21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăGDPRDe ce vitamine avem nevoie la batranete

De ce vitamine avem nevoie la batranete

Dupa varsta de 50 de ani, vitaminele si suplimentele alimentare va ajuta sa va mentineti vigoarea si energia si chiar sa traiti mai mult, scrie prevention.com.

«Exista unele substante nutritive, cum ar fi calciul si vitamina D, care sunt esentiale pentru femeile de peste 50 de ani», spune purtatorul de cuvant al Asociatiei Americane de Dietetica, Roberta Anding.

Totusi, unele suplimente pot fi daunatoare daca luati mai mult decat doza recomandata. Excesul de calciu din organism poate creste riscul sa faceti pietre la rinichi, iar tensiunea arteriala poate scadea periculos de mult din cauza unor cantitati prea mari de magneziu in corp.

Vitamina D
Puteti reduce riscul de imbolnavire de cancer esofagian, de colon, sau de cancer la san cu 30-50% doar printr-un consum suficient de vitamina D, spune doctorul Michael F. Holick, profesor la Scoala de Medicina de la Universitatea din Boston. Vitamina D inhiba cresterea celulelor canceroase si, de asemenea, activeaza sistemul imunitar astfel incat acesta sa poata lupta impotriva infectiilor.

Mai putin de 10% din femeile peste 50 de ani isi iau doza recomandata de vitamina D din alimente, spune Holick. Surse bune sunt galbenusurile de ou, pestele gras (somonul salbatic) si produsele alimentare fortificate, cum ar fi laptele si cerealele. Puteti, de asemenea, creste nivelul de expunere la soare, care este transformat in vitamina D la nivelul pielii, dar odata cu trecerea timpului, capacitatea organismului de a produce vitamina D de la lumina soarelui scade.

Doza corecta este de 1000 micrograme pe zi. Doza zilnica recomandata de vitamina D intareste muschii si alina semnificativ durerile de oase si musculare la aproximativ jumatate din femeile care au aceste simptome.

Calciu
Mineralele mentin oasele puternice si sunt vitale pentru functionarea normala a muschilor si a nervilor. Tesutul osos se descompune mai repede decat se poate construi, de aceea aveti nevoie de suplimente de calciu.

Doza recomandata  este de pana la 500 mg de doua ori pe zi, chiar daca luati deja un medicament pentru osteoporoza. Studiile privind eficienta medicamentelor impotriva osteoporozei (Fosamax, Actonel si altele) au fost realizate pe femei care luau si suplimente de calciu. Medicii nu stiu inca daca aceste medicamente functioneaza daca nu sunt asociate cu calciu, a spus profesorul Adriane Fugh-Berman de la Georgetown University Medical Center.

In plus, unele studii arata ca suplimentele de calciu reduc riscul de a dezvolta polipi care pot duce la cancerul de colon.

Magneziu
Un studiu pe care il fac in prezent cercetatorii de a Harvard a descoperit ca, in cazul femeilor care au un nivel adecvat de magneziu, riscul de a se imbolnavi de diabet de tip 2 scade semnificativ.

Cercetarile in domeniul sanatatii au constatat ca deficienta de magneziu fost mult mai frecventa la persoanele in varsta decat la tineri, deoarece, odata cu varsta, corpul absoarbe mai greu aceste suplimente din alimente. In plus, medicamentele diuretice si antibioticele afecteaza capacitatea organismului de a fixa aceasta substanta in corp.

Luati zilnic pana la 350 miligrame de multivitamine. In cantitati mai mari, aceste suplimente pot provoca diaree la unele persoane. Cercetari preliminare arata ca suplimentele de magneziu pot ajuta, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale.

Vitamina B
Unele studii sugereaza ca vitaminele B6, B12 si acidul folic pot reduce riscul bolilor de inima si de accident vascular cerebral, spune doctorul David L. Katz, directorul Centrului de cercetare de la Universitatea Yale.

Intre 10 si 20% din americani mai in varsta nu pot absorbi bine vitamina B12 din alimente, arata studii recente. Pe masura ce corpul imbatraneste, cantitatea de acid din stomac se diminueaza si trebuie inlocuita cu vitamina B12 din alimente.

Doza corecta: 400 micrograme de acid folic, 1,5 miligrame de vitamina B6 si 2,4 micrograme de vitamina B12. Batranii care prezinta semne de dementa ar trebui sa isi faca analize ca sa observe care este nivelul de vitamina B12 din sange. «Este rar, dar uneori dementa poate fi cauzata de un deficit de vitamina B12 si in aceste cazuri ea se poate vindeca», spune doctorul Susan S. Percival, profesor de stiinte nutritionale la Universitatea din Florida.

Suplimente alimentare care trebuie evitate

Fierul
Dupa o anumita varsta, femeile nu mai pierd fier in fiecare luna atunci cand sunt in perioada de menstruatie. Astfel, pentru femeile de peste 50 de ani se recomanda sa nu consume mai mult de opt miligrame de fier pe zi. Aceasta cantitate poate sa fie luata din alimente precum carnea, ouale, pestele, fructele uscate sau fasolea.

Excesul de fier din organism poate provoca greata, oboseala si dificultati in respiratie. Mai rau, depozite de fier cresc riscul bolilor de inima.

Vitamina A
Beta-caroten-ul, substanta care se gaseste in legumele colorate (morcovi, suc de fructe, broccoli, rosii)  este transformat de organism in vitamina A. Doza zilnica recomandata de vitamina A poate fi obtinuta dintr-o cana de legume fierte, de aceea cazurile de deficienta de beta-caroten sunt rare.

Expertii avertizeaza oamenii sa nu ia suplimente de vitamina A sub forma de pastile, ci sa consume fructe si legume. Studiile arata ca suplimentele pot creste riscul de cancer, in special la fumatori.

Este bine sa luati pana la 10000 micrograme de vitamina A pe zi, doarece o cantitate mai mare poate provoca leziuni hepatice.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă