Adrian Țuțuianu: Comisia parlamentară pentru controlul SRI dorește modificarea Legii privind combaterea terorismului

de Roxana Petre , 13 iunie 2017 - stire actualizata la ora 21:11, 13 iunie 2017
Adrian Țuțuianu: Comisia parlamentară pentru controlul SRI dorește modificarea Legii privind combaterea terorismului

Comisia parlamentară pentru contrulul SRI lucrează la un proiect de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea terorismului. Actul normativ urmează să fie finalizat la sfârșitul lunii iunie, a anunțat, marți, președintele comisiei, Adrian Țuțuianu, potrivit Agerpres.

„Lucrăm în cadrul comisiei la un text de lege care urmărește modificarea Legii 325/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului. Am pornit de la Strategia de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019, am analizat și cadrul juridic comunitar", a precizat Adrian Țuțuianu.

Potrivit șefului Comisiei pentru controlul SRI, actul normativ urmărește actualizarea conceptului de terorism, stabilirea responsabilităților instituțiilor din domeniu, incriminarea unor fapte care nu sunt în legislația penală românească.

„În primul rând ne-am propus actualizarea conceptului de terorism, în raport cu documentele de planificare și cu norma europeană incidentă, să stabilim responsabilizarea statului român pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate de măsurile întreprinse de autoritățile publice ce au responsabilități în gestionarea crizei teroriste, să actualizăm responsabilitățile ce revin autorităților publice, persoane fizice și juridice de drept public sau privat, să incriminăm anumite fapte care nu au incriminate în legislația penală românească, cum ar fi participarea într-o asociere, într-un grup în scopul comiterii de acte teroriste, dobândirea de pregătire sau deplasarea în străinătate în scopuri teroriste sau finanțarea unor asemenea activități sau să reglementăm problema terorismului în domeniul nuclear", a mai spus el.

Adrian Țuțuianu a mai precizat că textul este în lucru și urmează să fie discutat și în grupurile parlamentare.

„Vom invita la discuții toate instituțiile și ministerele care au atribuții pe linia securității naționale: SRI, SIE, SPP, MAI, Autoritatea combaterii spălării banilor. (...) Vom solicita ca la dezbateri să fie prezent și un reprezentat, secretar probabil, al CSAT. Ne-am propus ca până la sfârșitul lunii să avem un text pe care să-l aducem la cunoștința opiniei publice și cu care să sesizăm pe toți cei vizați", a mai afirmat el.

Comentarii

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design