16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSocialEfectele exodului forței de muncă din România. 4 sectoare de top care...

Efectele exodului forței de muncă din România. 4 sectoare de top care nu găsesc destui angajați

Exodul românilor, o parte dintre ei cu diplomă, a născut o adevărată problemă în anumite sectoare importante de pe piața muncii din România. Astfel am ajuns în situația în care sectorul medical și cel IT nu reușesc să găsească destui candidați pentru a ocupa locurile de muncă aflate libere. Culmea, o bună parte dintre acestea sunt recompensate cu salarii mult peste nivelul mediul de salarizare din România, însă în ciuda acestui aspect, tot nu se găsesc destui români calificați pentru astfel de joburi și dispuși să lucreze în țară.

Efectele exodului forței de muncă din România. 4 sectoare de top care nu găsesc destui angajați:

 

1. Domeniul IT

Considerată un viitor hub în această regiune din Europa, România are viitor în domeniul IT. Tineri talentați pleacă anual din țară pentru a lucra la marile companii IT din toată lumea, în timp ce dezvoltatorii de software din țară caută în permanență tineri calificați pentru locuri de muncă bine plătite. Un studiu al Asociației pentru Industria Electronică și Software publicat la începutul acestui an arată că în întreaga țară este nevoie de aproximativ 30.000 de IT-iști pentru a acoperi locurile disponibile de pe piață. În acest domeniu, un salariu mediu poate ajunge și la 6.000 de lei pe lună.

 

2. Sistemul medical

O altă zonă importantă afectată de exodul românilor, sistemul medical se află într-o continuă căutare a personalului calificat pentru a acoperi necesarul din spitale. Cifrele Eurostat arată că la fiecare 6 ore câte un medic pleacă din România, țara noastră ocupând penultimul loc la capitolul medici pe cap de locuitor, cu 276 de persoane calificate la suta de mii de locuitori. Astfel, pregătirea pentru a fi asistent sau medic se poate dovedi extrem de profitabilă în acest moment, mai ales în contextul în care piața muncii caută persoane calificate, oferind salarii atractive pentru un job de asistentă medicală. Potrivit planului de salarizare pentru 2022, salariul brut pentru un asistent medical principal se va ridica la 3.900 lei pe lună.

 

3. Sectorul agricol

Meseria de tractorist nu sună extrem de atractiv, nu? Însă acest domeniu a evoluat enorm față de acum 30 de ani. Agricultura modernă înseamnă în prezent utilaje care se află la un alt nivel tehnologic și care necesită oameni pregătiți. Un tractorist poate câștiga în România, pe un utilaj vechi, salariul de 3000 lei pe lună, iar pentru o combină de ultimă generație computerizată chiar și 14.000 lei pe lună, în anumite regiuni ale țării, datorită faptului că acestea sunt foarte avansate din punct de vedere tehnologic, au costat aproximativ jumătate de milion de euro și necesită cunoștințe pe măsură.

 

4. Industria hotelieră

Joburile sezoniere nu sunt cele mai recunoscute pentru salariile mari, dar pot fi profitabile pentru tinerii care încearcă să strângă bani pentru taxa de facultate. Industria hotelieră din România are însă mari probleme în găsirea forței de muncă. Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări din România, mulți hotelieri apelează în prezent la personal din Asia pentru a acoperi posturile libere, deși această măsură implică și o cheltuială în plus, cu acomodarea acestora în țară, procesul de recrutarea și asigurarea cazării și meselor zilnice.

Cele mai citite

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă