21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăPoliticăOrban, după ce BNR a limitat creditarea: Prea târziu

Orban, după ce BNR a limitat creditarea: Prea târziu

“Decizia BNR de a restricţiona creditarea la un procent din venit pe care îl încasează fie în euro, fie în lei, nu este o decizie care a fost luată devreme şi care va provoca o restrângere a consumului, aşa cum încearcă să crediteze cei de la PSD. Restrângerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piaţă înaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, după opinia mea, prea târziu, pentru că o bună perioadă de timp consumul a fost alimentat artificial prin creşteri de venituri în sectorul public şi prin relaxarea condiţiilor de creditare, adică ne-am întors iar în perioada 2007, când se lua credit cu buletinul”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PNL Dolj.

Acesta a adăugat că a existat un optimism al oamenilor care au avut venituri mai mari şi astfel “şi-au asumat riscuri foarte mari pentru că s-au îndatorat într-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au”.

Totodată, liderul liberal a spus că o cauză a restrângerii consumului a fost faptul că “oamenii s-au întins mai mult decât le permitea plapuma”.

“Restrângerea consumului tocmai acestui fapt se datorează: că oamenii s-au întins mai mult decât le permitea plapuma, iar în momentul de faţă nu mai au din ce să cumpere şi asta e restrângerea cererii pe piaţă, care va duce la dispariţia singurului motor de creştere pe care l-au folosit guvernanţii PSD-ALDE, şi anume, creşterea consumului. În momentul în care le dispare şi acest motor de creştere, o spun sincer, aşteptările noastre sunt ca în 2019, nu că va fi creştere de 3-3,5%, e posibil să avem o creştere economică de un procent sau maximum două procente, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru proiecţiile bugetare în baza legii salarizării publice şi legii pensiilor. Nu mai vorbesc de toate celelalte pomeni pe care le-au făcut în diferite domenii”, a completat Orban.

Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat, miercuri, Regulamentul pentru modificarea şi completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările şi completările ulterioare.

Cele mai citite

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...
Ultima oră
Pe aceeași temă