steagul alb, ne cereau asta, caci nu mai puteau suporta gemetele ranitilor. In schimbul muncii mele, ei ne dadeau vodca pe care o foloseam ca dezinfectant la operatiile mai grele de amputari si in general, pentru orice fel de rani. Da, inca mai pot sa ies la plimbare si sa imi iubesc compatriotii inclusiv pe cei mai rautaciosi, asa, comme vous !

    raspunde comentariului
    • Dumitru

     20 februarie 2016 21:47

     Sigur, iar eu sunt Papa de la Roma. In plus, mai ai si acces la IP-uri ca sa-mi raspunzi in franceza. Securist ordinar.

     raspunde comentariului
     • Radu

      20 februarie 2016 22:42

      Sa intelegem ca tii cu Antena 3 si cu toti hotzii din parlament care ii aparau deunazi de il insulti pe acest domn foarte in varsta ?

      raspunde comentariului
      • Dumitru

       20 februarie 2016 23:52

       Ma securist de doi bani, revolutia a fost facuta tocmai pentru a avea un parlament. Securisti erau si inainte, desi nu asa de multi ca acuma. Ca parlamentul asta e bun sau nu, e alta chestie, dar in general e bine sa ai unul, si sa fie suveran.

       raspunde comentariului
       • Mirela Antonescu - Brasov

        21 februarie 2016 10:41

        Daaaaaaa, suveran peste banul public ! Pe care si-l indreapta inspre buzunarul personal. Poate imi explici si de unde au averile astea colosale parlamentarii ! Ia incearca tu, simplu si usor, cu un motor de cautare pe net sa vizualizezi prima data lista tuturor parlamentarilor si apoi sa le consulti declaratiile de avere ! De unde au averile astea colosale de milioane de euro , mancati-as gura ta, Dumitre, din o mie si cinci sute de euro pe luna pe care-i dau de fapt cadou parintilor lor ? Cam ce averi au actualii `securisti` cum le spui tu - de fapt, salariati ai serviciilor secrete care au datoria prin lege sa serveasca informatii de specialitate procuraturilor atunci cand sunt suspiciuni rezonabile de furt din banul public, adica banul meu si al tau Dumitre - si cam ce averi au parlamentarii ? Fapte, Dumitre, fapte ! Vino cu argumente in discutii ! Si daca ai ramas cu o ura fatza de vechii securisti pcr-isti ,nu e cazul sa o proiectezi asupra actualilor salariati ai serviciilor speciale care, uite, se dovedesc profund atasati de apararea bugetului public, deci al interesului cetatenilor, al meu si al tau. Nemaivorbind ca apara statul de acest permanent jaf care l-ar fi putut duce la ruina, daca s-ar fi continuat asa cum era pana in preajma campaniei electorale prezidentiale din nov 2014. Poporul roman trebuie sa sarute cu dragoste Procuraturile si serviciile secrete si Guvernul actual, si pe Presedinte, caci, cu totii ei au impiedicat prabusirea statului roman in mlastina coruptiei si secatuirii resurselor financiare si materiale.

        raspunde comentariului
        • Dumitru

         21 februarie 2016 14:34

         Cred ca toate dictaturile din lume au acelasi discurs Noi vrem binele poporului si trebuie sa ne iubiti.

         raspunde comentariului
        • Nici chiar asa

         21 februarie 2016 12:42

         Chiar n-ai nici o jena sa minti in acest hal ? Nu toata lumea beleste ochii la Antena 3 . Lauzi nu stiu ce regim de dupa 2014 care are mari izbanzi in lupta anticoruptie . Sa fie vorba de niste niste scame din dosarul Microsoft cu care DNA a aburit poporul , in timp ce de adevaratii initiatori si profitori ai acestei escrochrii nu se atinge nimeni ? EADS ? Cei doi consilieri israelieni ai lui Ponta ? Celalalt consilier tot al lui Ponta , american de data aceasta , care in acelasi timp era si Consilier la KazMuniGaz - 460mil ? LukOil ? Carbunele din Gorj ? Ma opresc aici . O Duminica Placuta .

         raspunde comentariului
    • 007

     20 februarie 2016 19:41

     tare mosule, numai ca vrajeala ieftina mai gergut-gut sau cum tio zice... INSA PE BUNE CE TE FACE SA SCRII SI DE CE TE LASA SA SCRII AICI TINAND CONT CA ROMANIA LIBERA E UN SITE ZIAR SECURIST ? PATRONUL TAU ADAMESCU E UN SECURIST, PE DEASUPRA SI EXCROC, EXCROCAND CU GASCA DE SECURISTI O TARA INTREAGA, MARS DEAICI, SI SA MA PUPATI IN IP JAVRELOR !

     raspunde comentariului
 • trist dar adevarat

  20 februarie 2016 12:27

  daca majotitatea nu ar fi ingenunchiat singuri, alata ar fi fost soarta tarii! Din pacate, suntem lasi si de multe ori ofticosi pe cei care au curajul atitudinii, cum vedem pe cineva ca se ridica, 100 de "binevoitori" il trag in jos, ba chiar il distrug. Poate cei 2000 de ani de furtuni si asupriri au modificat vana acestui neam, incat urmasii lui Bicilis au ajuns majoritari....

  raspunde comentariului
 • mircea

  20 februarie 2016 10:52

  cât de dureroase sunt aceste amintiri, dar mai ales călcarea în picioare a amintirii celor ce s-au jertfit pentru români și pentru România - pe memoria cărora s-au născut profitorii lui Ilici Ilescu, Brucan, Roman și toată șleahta care a răsărit în decembrie 1989. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei care au trecut la cele veșnice și să ne ajute să ne păstrăm speranța și să scăpăm, măcar vreodată, de lepădături și de urmașii lor care au scos nasul și au devenit democrații de astăzi din toate partidele răsărite din CIUMA ROȘIE ...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design