Analiză: Cum ne apărăm de Rusia lui Putin?

de Cristian Campeanu , 04 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 07:58, 05 ianuarie 2016
Analiză: Cum ne apărăm de Rusia lui Putin?

Cea mai gravă amenințare la adresa României în acest moment o reprezintă politica agresivă a Kremlinului față de Europa, sprijinită tacit sau explicit de tot mai mulți lideri europeni, dispuși mai degrabă să se adapteze la noua politică a lui Vladimir Putin decât să o înfrunte. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât strategia rusă, una complexă, incluzând mijloace politice, militare, informaționale și de propagandă, are drept scop destabilizarea ordinii liberale mondiale pe care Rusia o percepe drept „americană“.  În lipsa unei riposte coerente din partea Vestului, România riscă să rămână izolată, alături de Polonia și statele baltice, între Rusia și complicii ei europeni.

Cea mai recentă mutare tactică a Kremlinului a fost anunțată cu numai câteva zile în urmă de un oficial rus, care a declarat pentru agenția Interfax că de acum înainte Rusia va colabora cu talibanii din Afganistan, cu care va „schimba informații“ despre Statul Islamic. Zamir Kabulov, „trimisul special rus pentru Afganistan“, a declarat chiar că „interesele Rusiei și ale talibanilor coincid în mod obiectiv“ și chiar că Rusia este dispusă să livreze armament în Afganistan, bineînțeles pe baze pur comerciale și cu „precauțiile“ necesare. La scurt timp, informația a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, care a mai adăugat că Rusia ar putea pleda pentru ușurarea sancțiunilor împotriva talibanilor în Consiliul de Securitate al ONU.

Moscova justifică această alianță contra naturii prin nevoia de a lupta mai eficient împotriva Statului Islamic, dar în realitate este o provocare directă la adresa Statelor Unite și a NATO în Afganistan. Dacă Rusia se implică în Afganistan de partea talibanilor, cărora le va furniza informații și armament, raporturile de putere și așa fragile din această țară s-ar putea schimba dramatic, iar ultimii aproape 15 ani în care Statele Unite și apoi NATO au încercat să combată pericolul islamist pe propriul teritoriu vor fi șterși cu buretele. Inclusiv sacrificiile făcute de militarii români.
Alianța Rusia-talibani poate fi considerat un caz școală de cinism geopolitic rusesc. Kremlinul a făcut o chestiune de principiu din „dreptul la autodeterminare“ criticând aspru Statele Unite și Occidentul pentru războiul din Irak și campania militară din Libia pentru că au produs schimbări de regim pe cale militară. Unul din motivele implicării Rusiei în Siria este pentru a preveni ca acest lucru să se repete și pentru a proteja „regimul legitim“ al lui Bashar al Assad. Din acest motiv cele mai multe ținte ale atacurilor aeriene rusești în Siria au fost teritoriile și bazele rebelilor susținuți de Occident și de Turcia, nu Statul Islamic. Dacă ar fi consecventă în respectarea propriilor principii, Rusia ar trebui să coopereze cu actualul guvern afgan, cu Statele Unite și cu NATO în combaterea Statului Islamic în Afganistan. Talibanii sunt principalii susținători ai Al Qaeda și, la fel ca Al Qaeda, se află în conflict cu ISIS, dar este vorba despre un conflict generat de rivalitatea dintre cele două organizații pentru a revendica preeminența în jihadul global și de strategiile de instaurare ale Califatului,  nu de o diferență de natură între aceste două entități islamiste. În esență, alianța Rusiei cu talibanii este o alianță cu Al Qaeda ascunsă sub steagul luptei împotriva ISIS. Or, nu poți fi luat în serios că lupți împotriva terorismului islamist câtă vreme te aliezi cu terorismul islamist. Dar, cu toate că Rusia a devenit un aliat oficial al islamiștilor, nimeni în Occident nu este pregătit pentru moment să recunoască acest lucru în mod oficial.

Siria, război prin intermediari

La fel, implicarea Rusiei în Siria nu are nimic de-a face cu combaterea terorismului, ci reprezintă o tentativă de a modifica raporturile de putere în Orientul Mijlociu în favoarea Iranului și împotriva aliaților Statelor Unite. Moscova susține că intervenția militară în Siria este motivată de numărul mare de luptători ISIS proveniți din Caucazul de Nord. 

Într-adevăr, există un număr considerabil de luptători ISIS proveniți din Caucazul de Nord, constituiți în unități distincte care s-au remarcat prin cruzime și eficiență, dar, după cum a arătat o anchetă publicată în Novaya Gazeta, una din puținele publicații anti-Putin care mai rezistă în Rusia, de către jurnalista Elena Milașina, cei mai mulți dintre acești luptători au fost încurajați sau trimiși direct de către serviciile secrete ruse, adică de FSB, fostul KGB, în Siria fie sub amenințare, fie cu promisiuni pentru ei și pentru familiile lor. 

Prin urmare, în Siria, Rusia pretinde că luptă împotriva unei amenințări la crearea căreia a contribuit în mod activ. Dacă ar lupta cu adevărat împotriva ISIS, s-ar ajunge la situația în care rușii ar lupta împotriva rușilor în Siria, ceea ce ar reprezenta o dovadă clară de conflict artificial creat de Rusia pentru a justifica prezența militară în Orientul Mijlociu. Dar ținta principală a Rusiei nu este neapărat ISIS.

Recenta victorie asupra ISIS de la Ramadi, în Irak, este atribuită generic „forțelor guvernamentale irakiene“. În realitate, nu este vorba de toate „forțele guvernamentale“, ci de elementele sunnite ale armatei irakiene în colaborare cu triburile tot sunnite din regiune, care au acționat sub coordonare americană, după un model experimentat cu succes în 2008, înainte de retragerea prematură a trupelor americane. Celelalte succese importante împotriva ISIS au fost obținute în acest an de luptătorii kurzi peshmerga - „cei care înfruntă moartea“ - tot cu susținere americană. Majoritatea „forțelor guvernamentale irakiene“ răspund la ordinele guvernului șiit de la Bagdad, care nu reprezintă nimic mai mult decât o anexă a regimului ayatollahilor de la Teheran. Și cum cel mai important aliat al lui Bashar al Assad în regiune este Iranul, iar cel mai important aliat al Iranului este Rusia, Vladimir Putin a profitat de această oportunitate pentru a crea o axă Moscova-Teheran-Bagdad-Damasc, cu o extensie extrem de importantă în sudul Libanului, dominat de Hezbollah, pentru a-și consolida poziția în Orientul Mijlociu și a pune presiune asupra statelor sunnite din zona Golfului, în frunte cu Arabia Saudită, aliate tradiționale ale Statelor Unite. O victorie a acestui patrulater în Siria ar înclina balanța puterii spre Rusia și Iran, cu consecințe greu de anticipat. Prin doborârea avionului rusesc, Turcia a dat de înțeles că nu va accepta un astfel de deznodământ în ceea ce privește drept zona sa de interes, dar Turcia este un aliat imprevizibil, care s-a aflat de multe ori în conflict cu americanii în chestiunea kurdă. Atunci când Putin l-a acuzat pe Erdogan că i-a înfipt un cuțit în spate, președintele rus nu făcea altceva decât să-i amintească omologului său că, prin victoria axei șiite, amenințarea kurdă ar putea fi anihilată. Implicarea Rusiei în Siria este subversivă și distructivă la adresa tentativelor – 
slabe – ale Statelor Unite și Occidentului de a stabiliza situația în această țară și de a înfrânge Statul Islamic (Rusia s-a dovedit reticentă față de inițiativa saudită de a crea o alianță sunnită anti-ISIS din care să facă parte majoritatea țărilor arabe, inclusiv Egiptul), dar cu toate acestea atât Washingtonul, cât și, mai nou, Parisul s-au arătat dornice de cooperare cu Rusia în combaterea ISIS. O dovadă de cât de mult este apreciată această „cooperare“ e faptul că de pe lista oficialilor ruși supuși sancțiunilor Trezoreriei americane lipsește tocmai Alexandr Bortnikov, nimeni altul decât directorul FSB.

Ținta finală – Europa

Amenințările Rusiei la adresa ordinii liberale nu se rezumă la Orientul Mijlociu și Afganistan, ci au anvergură globală. Rusia a fost un susținător activ al regimului chavist din Venezuela și mai recent și-a trimis consilierii militari la Phenian pentru a discuta modernizarea armatei Coreii de Nord. Vasele rusești încalcă tot mai des spațiul maritim al Japoniei și, în preajma summit-ului G20 de la Brisbane, din 2014, le-a trimis chiar în largul coastelor Australiei. Dar ținta finală a Rusiei este Europa.

Conflictul din Ucraina este departe de a fi rezolvat. Dimpotrivă, implentarea acordului de la Minsk a fost amânată, iar conflictul a fost „înghețat“ după modelele bine testate anterior în Transnistria, Georgia și Azerbaidjan. Lumea pare să se fi împăcat cu anexarea Crimeii - care rămâne o agresiune și o modificare a frontierelor prin forță –, dar, cu toate acestea, Rusia a devenit un partener de negociere pentru „reglementarea“ conflictului, deși este evident că este principalul agresor. În Ucraina, ca în orice țară unde a creat conflicte înghețate, Rusia câștigă. Guvernul de la Kiev este corupt și inept, economia falimentară și slabă și exact același lucru este valabil și la Chișinău, unde partida pro-moscovită a câștigat  bătălia politică iar Moldova este în colaps.

Ceea ce aduce România direct în bătaia puștii dacă vrea să prevină ca Moldova să devină o exclavă rusă de facto. Dar România nu poate acționa decât în concert cu partenerii și aliații săi occidentali, iar marea problemă este că aceștia din urmă nu sunt încă pregătiți să înfrunte amenințarea rusă, ci sunt mai degrabă înclinați spre acomodare. Avioanele rusești erau să provoace un dezastru în spațiul aerian danez, submarinele rusești se plimbă în rada portului Stockholm, statele baltice sunt supuse atacurilor cibernetice și bombardamentului propagandistic neîncetat menite să le intimideze, dar, într-un fel inexplicabil, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declară la o televiziune germană că „trebuie să reluăm cooperarea normală cu Rusia și să nu-i lăsăm pe americani să dicteze“. Asta și pentru că în Germania există nu mai puțin de 6.000 de companii care depind de relațiile comerciale cu Rusia. Atitudini pro-ruse au Grecia lui Tsipras, Italia lui Matteo Renzi, care în această chestiune nu se dovedește prea diferit de Berlusconi, Ungaria lui Orban, Cehia lui Milos Zeman, Slovacia lui Robert Fico, Austria, din ce în ce mai mult Franța nefericitului François Hollande și aproape toate partidele extremiste de stânga sau de dreapta de la Syriza la UK Independence Party până la Frontul Național. Foști lideri politici sunt cooptați, ca să nu spunem cumpărați pentru a servi interesele Rusiei și ale companiilor rusești precum Gazprom.

Apărare dificilă

În fața acestei ofensive, susținută din interior, apărarea pare extrem de dificilă, dacă nu imposibilă. Numai în acest an, prestigioase think tank-uri din Europa și Statele Unite au publicat studii consistente cu exact această temă: Cum să tratăm cu Rusia? Cel mai convingător răspuns l-a dat un document publicat recent de cel mai mare think tank american, Heritage Foundation, care trasează liniile unei strategii cuprinzătoare pentru Rusia. Elementul central îl reprezintă recunoașterea oficială a naturii regimului lui Vladimir Putin. În prezent, nimeni în America sau în Europa nu poate sau nu vrea să califice în vreun fel regimul Putin. Motivul este că atâta vreme cât se păstrează ambiguitatea, se poate menține și iluzia că Rusia este o țară în drum spre democrație cu care, prin urmare, se pot face afaceri. Ceea ce propun autorii este o schimbare radicală. Occidentul trebuie să înceteze să se mai mintă cu privire la regimul politic din Rusia și să admită public că este vorba de o autocrație kleptocratică, în care drepturile omului sunt încălcate sistematic iar economia este supusă controlului de stat. Din momentul în care țările occidentale vor admite că au în față un regim dictatorial care încalcă sistematic drepturile cetățenilor ruși, atunci micile aranjamente și complicități nu vor mai putea fi justificate moral și politic și Occidentul va trebui să formuleze o strategie unitară de combatere a agresiunii ruse. Această denunțare continuă și publică a naturii maligne a regimului de la Kremlin ar trebui să devină o practică a politicii externe românești.   

Comentarii

 • Alear

  11 ianuarie 2016 19:20

  Te invitam sa incepi acum un curs gratuit care te invata simplu si repede cum poti face bani pe internet. Cursul il primesti pe adresa ta de email, este gratuit, cu explicatii clare si te invata pas cu pas cum poti face bani pe internet. Pentru a primi cursul, trimite un mesaj la adresa de email aurelia.brebeanugmail.com

  raspunde comentariului
 • superportavioanele nucleare fac legea in lume

  05 ianuarie 2016 21:07

  tarile care unu detin superportavioane nucleare nu pot fii considerate mari puteri gen rusia ,china inapoiate din toate pct de vedere cat despre tehnica militara sunt la pamant

  raspunde comentariului
 • superportavioanele nucleare fac legea in lume

  05 ianuarie 2016 21:07

  tarile care unu detin superportavioane nucleare nu pot fii considerate mari puteri gen rusia ,china inapoiate din toate pct de vedere cat despre tehnica militara sunt la pamant

  raspunde comentariului
 • superportavioanele nucleare fac legea in lume

  05 ianuarie 2016 21:07

  tarile care unu detin superportavioane nucleare nu pot fii considerate mari puteri gen rusia ,china inapoiate din toate pct de vedere cat despre tehnica militara sunt la pamant

  raspunde comentariului
 • v o bag

  05 ianuarie 2016 16:53

  Un ziarist cr3tin. Mai teroristi ca amerlocii nu se exista . Din '90 incoace, cine a atacat serbia, irakul,afganistanul, libia, etc???? Toate fara mandat onu.Rusia nu face decat sa raspunda expansiunii teroriste a amerlocilor

  raspunde comentariului
  • mihai

   06 ianuarie 2016 0:03

   Numele pe care ti l-ai ales te descalifica din capul locului. Cine crezi ca iti citeste asertiunile pline de ura ? Trebuie sa fie tare nefericit, daca simt inevoia permanenta de ura si cearta. E cert ca `ti-o bagi ` singur , nu ne-o bagi noua, nenorocitule !

   raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  05 ianuarie 2016 14:18

  acuma organizarile mormaiesc cu ameri-coni. de deceni ,de la un regim la altul , numai ticalosi organizatilor conduc Romania din umbra se vede cum,o simt romanii, de la bine numai spre bine,p.s mi-e greata de mainstremul asta de Romaniawood, copie de Holywood. Aparatul de propaganda, indoctrinare,manipulare ieftina care miroase cu uz fanariot-mafiot de-al sistemului .,ieftin si care nu prinde.

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  05 ianuarie 2016 14:04

  cu scutul ameri-conilor,Trainel Razboinicul, Salvatorul Romaniei, romanilor cu flacara Olimpului in mina, gruparile paramilitare, organizatile secrete stat in stat toti,greierasi, securisti si teroriasti vor sta pavaza si scut ptr Tara si poporul roman, uni ca uni, mai viteji, mai eroi intre eroi.

  raspunde comentariului
 • zona 51 ne apara de putreziciuni infecte

  04 ianuarie 2016 23:20

  nu trebue sa ne aparam de starvul rusesc superputerile lumii asteapta semnalul pt reimpartirea rusiei ca in 90 cand a fost decimata ca si legiunile romane

  raspunde comentariului
  • un roman mai prost

   05 ianuarie 2016 14:09

   sa nu imparta alti o noua ordine mondiala, li se termina epoca elitei luminatilorcu stichie in frunte, kabala globalista., cartel machiavelilor.

   raspunde comentariului
 • tezaurul romanilor

  04 ianuarie 2016 23:11

  avem si retardati mintali gen ene asta e dusa bine saraca probabil ca nu se trateaza decat cu injectii soviertice saraca e dusa nu se mai face bine da si ea din gura

  raspunde comentariului
 • tezaurul romanilor

  04 ianuarie 2016 23:11

  avem si retardati mintali gen ene asta e dusa bine saraca probabil ca nu se trateaza decat cu injectii soviertice saraca e dusa nu se mai face bine da si ea din gura

  raspunde comentariului
 • e plin de postaci

  04 ianuarie 2016 18:47

  Mai multi postaci sovietici decat cititori. Moldoveni care-si tradeaza neamul pe ruble.

  raspunde comentariului
  • Nicu piticu

   05 ianuarie 2016 9:30

   Nu e nici-un roman din Basarabia, sunt fostii veniti de la rusi de alte etnii decat cea romana.

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  04 ianuarie 2016 17:45

  Blestematii Anglo-Saxoni din SUA vor sa ucida toti Romanii, numiti de ei "inferiori" de "rasa Latina", inclusiv pe tine Campene. Blestematii Anglo-Saxoni din SUA spun Romanilor. Gunoiule Latin viata ta nu valoreaza pentru mine nici cat glontul pe care il voi cheltui ca sa te ucid. In SUA exista mai multe orase numite "Vandalia" si locuitorii lor se auto-denumesc cu mandrie "Vandali" elogiaza faptele Vandalilor antici distrugatori ai Romei si promit sa continue opera lor vandalizand Romania si exterminand poporul Roman. Blestematii Anglo-Saxoni din SUA spun despre Romani. Intai trebue sa le distrugem industria, faza in general completata deja, astfel incat sa mai supra-vietuiasca doar acei Romani care-si castiga existenta mulgand vacile apoi poluarea gazelor de sist si trans-nationalele agricole ii rezolva si pe mulgatorii de vaci. 2 000 000 de Romani au pierit deja datorita politicii Blestematilor Anglo-Saxoni din SUA si macelul continua. Dupa exterminarea totala a Romanilor Romania va fi re-populata cu Mormoni polygami Anglo-Saxoni din Utah.

  raspunde comentariului
  • Paul

   04 ianuarie 2016 18:25

   Tu in ce tzara traiesti, obsedatule ?! Ce venit ai lunar ? Ce preocupari ai zilnic, inafara faptului de a posta comentarii la aproape toate articolele ?! Primesti bani pentru comentarii ? Esti cumva agent rus infiltrat intr-o tara capitalista ? De ce p.e.n.i.s.u` nu te-ai mutat in Coreea de Nord, sa fii si tu multumit si sa ne scutesti de comentariile tale ?! DE ce nu iti alegi o alta gazeta, de ex, Romania Mare sau ceva presa nord-coreeana ?! De ce simti nevoia sa ii modifici mental pe altii care si-au ales calea ?! De ce nu stai pe dosul tau , ba ?! Tu ai posibilitatea de a-i insulta pe anglo-saxoni pentru ca traiesti intr-o democratie , doar atat ca democratia e prea blanda cu persoane ca tine care esti hranit la ora actuala de anglo-saxoni si ii faci criminali si blestemati pe ..conationalii tai ! Astfel de comentarii abjecte ar trebui interzise si sunt convins ca acolo unde traiesti nu ti-ar fi prea moale daca te-ar cunoaste ce iti poate pielea. Ah, de altfel am si uitat ca tu esti un `curajos`, semnezi cu pseudonim revolutionar-extremist, nu iti dai numele, ca iti taie pensia tara unde locuiesti si, poate, pierzi si banii pe care-i primesti ca postac pro-estic.

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    04 ianuarie 2016 20:38

    Scuze am uitat de John Lennon assasinat de un fundamentalist religios cu complicitatea clara si dovedita a fostului presedinte Richard Nixon.

    raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    04 ianuarie 2016 20:22

    Constat ca adevarul te supara foarte tare domnule Paul, inrt-atat incat sugerezi ca ar trebui sa fiu assasinat. Recent o primarita recent aleasa membra a partidului comunist Mexican a fost assasinata deci nu e de loc exclus sa fiu eu urmatorul assasinat de Blestematii Anglo-Saxoni numiti asa de Ioana d'Arc. Au fost de asemenea assasinati Olof Palme, Ana Lindh, Benazir Butto, Indira si Rajiv Ghandi, Itzic Rabin, John si Robert Kennedy, Ernesto Guevara, Nicolae si Elena Ceausescu, Karl Liebnicht si Rosa Luxenburg, Vladimir Lenin, Moamer Gadaffi, Najib toti politicieni de stanga care au spus adevaruri neconvenabile Blestematilor Anglo-Saxoni si altor "rase superioare". Domnul Campeanu acuza Iranienii ca nu se lasa ucisi de Bibi Netanyahu. Iranienii au spus alt adevar neconvenabil. Bibi vrea sa ii extermine si pentru a-si atinge obsesia l-a assasinat pe pacifistul Itzic Rabin care cat a trait s-a opus exterminarii poporului Iranian.

    raspunde comentariului
    • Paul

     04 ianuarie 2016 23:05

     O, nu ! nu asta sugeram, caci doar dta sugerezi asta referitor la altii pe care-i face criminali. nu ! eu sugeram ca dta meriti internat la un spital de boli nervoase. si fara niciun acces la net, ca vad ca doresti musai sa devii martir pe baza delirului zilnic pe care-l practici exhibitionist. omule, nu pricepi ca sperii copiii cu ideile tale delirante, anti-Cola, anti-saxoni, anti-capitalism ? efectiv copiii mei ma intreaba cine e nenea asta care uraste atat de tare TOATA lumea in care traieste ?! unii cititori sughitza de ras cand te citesc, mai Joachime ! Altii se apuca cu maiinile de cap disperati. Altii te injura ! Pe mine ma apuca disperarea. Ai mila de noi si retrage-te frate, ia-ti o vaca, mulge si tu acolo in natura, cultiva-ti cartofi, lasa-ne frate, ca esti dezesperant, nici macar de propagandist al stangii nu esti bun, esti uzat, arhaic la modul dezastruos, starnesti greatza. Imi pare rau pentru tine, dar ai ajuns intr-un hal fara de hal. Cuvintele tale nu mai spun nimic, esti o nulitate totala in gandirea sociala, politica, ideologica. Repet, poate esti un bun agricultor si noi te retinem si nu te apreciem. Du-te ca devii agresiv cu anacronismele tale scabroase. Tradator al tarii noastre care acum iti barfesti tara care te hraneste acum si pe actualii tai conationali. Inutil sa iti spun ca cei ce se identifica cu Napoleon si alte personaje revolutionare -gen Joaquin M. - au mari probleme psihice si primesc gratuit tratament, in semn al milei saxone fatza de alunecati cu mintiuca, in niciun caz nu sunt facuti martiri cum poate ti-ai dori. Fa si tu un gest nobil si lasa-ne ca ne sperii copiii, repet,

     raspunde comentariului
 • ene elena

  04 ianuarie 2016 16:14

  America,Franta ,,Anglia sunt tari teroriste.Au comis atatea asasinate si atrocitati in Irak.Libia.Afganistan.SUA si acest Occident murdar au distrus infrastructura economica Romaniei,au transformato intr-o colonie.Noi nu avem nevoia de prezenta unor baze militare americane pe teritoriul Romaniei.Cei care si-au dat acordul ptr.prezenta bazelor americane in Romania saa fie diferiti justitiei.

  raspunde comentariului
  • abraham

   05 ianuarie 2016 7:19

   Infrastrucrura RO?! Investitii eficiente doar in rapoartele la congrese. Dovada este ca imprumutul de 10 mld luat la inceputul 1970 nu a produs decat ziduri si fabrici pe pierdere. In loc sa se dea inapoi imprumutul prin ce au produs fabricile alea sustinute fortat, s-a dat inapoi prin alimente si bunuri necesare populatiei, deturnate de la o populatie saracita din prostia comunista. Asta a fost economia comunista care inventa slujbe degeaba, platite sa se ascunda ineficienta crasa si persecutarea creatorilor de valoare.

   raspunde comentariului
   • Ion Antonescu

    05 ianuarie 2016 9:31

    Este perfect adevarat ca industria edificata nu de comunisti ci de poporul roman la ordinul comunistilot, nu a fost tteribil de eficienta. Este adevarat ca statul roman nu a fost un bun gestionar al averii sale si de multe ori a permis un furt generalizat din anumite fabrici -de ex de mobila, materiale textile, sticlarie si cristal, de div. profiel alimentare s.a.. , desi evident securitatea si politia si implicit comunistii stiau prea bine ce se petrece, dar s-au facut in general ca nu vad, pentru ca se zgarceau la salarii si astfel ii lasaau pe oameni sa isi implineasca veniturile devenind infractori .....santajabili la o adica. Este adevarat ca unele instalatii si linii de productie s-au luat prin acceptarea unei spagi de catre unii dintre inaltii functionari din ministere de profil, dovada ca ne-am trezit cu linii si procese de fabricatie deja uzate moral , noi fiind ele ! Si dovada ca acei funtionari dupa revolutie si-au scos la lumina averile.E adevarat ca nu intotdeauna produsele romanesti obtinute cu astfel de instalatii au fost perfect competitive extern. DAR furturile de toate genurile inclusiv cele initiale ale functionarilor din ministere au fost incomparabil mai mici decat jaful dezlantuit de sus in jos dupa 1989. La fel, prudctia interna aflta in mana romanilor asigura o gama incredibil de mare de produse 0 de ex in ind chimica - , o structura a productiei bine echilibrata pe orizontala si verticala, o balanta comerciala excedentara, somaj zero, locuri de munca predictibile si in consonanta cu preg profesionala a angajatilor, locuinte pentru angajati, concedii gratuite sau cu bani putini, asist medicala gratuita, invatamant gratuit si serios, curs al leului destul de stabil, curs al dobanzilor la imprumuturi practicate de banci si de CEC foarte stabil samd. Sunt realizari indiscutabile si, chiar daca multe din ele s-au facut si in scop propagandistic iar comunistii ii subjugau pe angajati cu domiciliul fortat in acel oras unde aveau serviciul idem cu apartenenta locuintei la acea intreprindere si legarea omului de `glie` adica de localitate si de intreprindere, chiar daca au aparut imense disfunctionalitati generate de lipsa consumabilelor si pieselor de schimb din import, chiar daca a aparut acel scarbos cult al personalitatii si alte questii absolut incredibile, trebuie sa recunoastem ca au fost totusi realizari in domeniul economic neatinse din pacate de niciunul din partidele de dupa 1989, ba din contra, am asistat la un imens proces de ruinare a economiei nationale si la aparitia a 5 milioane de someri, la datorii externe de 90 miliarde de euro, sistem de pensii vesnic pe margiena prapastiei, balanta comerciala vesnic negativa, lipsa produse de origine interna, lipsa industrie aflata in mana romanilor, vinderea masiva a pamanturilor agricole catre straini, saracie, prostitutie, trafic de persoane, consum de droguri, lipsa de autoritate a statului - vezi jaful asupra caii ferate si asupra conductelor de transp prod petroliere s.a.m.d., Si apropos de platirea datoriei externe, vreau sa va spun ca am aflat si eu dupa 1989 ca ea a fost platita preponderent -parca in proportie de peste 75 procente - dupa anii 1987, din rezerva de aur a Bancii Nationale, atunci cand comunisti isi-au dat seama ca exportul salbatec de alimente nu e suficient deloc pentru plata - asta nu scuza evident indiferenta PCr fatza de nevoile populatiei. Repet, mie nu mi-a placut deloc dictatura comunista, dar e bine sa fim obiectivi si sa recunoastem realizari economice, n ude alta dar tot noi le-am ridicat fabricile cu mainile si mintiel noastre si tot noi am edificat in 3 schimburi productia cea dura in acele vremuri

    raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:17

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:17

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:17

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:17

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:17

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:17

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:17

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:17

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:16

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:16

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • RUSIA E PE DUCA

  04 ianuarie 2016 15:16

  RUSIA E PE DUCA PANA IN 2017 NU MAI RAMANE NIMIC DIN EA ARE PREA MULTI DUSMANI VA FII IMPARTITA DIN NOU CA IN 90 DE MAI MARILE PUTERI ALE LUMII

  raspunde comentariului
 • http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/doi-suspecti-de-terorism-torturati-de-cia-in-polonia-primesc-despagubiri-din-partea-statului-polonez-378552?c=q2561

  04 ianuarie 2016 15:09

  Daaaaa... Basmu' - veșnik di la răzbelu' rece încoa' - cu îngerașii amerloci zburătăcitori și zmău'-zmăilor Cel Rău di la Maskva... Și cu prențesa walachă Rromînika kare dansează di la 200tri numa' șarlestonu' cu d'-ăia dimukratici perciunai spălați și parfumați, șî cu papiyoni la gâți, iar acu', di un an, a trecutără și pi waltz ... Nici nu s-a auzit de usturoi la BucaIe, nici gura nu le miroase... Că așa e, bre, cu "miroasele" regățenești, chiar dacă ele pute - chiar există substantivul ăsta la balkanicii ăia phanarioți care vorbesc rromînește de la 1820 încoa', nu l-am inventat eu ! HAHAHA ! - ei e coorați ca lacrima dă fecioară cu mahramă turkish - dată de bună-voie di walachii viteji tribut la pașa otoman... Nu pute nițel, ca în cazul ÎNCHISORII C.I.A. DĂ LA BUCALE, ce nici n-a yegzistat, nici nu a fost șootu'-'n coor ce a propulsat Rromînika bolșevikului Ilici în structurili N.A.T.O.-ului îngeresc al i diotului Bush Jr., care vedea coorkubeyele zburătăcind pe cerul mitic... Polonia a recunoscut că i-a "ajutat" pă amerloci, și acum chiar și plătește OALELE SPARTE DĂ AMERLOCI - că așa e într-o alianță "simetrică" cu C.I.A., tot o organizație secretă de "îngerași"... Că așa e și cu BINELE în U.S.A., și în viitor la Rromînika - nu-i obicei schimbat, exceptând alianțele matrimoniale și sexul de dupe, a la turka, bre ! - e apanajul "acoperiților"... Di la ruși avem acum "caz școală de cinism geopolitic rusesc", că dupe 35 de ani constată că au interese comune cu talibanii contra cărora au luptat... În schimb, la amerloci nu am avut caz grădiniță de cinism geopolitic "dimuktratik" când au invadat în 2000 Afghanistanul FĂRĂ APROBAREA O.N.U. și i-au exterminat pe talibanii de atunci, pe care i-au avut aliați tot în Afghanistan ÎMPOTRIVA RUȘILOR , CU NUMAI CÂȚIVA ANI MAI DEVREME ! Nuuu... "ultimii aproape 15 ani în care Statele Unite și apoi NATO au încercat să combată pericolul islamist pe propriul teritoriu vor fi șterși cu buretele"... Daaaa... Așa combat amerlocii pericolul islamist în Afghanistan, de au umplut în 15 ani Afghanistanul de culturi de mac din care iese 90 la sută din producția MONDIALĂ de opiu pentru DROGURI... Când în vremea guvernării talibanilor opiul și consumul de droguri dispăruseră din Afghanistan ! ...beneficiile "dimukratizării" și dezislamizării unui popor islamic... Avantajele "drepturilor omului", placa de vinil de doi cenți atât de dragă Administrațiilor amerloce de diverse orientări - două ! - politruce, creeatoare a N.S.A., ajănția dă șpionat chiar și în WC propriii cetățeni... Cât despre "sacrificiile făcute de militarii români", asta DA ! ...șpaga dată jănieralilor borțoși dă la BucaIe dă plotonerii analfabeți olteniși șî șuolduovieni ceaușiști cari a plecatără "în misiune dă luptă" pi koklaurili afghane e mare sacrificiu pentru ei, puturoșii care N-AU MUNCIT NICIODATĂ pentru salariile babane ce le iau de la bugetul de stat alimentat din impozitele puse fraierilor care muncesc fiindcă nu sunt în arrmia nevolnikă ! ...iar dacă au mai murit dintre regățenii vînoși cu epooleți, acolo în praf, "în luptă" cu islamiștii ăia cu rochii și pantaloni de pijama albe și încălțați în șlapi de plastic, asta s-a întâmplat DE PROȘTI CE SUNT balkanicii, așa că să nu facem din ei "eroi", că nu e cazul ! Turcia a doborît avionul de luptă rusesc ÎN SPAȚIUL AERIAN SIRIAN ÎNCĂLCAT ILEGAL, și va plăti cu-vîrf-și-'ndesat măgăria asta urmată de uciderea mișelească a doi militari ruși.

  raspunde comentariului
 • Shoigu Chior

  04 ianuarie 2016 13:48

  Cel mai mare pericol la adresa Romaniei sunt bandele kleptomane care au capushat toate functiile. Daca adaugi si gradul de impostura, realizezi ca rusii sunt crema puca.Nu e functie sa fi fost vanduta, un iarmaroc al delicventei.O tara adusa la ruina, unde delapidarea bugetului de stat este o arta!

  raspunde comentariului
 • Shoigu Chior

  04 ianuarie 2016 13:48

  Cel mai mare pericol la adresa Romaniei sunt bandele kleptomane care au capushat toate functiile. Daca adaugi si gradul de impostura, realizezi ca rusii sunt crema puca.Nu e functie sa fi fost vanduta, un iarmaroc al delicventei.O tara adusa la ruina, unde delapidarea bugetului de stat este o arta!

  raspunde comentariului
 • Vasilica

  04 ianuarie 2016 13:16

  Imperiile in descompunere cred ca se vor salva prin razboi.Experienta imperiului Austro-Ungar ,al imperiului Tarist si al Imperiului Turc ,demonstreaza contrariul.Vorba lui Murphy-ce e de descompus se va descompune. Nenorocirea este ca aceste evenimente vor costa milioane sau miliarde de oameni.

  raspunde comentariului
 • petre

  04 ianuarie 2016 13:13

  mai dormiti noaptea dom'le Campeanu ?

  raspunde comentariului
 • Adriana Negruti

  04 ianuarie 2016 13:12

  Dupa cum vad, are mare dreptate cel care-si spune Ion Antonescu, raul ne vine in primul rand de la romanasii nostri care-i mangaie pe crestet pe rusi si le fac jocul pe teritoriul tarii noastre...Pana la urma, de fapt, nu mai stii de cine sa-ti fie mila...Ma refer la noi toti care speram intr-o lume mai buna fie tinand cu vestul fie cu estul...Pentru ca s-ar putea ca nici-unii sa nu aiba dreptate. Dar poti sa le iei iluziile oamenilor?Numai urma alege. Repet, textul scris de Ion Antonescu mi se pare dureros de adevarat. Din pacate e la fel de steril ca orice text devreme ce nu se cuaguleaza o miscare de unificare a fortelor natiei pentru a cere neutralitate. NETRALITATE ar trebui sa cerem. Nici cu vestul, nici cu estul!!! Sa ne unim in a cere asta si in acelasi timp sa ne unim in a prinde si pedepsi si aduce pe calea cea buna pe toti romanii care au furat si batjocorit resursele de orice fel ale tarii. Poate ca suna a utopie, dar nu ar fi ceva imposibil. Fac apel la oamenii curajosi si drepti dintre jurnalisti, politicieni, oameni din organizatii non guvernamentale, preoti, institutori iubitori de tara, cereti va rog sa fim lasati in pace. Sa fim lasati sa ne refacem moralul acestui neam sub stindardul neutralitatii si a dorintei de a ne sluji propriile interese, fara a face rau nimanui. Macar daca in toate ziarele din tara s-ar scrie pe prima pagina "Romania vrea libertate adevarata, neutralitate si pace, va rugam sa ne acceptati neutralitatea, nu vrem sa luptam alaturi de nimeni" sau ceva de acest gen, cat mai sugestiv in sensul de a sugera ca marile puteri sunt de fapt sursa razboaielor, tot ar insemna un semnal si o batere a obrazului la adresa celor care intretin conflicte peste tot in lume. Poate ar lua exemplu si alte tari mici sau mai mari si le-am dejuca planurile celor care vor sa ne tarasca in mizeria razboaielor de tot felul.

  raspunde comentariului
 • Vladimir Putin isi sapa singur groapa !

  04 ianuarie 2016 12:22

  Vladimir Putin isi sapa singur groapa cu asemenea altitudine Stalinista ! Propunem expulzarea Diplomatilor Rusi din Romania -Moldova .Bulgaria -Ungaria-Serbia-Albania -Transnistria -Ucraina -Turcia -Grecia -Polonia -Germania-Anglia -Canada -Australia -Franta -Spania -Italia -Japoniei -SUA-Mexic-Kuba ect .ect ect si un IMBARGO TOTAL pe toate produsele Rusilor fara drept de a mai livra un ac de gamalie ! ! Apoi strangem 5.7 milioane de Soldati NATO si facem manevre militare in marea neagra .

  raspunde comentariului
 • Vladimir Putin isi sapa singur groapa !

  04 ianuarie 2016 12:22

  Vladimir Putin isi sapa singur groapa cu asemenea altitudine Stalinista ! Propunem expulzarea Diplomatilor Rusi din Romania -Moldova .Bulgaria -Ungaria-Serbia-Albania -Transnistria -Ucraina -Turcia -Grecia -Polonia -Germania-Anglia -Canada -Australia -Franta -Spania -Italia -Japoniei -SUA-Mexic-Kuba ect .ect ect si un IMBARGO TOTAL pe toate produsele Rusilor fara drept de a mai livra un ac de gamalie ! ! Apoi strangem 5.7 milioane de Soldati NATO si facem manevre militare in marea neagra .

  raspunde comentariului
 • Vladimir Putin isi sapa singur groapa !

  04 ianuarie 2016 12:09

  Vladimir Putin isi sapa singur groapa cu asemenea altitudine Stalinista ! Propunem expulzarea Diplomatilor Rusi din Romania -Moldova .Bulgaria -Ungaria-Serbia-Albania -Transnistria -Ucraina -Turcia -Grecia -Polonia -Germania-Anglia -Canada -Australia -Franta -Spania -Italia -Japoniei -SUA-Mexic-Kuba ect .ect ect si un IMBARGO TOTAL pe toate produsele Rusilor fara drept de a mai livra un ac de gamalie ! ! Apoi strangem 5.7 milioane de Soldati NATO si facem manevre militare in marea neagra .

  raspunde comentariului
 • The Wolf

  04 ianuarie 2016 11:50

  Rusia se vrea a fi doctorul natiunilor bolnave ori slabe ale lumii. Nici SUA nu va scapa daca va involua.

  raspunde comentariului
 • Cand a plecat KGB -PCR-FSN ul din Romania-Moldova ect. ???

  04 ianuarie 2016 11:47

  Rusia a declarat de facto revenirea la "rasboiul rece" si va continua alaturi de China un Rasboi hybrid pe toata LINEA -Politico-Economic-Militar in potriva SUA-UE-NATO .Romania este atacata in primul rand din interior prin Partide controlate de KGB in Parlamentul al Romaniei . SUPER CORUPTIA KGB este un mod de finantare a intereselor Moscovei pe Teritoriul al Romaniei. Propaganda anti SRI-DNA-ANI-ICCJ-CSM -Guvernul Ciolos ect. represinta atac informatic distribuit de Propaganda Moscovei via Antena 3, Ion Cristoiu , EVZ ect pentru a sustine curlandisti comunist instalat de KGB in functile cheie a Statului Roman .

  raspunde comentariului
 • cerebel

  04 ianuarie 2016 11:07

  Nici rusii nici americanii nu sunt nici mai destepti si nici mai prosti ca romanii, numai ca istoria i-a invatat pe fiecare altceva. Si la unii, si la altii, si la noi, "neinstruitii" sunt mai multi si cam dicteaza, de asta traditia democratica face deosebirea intre cum traiesc uniii si altii, dupa cum prostii fiecaruia au recunoscut ca merita sau nu sa fie condusi de cei mai cu minte. Romanii deabia sunt la reluarea liniei democratice, dupa ce 50 de ani i-au deviat de la un drum de 100. Cum nu suntem mai breji ca altii, ne trebuie 50 de ani sa ajungem in rand cu cei pe care i-am lasat. Jumate a trecut si sa speram ca in urmatoarea jumatate nu ne vor carmi iar altii. La rusi cred ca le trebuie 100 de ani, sa ne pazim si de acum incolo. Sa avem rabdare si sa ne vedem de ale noastre, fiecare sa-si vada si sa-si apere dreptul.

  raspunde comentariului
 • joenegut

  04 ianuarie 2016 10:09

  Văd că articolul despre anul politic 2015, cu atacuri la Iohannis pare scris de Băsescu i semnat de Câmpeanu.În plus nu se poate comenta pe forum!De asemenea comentatori politici cum este Câmpeanu mai bine lipsă!

  raspunde comentariului
 • agricultorul fericit

  04 ianuarie 2016 10:05

  Alarmistul Campeanu loveste din nou la inceput de an. Nu trebuie sa ne ingrijoram ca ne cresc impozitele, autostrazi nu se fac si economia stagneaza. Trebuie sa ne aparam de rusi. N-a atacat Rusia Turcia pentru avionul doborat in mod deliberat, cum o sa ne atace pe noi care avem baze militare americane? Nu de aia am intrat in Nato?Dar mai bine sa ne gandim la drobul de sare decat la problemele noastre directe si urgente.

  raspunde comentariului
 • Gh.Stoian

  04 ianuarie 2016 9:36

  Draga Dle "Gabi" Pai , fara NATO, atunci, ar avea dreptate Dl.Campeanu ! Si NU ARE ! Iar Dta, nu stiu, efrectiv, Cum judeci lucrurile ! Sa iesim din NATO, si sa"spunem" Rusiei "vrem sa facem parte din Federatia Rusa" ? Gh.Stoian, Alba Iulia.

  raspunde comentariului
 • Negro

  04 ianuarie 2016 9:33

  Ma impresioneaza comentariile trolilor lui Putin fata de acest articol care pune in sfarsit punctul pe i. Rusia structurilor KGB-iste a inceput al Treilea Razboi Mondial prin invaziile cunoscute in Georgia, Ucraina, Siria și acum semneaza pactul cu diavolul taliban. Se cunosc faptele vechiului KGB iar acum lupii tineri vor sa-si impuna tehnicile perfectionate propaganda desantata oare cu cat sunt platiti acesti troli care lucreaza cu atata sarg? razboiul murdar, trupe paramilitare, invazii mascate, colaborari pe sub masa cu teroristii. Trecerea sub tacere a dezastrului economic dus de aceasta politica si adevaratul motiv al acestor agresiuni pentru adormirea in interior a vigilentei poporului adus la sapa de lemn. Desigur, atata timp cat bandele lui Putin il mai pot tine in adormire. Ideea de a-i arunca in lupte precum carne de tun ca inaintasul si modelul sau Stalin nu prea mai tine, avand in vedere armamentul prefectionat la care s-a ajuns nu numai de partea rusa. Ceea ce se desprinde din aceasta politica ramane vie explicatia psihologica cum ca acesti politicieni care alcatuiesc sistemul repet, ex-KGB, toti fara exceptie! sunt dominati de instinctul mortii, acel instinct distructiv cunoscut politicii ruse de la Ivan Cel Groaznic pana la ei, dorinta secreta de autonimicire, ca mijloc de suplinire a golului interior supradimensionat de vointa oarbă de manifestare a puterii. Cam aici sta criza lumii de astazi, iar KGB-istii spera ca in felul acesta sa se salveze ei, nu bietul popor rus!

  raspunde comentariului
  • Petru

   04 ianuarie 2016 12:35

   Cat ai salariu pe luna ? Cat are mama si tatal tau, pensie sau salariu ? Cine consideri ca te reguleaza zilnic, cel putin pentru moment ? Rusii sau unii dintre romanasii nostri ?

   raspunde comentariului
 • Grigore

  04 ianuarie 2016 9:20

  CUM NE APARAM DE HOTII CARE DIN 1989 SI PANA IN PREZENT JEFUIESC CONTINUUU ROMANIA ??????

  raspunde comentariului
 • Grigore

  04 ianuarie 2016 8:50

  Cel mai mare dusman al Romaniei dintotdeauna il reprezinta cocteiul NECINSTE SI PROSTIE ! Necinstea si prostia dicteaza in Romania , doua elemente inseparabile ! Avem cel mai mare numar de prosti pe metru patrat , prosti agresivi si cu tupeu . Prostul fura fara limite si fara urma de constiinta . Deviza prostului - ,, dupa mine potopul '' . Prostul fura mai mult decat ii trebuie sau poate folosi . Singurele activitati si preocupari ale prostului roman sant umplerea nesfarsita a camarilor , buzunarelor . Hranirea si sexul sant singurele activitati intelectuale . Hotzo-prostii isi mai zic si ,,baieti destepti '' Destept in Romania inseamna sa fii prost si nemernic dar sa ai tupeu . Aceasta specie de daunatori reprezinta baza asazisei clase politice , o adunatura toxica si urat mirositoare !

  raspunde comentariului
 • Grigore

  04 ianuarie 2016 8:50

  Cel mai mare dusman al Romaniei dintotdeauna il reprezinta cocteiul NECINSTE SI PROSTIE ! Necinstea si prostia dicteaza in Romania , doua elemente inseparabile ! Avem cel mai mare numar de prosti pe metru patrat , prosti agresivi si cu tupeu . Prostul fura fara limite si fara urma de constiinta . Deviza prostului - ,, dupa mine potopul '' . Prostul fura mai mult decat ii trebuie sau poate folosi . Singurele activitati si preocupari ale prostului roman sant umplerea nesfarsita a camarilor , buzunarelor . Hranirea si sexul sant singurele activitati intelectuale . Hotzo-prostii isi mai zic si ,,baieti destepti '' Destept in Romania inseamna sa fii prost si nemernic dar sa ai tupeu . Aceasta specie de daunatori reprezinta baza asazisei clase politice , o adunatura toxica si urat mirositoare !

  raspunde comentariului
 • xcv

  04 ianuarie 2016 8:49

  To be onest... WE CAN'T !

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  04 ianuarie 2016 7:55

  domnu cimpeanu stie ceva anume , sau doar da cu bita-n balta sa stropeasca fraierii ce-i dau atentie....ce anume vrea putinb sa faca romaniei ,,, ca industria metalurgica I-au dat-o toti prooccidentalii de doi lei pe nimic .....face valuri Cristian speriind si speculind prostia , risului lumii ....teroristii si cu putin ......esti un gunoi mestere cimpene.....

  raspunde comentariului
 • Ion Antonescu

  04 ianuarie 2016 0:36

  Cel mai redutabil dusman al tarii este unul intern, e o hidra cu multe capete diseminata insidios in absolut toate structurile statului. Cu densitate maxima in Parlament, administratia publica si instante de judecata. Aceasta hidra este alcatuita in total din cateva zeci de mii de romani neaosi. `Dintre noi, cu noi, pentru noi !` - vorba celebrului slogan iliescian. Nu evrei, nu rusi, nu maghiari, nu germani, nu austrieci, nu romi ! Nu, nu, dragalitza doamne ! Ei au reusit performanta sa fure absolut tot din aceasta tara in 26 de ani si sa-i faca pe multi romani sa regrete tirania comunista care era sinistra, dogmatica, nationalista, sovina, initial hoatza - dar a furat de la cei mai avuti, nediferentiat, spre satisfactia saracilor care erau multi si in acele vremuri - apoi preponderent asupritoare ideatic, ideologic, o adevarata caracatita supraveghetoare a constiintei cetatenilor cu atacurile furibunde de rigoare. Doar atat ca -si asta nu inteleg sau se fac ca nu inteleg toate partidele ce au condus tara dupa 1990 - ulterior primilor ani de teroare fizica, comunistii au mai relaxat atmosfera si au meritul de a fi creeat milioane de locuri de munca si stabilizat situatia economica, cursul leului, invatamant gratuit, idem asistenta medicala, concedii ieftine sau gratuite, multe locuinte pentru angajati. Si, in linii mari, banii luati imprumut de la straini au fost folositi de comunisti pentru dezvoltarea economiei si crearea de locur ide munca, ceea ce iarasi nu se poate spune despre niciunul din partidele ce au condus dupa 1989. Nu e vorba de nicio nostalgie aici, cine mi-a citit interventiile anterioare, stiu ca i-am urat pe comunisti. Dar e absolut demential sa observi ca in climatul de libertate ideatica, ideologica, economica de dupa 1989 in loc sa infloreasca democratia adevarata si prosperitatea - de ex prin implicarea statului in parteneriate mixte stat privat in acele ramuri si in acele localitati unde sectorul privat nu a acoperit nici necesarul de locur ide munca si nici structura de produse necesare - a inflorit o hidra transpartinica care pe fatza declara ca iubeste UE, democratia, europenismul dar pe la spatele UE fura in stil colosal, lasand tara saraca precum o vaca sleita de lapte si puteri. Iar pe noi, pinguini saraci, someri si disperati. Adevaratul pericol nu sunt rusii si nici altii ! Dusmanii nostri sunt printre noi si zilnic intra in Parlament, tin discursuri sforaitoare despre cinste - vezi Ecaterina Andronescu - despre virtute politica si morala - vezi Alina Gorghiu - despre convertirea la religie - vezi pupatul pervers al moastelor executat electoral de Ilici, la Iasi - despre `implicare in functii de conducere in interes patriotic - vezi Doru Ioan Taracila, membru in Cons de Adm, al Bancorex si ...ministru de interne, sub egida caruia s-a prabusit Bancorex, a 235-a banca din lume - , despre faptul ca ei nu-s baroni ci ingeri -vezi Mischie si falcile lui enorme , despre politica asumata ca cinste si profesionalism -vezi Nicolae Vacaroiu, implicat pana-n gat in FNI, dupa cum Romania Libera a dovedit prin Petre Mihai Bacanu, marele profet al neamului ce a primit la Haga confirmarea justetii articolelor sale curajoase despre crancenul Vacaroiu si vezi Bombonel si vezi altii si altii ca lista e tare lunga.,,,In nicio tara din Europa nu exista o oligarhie politico-administrativa atat de dominanta la modul rau si atat de bogata din bani publici furati, ciorditi ordinar in vazul natiunii pasive. Averea unui singur politician roman e posibil sa fie mai mare decat a tuturor politicienilor Europei adunati la un loc ! Iar polarizarea sociala si materiala este colosala la noi. Aceasta antiteza flagranta, aceasta situatie de un dramatism fara de seaman cu cateva zeci de mii de romani ce traiesc in lux obitor din bani publici furati si , de cealalta parte a baricadei, milioane de someri ce innoata in saracie si disperare si somaj - deci aceasta situatie poate duce oricand la conflicte sociale devastatoare, in buna traditie romaneasca. Cruzimea adevaratilor dusmani ai romanilor -care , repet, nu sunt rusii deocamdata - demagogia lor sforaitoare, cabotinismul lor, perversitatea lor, ubicuitatea lor, capacitatea de disimulare, de schimbare a convingerilor -de fapt, n-au convingeri dupa cum n-au nici suflet = sunt epocale. Nu am intalnit in viata mea asa niste lepre periculoase. Iar cel mai mare dar al acestora a fost ca au reusit sa-i faca pe romani sa creada in `stanga` si in `dreapta` si sa se imparta in doua, in trei .... in cati vrei - vorba lui Ionesco despre delir ! - si sa se certe in familie ca `aia cu care tine el -sau ea - sunt mai putin hotzi, totusi, si merita votati !!! Pluripartidismul le-a venit ca o manusa acestor cabotini care au reusit ceva absolut genial - si anume, furia cetatenilor nemultumiti este directionat, fumigen, impotriva ....altor cetaten icare cred in alt partid, impotriva evreilor sau dupa caz maghiarilor, agenturilor, fostilor comunisti, grelei mosteniri, romilor, vestului sau estului, conspiratiilor pro-comuniste din exterior sau `tiraniei` UE, si fabulosul repertoriu de perdele de fum intoxicante este nesfarsit ! Oricine e de vian, dragalitza doamne, numa` Corina Cretu care a speriat toti barbatii intalniti cu pofta ei de imoralitate, numa Ecaterina ANdronescu numita si `licentza informatica`, numa Bombonel 4 case si averi colosale, numa Vacaroiu numit si FNi, numa` Udrea cu mopul ei legendar si averie lde milioane de euro, numa Alina Gorghiu_Burghiu cu trecutul ei dubios si moral si legal = vezi procesele in care a ingropat financiar statul roman pe care trebuai sa il apere - numa` si numa` ei si atatia altii, NU ! Nu, nu ! Dragalitza doamne, astia sunt virginii natziei, madone ranite ale neamului si corifei ai cinstei antrenati pe mormantul economic al natiunii ! ....Pana nu cascam ochii si nu ne adunam , soft , elegant, democratic dar hotarat in fatza parlamentului si nu ii impiedicam sa mai intre la `serviciu` -citeste la ugerul de aur al statului pe care il sug precum vampirii - vom avea tot felul de vise bizare, de spaime induse cu vaccinuri ce nu ne fac bine, cu rusi care ne invadeaza, cu maghiari care aprind artificii mai viguroase, cu UE care cand e buna cand rea dupa cum le convine celor ce invoca, cu evrei care ne trimit masoneria pe cap, cu capitalisti verosi ce ne sug sangele, cu `antipatrioti` interni fabricati desigur la comanda, cu si cu si cu ,,,, o suma imensa de spaime , dar realitatea ne va scapa mereu pentru ca suntem masturbanti si fraieri.

  raspunde comentariului
 • Avocatul Diavolului

  03 ianuarie 2016 21:33

  Ingrijorarea face sens in acelashi timp insa Rominia a avut de ales intre o politica pragmatica, neutra si independenta si una fatzish contra Rusiei. Din pacate a ales a 2-a varianta. Acum aparteneta la un NATO ineficient si birocratic si o Europa Unita corupta pina in maduva oaselor se dovedeshte a fi nimic mai mult decit un dezastru care mai devreme s-au mai tirziu se va sparge in capul acestei natii. Nu va faceti iluzii cu NATO pentru ca la o adica se vor retrage tacticos ca sa isi protejeze pielea si vor lasa Romania exact asa cum s-a facut la Yalta.

  raspunde comentariului
  • Josef Svejk

   04 ianuarie 2016 0:08

   Istoria ne-a aratat dupa 12 invazii rusesti in mai putin de 200 de ani ca tara noastra nu poate prospera decat atunci cand nu e de aceeasi parte a gardului cu Rusia. Singura sansa a Romaniei e sa ramana cat mai strans legata de NATO si mai ales de SUA. Cu cat putem atrage mai multi militari americani in Romania cu atat e tara mai sigura, pentru ca orice atac asupra lor e un atac asupra SUA. Iar Rusia de azi ajunsa la forta economica a Italiei, cu o armata demodata si prost echipata e departe de a putea indrazni o confruntare majora. Rusii grohaie disperati de dincolo de gard cu balele curgand de furie disperata in speranta desarta ca cineva va fi destul de tampit ca sa faca o bresa in gard. Asta e singura lor sansa Sa obtina ceva pe mana celorlalti.

   raspunde comentariului
   • Avocatul Diavolului

    04 ianuarie 2016 10:50

    Lui Negro, cred ca va dati prea multa atentie cind va referiti la troli Rusiei. Spre informatia dumitale, Rusia si-a intrerupt stirile oficiale in limba romana, cea ce denota cit de irelevanti ati ajuns. Romania este o tara ocupata si in plina sclavie economica si militara fata de interesele occidentale si ca atare Rusia discuta cu stapinii voshtri.Lui Svejk, nu am numarat daca au fost 200 de invazii ruseshti s-au nu, dar in contextul in care Romania exista doar ca un manunchi de statulete divizate, probabil putem afirma ca au fost mai mult de 200 de invazii otomane. Scuzama, dar unirea principatelor s-a facut cu suportul Rusiei si independenta Romaniei fata de otomani nu ar fi fost posibila fara Rusia. Dobrogea care nu a fost teritoriu romanesc a fost dar Romaniei de catre Rusia si in final dupa al 2-lea razboi mondial s-a recapatat Transilvania si asta a fost posibil doar cu consimtamintul URSS-ului. De ce nu va ajuta acum stapinii voshtri de la Bruxelles sa va recapatati Basarabia?

    raspunde comentariului
    • clencix

     04 ianuarie 2016 21:52

     Rusia nici nu era in conceptie cand romanii s-au asezat in Romania. Au incercat si rusii sa se occidentalizeze, dar au prins numai imperiul bizantin, de unde si multe cuvinte grecesti in slavona, necum latine. Cu privire la istoria recenta, crestinarea lor a trecut din Bizant prin Moldova si apoi prin Kiev pana la Moskova. Alianta cu monarhiile occidentale si impotriva lui Napoleon au civilizat Rusia, pe care au folosit-o in favoarea lor ocupand dupa 1812 Basarabia romaneasca. Regulamentele organice si Kiseleff nu au fost decat un transfer de civilizatie occidentala, ne-am vazut scapati de carausul slav al ei dupa razboiul din Crimeea, care a permis unirea principatelor si astfel a inceput Romania sa se ridice, ca rusii ca si turcii ne-au tinut cat mai jos, sa traiasca ei mai bine. Bulgarii, neam slav, nici acum nu recunosc partea de contributie a romanilor la eliberarea lor, sudul Dunarii fiind slavizat fortat, neamurile vechi de romani fiind stramutate, sudul Dobrogei dat lor fiind luat inapoi mai tarziu. Iar chestia cu Ardealul e tot o bombastica ruseasca, sa sperie copiii slabi la minte, daca puteau, o luau ei, rusii, cum au mai luat si altele, restul e poveste. Ce nu au putut lua, nu au luat si basta. Rusificarea in Moldova nu au putut sa o faca nici in 200 de ani, asta e realitatea, ca nu pot schimba istorii de 2000 de ani. Independenta romanilor nu e posibila fara romani si atat.

     raspunde comentariului
     • Avocatul Diavolului

      05 ianuarie 2016 12:37

      Clencix draga, o natie daca nu are istorie, atunci incearca sa isi creze una. Asa fac politicienii ukrainieni astazi, si asa faci tu prin aberatiile care le arunci. Eshti liber sa crezi ce vrei dar realitatea este alta. Daca nu ma crezi atunci citeshte o carte de istorie publicata in occident ul pe care voi il adorati atit. Romania nu a existat ca stat unitar si politic decit dupa unirea principatelor. In rest a fost un teritoriu divizat in principate separate care nici macar nu se numeau romani, se numeau in schimb valahi, moldoveni, olteni s-au ardeleni. Dacii de acum 2000 de ani nu erau romani, asta sa fie clar.

      raspunde comentariului
      • clencix

       05 ianuarie 2016 17:29

       Deci limba romana a fost impusa ciobanilor si taranilor rusi de pe teritoriul fostei Dacii, al Romaniei de azi si din sudul Dunarii, care nu au vrut sa mai vorbeasca ruseste si au incepurt netam-nesam sa vorbeasca asa ca papa de la Roma. Pe cand in jur mai erau si greci, din care alti rusi au luat ceva mai putin. A fost odata un Roessler, dar s-a sfarsit.

       raspunde comentariului
       • Avocatul Diavolului

        06 ianuarie 2016 3:35

        Clencix, pe linga baliverne care le debitezi, acum imi impui afirmatii care nu le-am facut absolut niciodata. Nu am afirmat niciodata ca romanii sint un grup etnic slavon dar afirm din cele citite ca influenta voastra voastra pe aceste meleaguri s-a desfasurat in conditiile in care grupurile asa zis romaneshti erau divizate. Nu trebuie sa te uiti mai departe decit la ura viscerala dintre Basarab si Vasile Lupu, Vlad Tzepesh si Stefan cel Mare si Dimitrie Cantemir vs Brincoveanu. Nu trebuie sa uiti faptul ca dupa ce Stefan cel MAre la pus pe trunul Valahiei pe Laiota Basarab, drept multumire acesta la atacat cu turcii. Nu trebuie uitat ca deshi intial se declarase aliat a lui Cantemir si Petru cel Mare, Brincoveanu le-a intors spatele si s-a aliat cu turcii, care l-a rindul lor sti ce iau facut. Si in final nu trebuie uitat ca insushi primul ministru, Ionel Bratianu a instrainat tezaurul Romaniei unei Rusii tzariste care era pe cale sa isi dea duhul in loc sa asculte de sfatul Reginei Maria. Limba Romana in formula ei actuala se datoreaza in cea mai mare parte Scolii Ardelene, in rest citeshte letopisetzele lui Grigore Ureche leto egal an, pisetz egal scriere total egalind de fapt cronica si vedea cit de latina era limba care el o numea moldoveneasca. Citeshte scrisoarea lui Neacshu din Cimpul lung si vedea cum suna limba numita valaha in comparatie cu cea latina. Iar influenta voastra asa zis bizantina pentru slavi este absolut ZERO.

        raspunde comentariului
        • clencix

         06 ianuarie 2016 8:41

         Politica s fost si este politica la toate neamurile, mai ales cand esti in mijlocul valtorii. Inteleg si ca romanii sunt de vina ca au dat tezaurul la rusi, partial ai dreptate, ca am contat pe rudenie, Maria era neam cu tarul rus prin filiera brita si stia bine, increderea in rusi trebuia sa fie ZERO. Ar voi altii ca intre romani sa fie "ura viscerala", dar asta este la romani, noi ne certam in niciun caz visceral - asta e o subtila marsavie ca acceptam dialogul ca libertate, ca democratie, ca lupta de pareri, de accea nu a prins niciodata la noi sefia unuia, ca toti vrem sa fin sefi si ne revoltam la dictatura. E adevarat ca asta explica de ce nu se pot face deocamdata lucruri complicate si de durata, ca nu acceptam usor o conducere pe care sa nu o intelegem ca ne este propice. Ne trebuie multi ani de liniste, ca sa prindem incredere in noi. Dar, cu Europa si NATO ca spate, vom avea ragazul sa ajungem si acolo. Daca nu vom fi lasati, bine nu va fi nici celor care nu ne lasa. In fine, ca bizantinismul n-ar fi trecut la slavi prin tarile romane, rusii au fost influentati si de mongoli, si de georgieni, de ce nu ar fi fost si de romani, prin filiera moldoveneasca macar, pe care rusii o vor mai slavona, altfel slavonii de alaturi ar fi moldoveni. Mai ales ca stepele Donului ai primit sate intregi de romani si sarbi si nemti in vremea Ecaterinei.

         raspunde comentariului
         • Avocatul Diavolului

          07 ianuarie 2016 13:48

          Amice, nu stiu daca ai sa imi citeshti mesajul dar totushi continui. Iarashi le imbalmajeshti si le suceshti in formula tipica dar la subiectul adevarat eshti incapabil sa stai. Regina Maria ca si primul ministru, Ionel Bratianu, stiau exact de tulburarile sociale care avea loc in Rusia tzarista si de asemenea stiau ce se intentiona sa urmeze. Amindoi facea parte din grupurile de elita, prima ca membra a casei regale si al 2-lea plasat intentionat ca Prim Ministru prin sufragii manipulate, pentru ca domnia sa era membru de exceptia si de grad inalt al lojei masonice. Fara sa iti dau detalii ordinul a venit ca tezaurul romanesc sa subventioneze revolutia bolshevica prin transferarea lui catre Rusia unde cu greu i se ma da de urma. Deci nu neincrederea reginei Maria fata de rushi, dar aspecte mult mai crepusculare au dus la pierderea tezaurului. In rest amice, indrazneshte sa fi onest cu tine insuti si realiza ca absolut nimic nu a distrus Romania de 20 de ani incoace asa cum va distrus apartenenta la monstruozitatea birocratica numita UE si nimic nu a distrus capacitatile de aparare a Romaniei decit apartenenta la organizatia malefica, birocratica si INEFICIENTA numita NATO. Si daca conform asteptarilor sperati ca aceste doua organizatii sa va rezolve problemele, atunci pregativa rabdarea care va dura pina la calendele greceshti.

          raspunde comentariului
    • parere

     04 ianuarie 2016 11:12

     Revin si fac un rezumat al unor idei din comentarii.Parerea mea este ca vreau sa-l vad pe Johanis ca face un institut de motoare avioane supersonice cu realizare practica.Si apoi mai vorbim de APARARE. si puntul doi este bine ca suntem in NATO, dar sa ne intarim si noi armata cu tehnica ROMANESCA de ultima generatie.

     raspunde comentariului
    • parere

     04 ianuarie 2016 11:12

     Revin si fac un rezumat al unor idei din comentarii.Parerea mea este ca vreau sa-l vad pe Johanis ca face un institut de motoare avioane supersonice cu realizare practica.Si apoi mai vorbim de APARARE. si puntul doi este bine ca suntem in NATO, dar sa ne intarim si noi armata cu tehnica ROMANESCA de ultima generatie.

     raspunde comentariului
    • parere

     04 ianuarie 2016 11:11

     Revin si fac un rezumat al unor idei din comentarii.Parerea mea este ca vreau sa-l vad pe Johanis ca face un institut de motoare avioane supersonice cu realizare practica.Si apoi mai vorbim de APARARE. si puntul doi este bine ca suntem in NATO, dar sa ne intarim si noi armata cu tehnica ROMANESCA de ultima generatie.

     raspunde comentariului
 • Canadescu

  03 ianuarie 2016 21:32

  Domnule CampeanuFie ca esti un lacheu lamentabil fie ai creierul spalat rau.De la tradarea devastatoare a lui Gorbaciov, care a dat pe mana americanilor tot fostul bloc comunist, cu consecintele pe care le simti in fiecare zi, SUA a parjolit tot nordul Africii si orientul mijlociu.Sa-ti amintesc de Yogoslavia ? De Irak, Libia, Kuweit, Afganistan, Vietnam, Koreea ? Si mai recent, Japonia reactorul nuclear ? Romania a fost desfiintata economic si social, acum este sub ocupatia lor, iar presedintele e o momaie germana. E urmarea loviturii de stat continuati s-o numiti revolutie, ca sa orbiti poporul lucru care s-a continuat in Yugo, si Ukraina. Nu crezi ca trebuie sa-i opreasca cineva?NU MAI BATE CAMPII. MACAR AI DECENTA SA TACI, IN LOC SA MINTI.

  raspunde comentariului
  • Grigore

   04 ianuarie 2016 8:34

   Tovarase Securescu , du-te si te pisa ! Bati campii - GORBACIOV este personalitatea cea mai importanta si respectabila a secolului XX ! El este omul care aschimbat cursul istoriei alaturi de papa Ioan Paul al II lea si Ronald Reagen .

   raspunde comentariului
  • Josef Svejk

   04 ianuarie 2016 0:46

   Bey securila, Eu am iesit in strada la 19 ani impotriva comunismului si uite ca mi-a iesit pasienta si am ajuns bine merci undemi-am dorit In SUA. Daca tie iti lipseste, n-ai decat sa lupti pentru el. Numai ca voua scrnaviilor nevolnice va e desigur frica sa luptati pentru orice. Tot ce va ramane e sa chiraiti plini de furie neputinciasa pana plezniti. N-asa?

   raspunde comentariului
   • Avocatul Diavolului

    04 ianuarie 2016 10:53

    Da Sveijk, la 19 ani ai iehit in strada cind probabil credeai ca tot ce zboara se maninca. Multi tineri au facut asta si apoi au regretat, asa cum probabil si tu ai regretat si te-ai carat in America unde probabil in situatia lor economica actuala, tai citeva frunze la caini.

    raspunde comentariului
 • he he hi

  03 ianuarie 2016 20:53

  Cineva a pus titlul articolului CUM NE APARAM DE RUSI dar eu as fi pus titlul CUM NE APARAM DE ORICE AGRESOR chiar si agresori economici care ne jefuiesc resursele. Poate generalul cu 5 stele de la arma anti jefuirea petrolului ne explica cum lupta soldatii lui cu jaful petrolului ca de jafu padurilor nu e treaba lui.

  raspunde comentariului
 • Alex

  03 ianuarie 2016 19:46

  Este necesar raspunsul adecvat la actiunile lui Putin care nu are nimic in comun cu interesul poporului rus din Ucraina crearea statelor federative Polonia-Ucraina si Romania-Moldova, membre ale UE si NATOSahul l-a dat Putin, matul il da NATO si poporul rus liber !Iarta Doamne poporul rusDe marele pacate pe care le-au facutSi pentru care patimeste de o suta de ani.Nimiceste Doamne tirania din RusiaSi reda-le rusilor speranta,Iubirea si credinta adevarata.Fa-i Doamne sa poata zambi liberiDupa un secol de teroare.Rugati-va prieteni pentru poporul rusLa un veac de tristete, teama si minciuna.Rugaciune de la Muntele Athos-traducere libera

  raspunde comentariului
  • Avocatul Diavolului

   04 ianuarie 2016 10:55

   Dragul meu, tu ar fi trebuit sa te faci calugar. Geopolitica inseamna ceva diferit fata de rugaciuni

   raspunde comentariului
 • Mike

  03 ianuarie 2016 19:43

  Lasatii pe rusi in pace.Sa continuam ce am inceput o alianta cu SUA si UE.Asta este succesul si viitorul nostru.

  raspunde comentariului
 • rsss

  03 ianuarie 2016 19:20

  Nu vă mirati .Vă rog să va amintiti cum s-a comportat VESTUL cu Hitler în 1939 . SMILAR CE SE FACE ACUM CU MARELE SFINEAK.

  raspunde comentariului
 • Gabi

  03 ianuarie 2016 19:16

  Pericolul cel mai mare pentru Romania sunt armele americane pe teritoriul nostru.

  raspunde comentariului
  • apararea e de vina ca te ataca?

   03 ianuarie 2016 19:36

   E ca si cum ai zice ca de vina esti tu ca ai ce sa-ti fure si nu hotul care o face. Deci sa nu mai lucrezi, sa lenevesti si sa astepti sfarsitul lumii. Traiasca lenea, asta vor rusii, sa fim ca ei, si sa ne certam pe un hoit mort ca lupii.

   raspunde comentariului
  • @Gabi

   03 ianuarie 2016 19:32

   De ce?! Poti sa explici sau te limitezi la minciuna groasa fara explicatii, a la russe?

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design