14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCazul îmbolnăvirii elevilor din Brașov și Codlea: Rezultatele anchetei DSVSA sunt negative

Cazul îmbolnăvirii elevilor din Brașov și Codlea: Rezultatele anchetei DSVSA sunt negative

Analizele privind laptele și cornul consumate de elevii din Brașov și Codlea, care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, au fost finalizate, iar acestea sunt negative, a anunțat directorul Direcției Sanitar Veterinare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Braşov, citat de Agerpres.

Astfel, Dorin Enache a explicat că din punctul de vedere al DSVSA programul „Laptele şi cornul” poate fi reluat în unităţile şcolare unde a fost suspendat după cazurile de toxiinfecţie alimentară de la cele două şcoli menţionate. 

„Rezultatele finale sunt negative faţă de determinarea enterobacteriaceelor din lapte, sunt negative la drojdii şi mucegaiuri din corn, şi negative la bacterii coliforme la paiele de unică folosinţă. În aceste condiţii va trebui să luăm în calcul faptul că deocamdată, nu putem incrimina nici laptele, nici cornul pentru tulburările digestive apărute la cele două şcoli. În afară de micro-organisme am verificat toţi parametrii fizico-chimici în prima zi de control la aciditate, iar rezultatul este tot negativ. Deci, în momentul de faţă trebuie să analizăm interdisciplinar starea de fapt şi să căutăm cauza. Vreau să vă spun că din punctul de vedere al serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, până în momentul de faţă responsabilităţile noastre sunt atinse faţă de siguranţa respectivelor alimente. Mai departe, o soluţie finală este dată de punerea cap la cap a datelor de laborator cu datele clinice şi epidemiologice, lucru care se face într-un colectiv mult lărgit din care trebuie să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, Spitalul de Boli Infecţioase. Din punctul nostru de vedere, faţă de loturile încriminate se poate relua programul “Laptele şi cornul”, a declarat directorul DSVSA Braşov. 

Citește și: 20 de copii din Brașov și Codlea au ajuns la spital cu dureri și grețuri

El a adăugat că de acum înainte se vor preleva din fiecare lot de lapte şi corn probe care vor fi introduse în laborator, fiind prelucrate în regim de urgenţă. Furnizorul va fi chemat joi, la sediul instituţiei, şi va fi stabilit un grafic de afluire a probelor pe responsabilitatea şi pe costurile furnizorului, pentru a se asigura că alţi copii nu vor mai suferi incidente alimentare după ce consumă laptele şi cornul. 

„La fiecare lot sau măcar la două loturi din corn şi lapte vom face examen de laborator. Asta presupune că avem un grafic de livrare şi nu se va livra nimic până când buletinul de analiză efectuat în laboratorul din Braşov nu va avea un rezultat negativ”, a punctat dr. Dorin Enache. 

Sursa citată a precizat că acest aspect îl va propune într-o discuţie comună pe care o va avea în cursul zilei de miercuri cu prefectul judeţului Ciprian Băncilă, şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, cei care au organizat licitaţia pentru Programul „Cornul şi laptele”. 

Citește și:  Buzău: Șapte copii din localitatea Gura Teghii prezintă vărsături cu sânge

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Camelia Defta, a precizat că persoanele care au manipulat cele două alimente au fost examinate, iar rezultatele au fost negative. De asemenea, şi spaţiile de depozitare din cele două şcoli erau corespunzătoare. 

Vinerea trecută, 19 copii cu vârste cuprinse între 9-15 ani de la Şcoala generală nr.31 din Braşov au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu dureri abdominale, greţuri şi vărsături după ce au consumat laptele şi cornul la şcoală. Alţi şapte copii din clasa a V-a de la Şcoala generală nr.2 din Codlea au ajuns la spitalul municipal din localitate cu aceleaşi simptome. Toţi copiii internaţi la cele două spitale au fost externaţi pe parcursul zilei după ce au fost consultaţi şi au primit tratament la domiciliu. 

Citește și: 13 elevi dintr-o comună buzoiană, internați în spital cu suspiciune de toxiinfecție alimentară

Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Candidat PSD la primărie, acuzat de corupție și un prejudiciu de 5,7 milioane de lei

Toma Sandu, un apropiat al familiei Bădălău, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor DNA pentru a fi informat cu privire la calitatea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă