12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Unde s-a născut cea mai gravă boală din ultimele decenii

FOTO. Unde s-a născut cea mai gravă boală din ultimele decenii

Datorită tehnicilor moderne de mapare genetică, una dintre cele mai grave boli ale omenirii, infecţia cu virusul HIV, a fost datată în premieră în cadrul unui amplu studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Oxford au reuşit să stabilească originile acestei infecţii, care a apărut pentru prima dată în urmă cu aproape 100 de ani, pe continentul african.

Auzim des despre boli ciudate care intră în atenţia experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi pentru care industria farma caută noi terapii profitabile, însă una dintre cele mai problematice maladii pentru sistemele de sănătate din lumea întreagă este SIDA, provocată de infecţia cu virusul imunodeficienţei umane, pe scurt HIV. Iar răspândirea acestui virus în ultimii zeci de ani a provocat foarte multe decese, dar şi politici de sănătate de prevenţie, în care s-au investit sume uriaşe de bani, iar tratamentele paleative deocamdată, au, la fel, costuri imense. Infecţia cu HIV este coşmarul omenirii, aşa că cercetătorii au vrut să afle de unde a plecat totul şi au reuşit. 

Unde s-a născut ucigaşul omenirii

Totul a început la Kinshasha, capitala Republicii Democrate Congo. Aici, la începutul anilor 1920, pe când această ţară africană era o simplă colonie belgiană, cunoscută sub numele de Leopoldville, mulţi tineri faceau comerţ cu carne de maimuţă, zona fiind renumită şi pentru activităţile de prostituţie.

 

Astfel, se pare că aici a apărut pentru prima dată prima formă a virusului, HIV-1 grupul M, responsabil pentru 90% dintre toate infecţiile de pe mapamond. Un alt subtip al virsului, HIV-1 grupul O, încă se găseşte în Africa de Vest. "Factorii ecologici mai degrabă decât cei evoluţionari au făcut ca infecţiile să se răspândească rapid" – a declarat Nuno Faria, şeful echipei de cercetători de la Universitatea Oxford, într-un interviu pentru BBC. 

Specialiştii au realizat chiar şi un arbore genealogic al virusului HIV prin colectarea datelor genetice de la aproape 800 de bolnavi din Africa Centrală. Suprinzător, prin compararea genomului celor două tipuri de HIV, echipa de experţi a reuşit să descopere "strămoşul comun" al virusului care provoacă SIDA.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă