26.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSportVIDEO. Băsescu: România este o țară care va fi apărată în orice...

VIDEO. Băsescu: România este o țară care va fi apărată în orice scenariu

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că summit-ul NATO a transmis mesajul că libertatea costă bani.

”Toți avem harta Europei în minte și mai ales flancul estic al alianței. De pe tot flancul estic, erau Polonia și țările baltice care aveau un plan de contingență, adică partea de nord a flancului estic. De asemenea, Turcia avea un plan de contingență, adică partea sudică a flancului estic. Doar România și Bulgaria nu aveau deoarece erau considerate în afara riscului. După acest summit. România are un plan de contingență în condițiile în care este atacată”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a subliniat că România este o țară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată. Scenariile prevăd atacuri terestre, aviatice și navale.

Președintele a precizat că NATO nu are un buget pentru apărarea fiecărei țări, ci fiecare stat NATO suportă costurile pentru securitatea României.

”Am folosit argumente vechi și noi pentru a beneficia de acest plan de contingență și plan de acțiune. În primul rând, am subliniat lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre. Toate aceste conflicte sunt controlate de Federația Rusă și pot fi reactiviate oricând, cu efecte extrem de negative pentru România. Un alt argument a fost că după anexarea Crimeei, flota de Sevastopol este foarte aproape de România. În sfârșit, criza din Ucraina a fost un argument foarte bun. Se poate acționa irațional și atunci de ce să excluzi posibilitatea ca și asupra țării tale să se desfășoare iraționalul. În proporție de 99,99% nu există șanse să se producă un atac al Federației Ruse asupra României. Dar există un procent mic în care se poate manifesta iraționalul”, a afirmat Traian Băsescu.

Președintele a precizat că Novorusia, noua entitate statală pe care separatiștii din Ucraina vor să o creeze, este un nou concept periculos. ”Liderii separatiștilor au anunțat că intenția lor de a ajunge la granița României. Este un al element care confirmă intenția noastră de a insista asupra unui plan de contingență pentru țara noastră”, a punctat Băsescu.

Șeful statului a ținut să sublinieze că înființarea comandamentului NATO în România nu este cheia securității pentru țara noastră. ”Nu comandamentul este cheia. România a pus la dispoziție infrastructura”, a spus Traian Băsescu.

Președinte a susținut că un document foarte important al summit-ului a fost planul de acțiune.

”Summit-ul NATO nu s-a limitat să constate agresiunea din Ucraina, dar s-a prezentat și un plan care a fost adoptat. Acest plan prevede că se crește nivelul capacității de reacție a Alianței. Obiectivul Alianței este un răspuns rapid la noile amenințări de securitate din partea Rusiei. Măsurile din planul de acțiune generează o creștere a nivelului prezență militară continuă. Va crește prezența militară terestră, aviatică și navală în partea estică. În interiorul acestei forțe de răspuns a Alianței, se va stabili o capacitatea de răspuns foarte rapid, formată de asemenea din forțe terestre, aeriene și navale și trupe speciale. Pe teritoriul statelor, inclusiv României, se vor amplasa din perioada imediat următoare infrastructura necesară militarilor”, a explicat Traian Băsescu.

Președintele a ținut să îl contrazică pe Petro Poroșenko cu privire la siguranța Bucureștiului. 

”L-am înțeles pe președintele Poroșenko. Vreau să vă asigur că acest scenariu nu este valabil. Este doar în acel procent de 00,01%, pe care un președinte îl ia în considerare cu privire la siguranța țării. Noi nu ne putem permite să riscăm nimic”, a spus Băsescu. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/ae98e97ecbb032268d0b8b14713ccef7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...

România, evaluări pozitive din partea OCDE

România atinge încă două ţinte pe drumul către aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din perspectiva alinierii la cele mai bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă