"Cage" substituie grefa osoasa

de Ioana Georgescu , 14 mai 2007
Durerea de spate se rezolva in sala de operatie
Hernia de disc cervicala este o boala de o gravitate mai mare decat hernia de disc lombara. La Spitalul Elias se practica o noua metoda de tratament, prin folosirea unui dispozitiv performant care inlocuieste grefa osoasa. Avantajele sunt net superioare operatiei clasice.

Hernia de disc cervicala reprezinta patrunderea in canalul vertebral cervical a discului intervertebral sau prezenta unor excrescente osoase care comprima maduva cervicala. "Este o boala foarte des intalnita si este mai dificil de tratat decat hernia de disc lombara. De obicei, ea afecteaza persoanele active", a declarat dr. Dan Voinescu, seful Sectiei de Neurochirurgie de la Spitalul Elias. Aici se practica o metoda noua de tratament a herniei de disc cervicale cu rezultale excelente. Este vorba de inlocuirea discului cu un dispozitiv special denumit (cage/colivie) fabricat dintr-un material peek cu elemente din titan. Un avantaj deosebit il reprezinta faptul ca materialul este bine tolerat de organism. "Aceasta metoda intrata deja in uzul clinicilor de profil din tarile europene inlocuieste chirurgia clasica ce consta in folosirea grefonului osos", a mai spus dr. Dan Voinescu. Un alt avanataj deosebit este ca bolnavul poate fi mobilizat chiar in aceeasi zi. si asta spre deosebire de vechiul procedeu, care tine pacientul  imobilizat peste doua saptamani. De asemenea, stabilitatea coloanei cervicale  este mult superioara si de lunga durata. Pacientul poate ramane cu proteza metalica toata viata. In schimb, folosirea grefonului osos ducea la tasarea vertebrelor intr-o perioada de 4-5 ani, ceea ce ducea inevitabil la o noua interventie chirurgicala traumatizanta pentru bolnav. "Spitalizarea este de numai trei zile, fata de trei saptamani. Operatia poate fi efectuata  indiferent de varsta, iar dupa o luna pacientul isi poate relua activitatea", a mai subliniat dr. Dan Voinescu.

In Franta, o astfel de interventie chirurgicala se ridica la aproape 9.000 de euro. La noi, un dispozitiv din titan este in jur de 150 de euro."
Dr. Dan Voinescu

INFORMATII SUPLIMENTARE
» ProtecTie
Dupa interventia chirurgicala, timp de 3-6 saptamani, pacientul poarta un "guler" medical si face gimnastica medicala. Marimea "cage" se determina intraoperator.

» Fuziune
Neurochirurgii aleg in timpul primelor faze ale operatiei marimea protezei conform "dimensiunilor" pacientului. Fuziunea celor doua corpuri vertebrale se face in maximum doua luni.

» Sudare
Sulfatul tricalcic este o substanta care ajuta la sudarea cat mai buna a corpurilor vertebrale.


SPECIALISTUL
» ComplicaTii grave
Hernia de disc cervicala apare, de obicei, in urma eforturilor fizice sau a unor pozitii vicioase de lucru. Se manifesta prin dureri cu iradiere pe un membru superior. In cazuri grave, poate duce la tulburari de mobilitate si chiar la paralizie.

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design