12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăBaronii îl părăsesc pe Dragnea, Tăriceanu îl sprijină

Baronii îl părăsesc pe Dragnea, Tăriceanu îl sprijină

Comitetul Executiv Național al PSD se va reuni la sfârșitul lunii ianuarie, la Iași, pentru a decide în privința restructurării guvernamentale. Premierul Mihai Tudose vrea să reducă numărul de ministere, pentru a scăpa de o parte din apropiații președintelui PSD, Liviu Dragnea. Liderul PSD se opune schimbărilor pentru că este cel care a impus actuala structură guvernamentală, în iunie, când s-a instalat Guvernul Tudose. Prima etapă a confruntării dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose, o ședință a CEx de patru ore, desfășurată luni, s-a încheiat fără o decizie. Însă, în premieră, Dragnea s-a confruntat cu o opoziție hotărâtă în partid, în special din partea unor lideri locali puternici. Este vorba de Niculae Bădălău (președinte executiv), de Marian Oprișan (președintele CJ Vrancea) sau Adrian Țuțuianu (președintele CJ Dâmbovița).

De altfel, nemulțumi-rile răzbat și din proiectul politic propus de Niculae Bădălău, numărul doi în partid. Acesta face eforturi pentru a-și promova propria imagine în PSD, chiar dacă este aliat, conjunctural, cu Mihai Tudose.

Bădălău reclamă în document ”suspendarea demo-craţiei interne” în PSD şi propune renaşterea democraţiei interne prin dialog, transparenţă şi responsabilitate. ”PSD şi-a demis propriul -guvern prin moţiune de -cenzură, decizii economice majore, precum impozitul pe gospodărie, au fost anunţate şi apoi abandonate, nu toţi cei care au devenit miniştri erau cunoscuţi în partid sau recunoscuţi profesional în domeniile respective pentru a merita un loc în Guvern”, atrage atenția, printre altele, Bădălău.

 

Promisiunea lui Dragnea

 

Bădălău spune că -Biroul Permanent trebuie să redevină forul de condu-cere executivă a PSD, iar Comitetul Executiv trebuie să fie ”nu doar locul unde se validează formal anumite decizii, ci structura în care se -dezbat chestiunile cu adevărat -importante”. Potrivit -Statutului PSD, Biroul Permanent este un for care ar trebui să se întrunească săptămânal, din acesta făcând parte președintele, președintele executiv, vicepreședinții, prim–ministrul. Cu toate acestea, în ultimul an, Liviu Dragnea a convocat Biroul Permanent doar de câteva ori. De exemplu, Biroul a fost convocat pe 24 iulie anul trecut, după zece luni de la ultima ședință, dar Liviu Dragnea nu a -participat, -fiind plecat în vacanță.

Practic, Dragnea s-a substituit Biroului și a luat- -deciziile singur. Acum, Dragnea a părut că face un pas înapoi, promițând că Biroul se va reuni săptămânal, adică așa cum prevede statutul PSD. ”În schimb, vestea bună sau rea, nu ştiu, o să vedem, este că o să fie şedinţe de Birou Permanent săptămânale, după şedinţa de coaliţie săptămânală”, a declarat Dragnea.

Comitetul Executiv, al doilea for la care face referire Bădălău, a avut mai multe  ședințe. Însă, de cele mai multe ori, membrii forului a fost puși în fața faptului împlinit. Or, din CEx fac parte și președinții de organizații județene, așa-numiții ”baroni locali”, cărora Bădălău le promite mai multă putere. El vrea ca atât Biroul, cât și CEx să aibă un cuvânt de spus la desemnarea demnitarilor partidului.

 

Cum arată taberele din PSD

 

În mod previzibil, premierul Tudose și-a manifestat sprijinul pentru proiectul propus de Bădălău. Poziționarea lui Bădălău în tabăra anti-Dragnea are la bază un conflict produs între cei doi în vara acestui an. Dragnea a refuzat solicitarea lui Bădălău, care îi ceruse postul de președinte al Curții de Conturi. Și ceilalți adversari ai lui Dragnea au motive de nemulțumire: Adrian Țuțuianu a fost debarcat de la Ministerul Apărării, după un comunicat în care se vorbea despre amânarea plății soldelor. Marian Oprișan a fost marginalizat în ultimii ani de zile, Organizația Vrancea fiind ocolită la împărțirea funcțiilor. În tabăra lui Tudose a trecut și vicepremierul Marcel Ciolacu, inițial un susținător al lui Liviu Dragnea. 

Premierul Mihai Tudose i-a chemat, ieri, la Guvern pe preşedinţii de consilii judeţene pentru a le pre-zenta planul de restructurare a Exe-cutivului. Discuțiile au fost prilejuite de lansarea unui proiect de achiziționare de aparatură pentru spitale.

De cealaltă parte a baricadei, Liviu Dragnea pare să își fi pierdut puterea absolută, dar se bazează încă pe susținători cu influență. Printre aceștia se numără vicepremierul Paul Stănescu, care deține portofoliul Dezvoltării. Pe lângă Stănescu, Dragnea este susținut și de lideri precum Marian Neacșu, Codrin Ștefănescu sau Florin Iordache.   

 

 

Mesajul liderului ALDE

 Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu,  şi-a întrerupt vacanţa şi a venit de ur-genţă acasă. Tăriceanu s-a întâlnit cu Dragnea și, după discuții cu șeful PSD, a lansat un apel către colegii din coaliție. ”Oamenii nu sunt interesați de câte ședințe facem noi. Cetățenii doresc un Guvern performant, o legislație prietenoasă, ca să fie favorabilă cetățenilor. Oamenii vor să vadă cum coaliția și Guvernul asigură venituri mai mari, servicii mai bune de sănătate, grijă față de mediu și o infrastructură de calitate. Pe acestea ar trebui să ne concentrăm, și nu pe dispute pe care le consider de multe ori sterile și dăunătoare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Practic, un refuz al restructurării. El a avut și un mesaj ironic către Tudose. ”Eu, care mai ştiu cu maşinile, cred că e bine să înveţi să conduci Trabantul bine, apoi să-ţi pui problema să conduci în Formula 1”, a comentat Tăriceanu.  Premierul Mihai Tudose a spus în CEx că nu poate conduce un Trabant şi să ajungă în Formula 1, pledând pentru restructurarea Guvernului.

 

Nu renunță la niciun minister

 

Anterior, preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, Norica Nicolai, afirmase că este nevoie de o regândire a formulei de administrare a Guvernului, dar că partidul din care face parte nu este dispus să cedeze vreun minister în caz de restructurare. ALDE deține în actualul Guvern patru ministere – Externe (Teodor Meleșcanu), Energie (Toma Petcu), Mediu (Grațiela Gavrilescu), Relația cu Parlamentul (Viorel Ilie).Guvernul actual are 24 de miniștri ”plini”, plus un vicepremier fără portofoliu și doi miniștri delegați.

Poziția ALDE poate bloca planurile premierului de restructurare a Guvernului. Potrivit Constituției, dacă se schimbă structura Guvernului este necesar un vot în Parlament, unde PSD nu are majoritate fără ALDE. Dragnea poate invoca în fața conducerii PSD faptul că el nu s-a opus restructurării, dar o asemenea mișcare nu este posibilă fără sprijinul ALDE. Tudose se pregătește de negocieri cu Tăriceanu, însă acestea se anunță complicate.  Dacă Tudose ar refuza pretenția ALDE de a-și păstra ministerele, nu ar avea majoritate. Dacă ar accepta ca ALDE să păstreze patru ministere, din totalul de 16-17 cât ar rămâne după restructurare, ar risca nemulțumiri în PSD, pentru că ponderea ALDE în Executiv ar crește.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă