Iohannis, Sindromul Coca-Cola și de ce doarme România

de Sabina Fati , 06 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 17:04, 06 ianuarie 2016
Iohannis, Sindromul Coca-Cola și de ce doarme România

La Chișinău pro-europenii sunt prea corupți pentru a rămâne la putere, iar filorușii așteaptă momentul prielnic, Ucraina e pe cale să eșueze, ciorovăiala dintre Turcia și Rusia aduc un conflict în plus la Marea Neagră, în vreme ce România se face că nu vede ce se întâmplă în jurul ei.
 
În schimb, Occidentul este dilematic și nu știe dacă trebuie să se împace cu Rusia, igonrând anexarea Crimeei sau dacă ar fi mai bine să sacrifice Ucraina și R. Moldova, de dragul unei noi ordini internaționale. Există deja un model experimentat de Coca-Cola pentru a împăca, pe rând, toate părțile: recent reprezentanții Coca-Cola din Kiev și-au cerut scuze după ce au publicat pe internet o hartă în care Crimeea era parte a Federației Ruse; a urmat, pe 30 decembrie, o altă hartă în care peninsula aparținea de data aceasta Ucrainei, dar consumatorii ruși de coca-cola s-au declarat nemulțumiți și au anunțat un mare boicot, așa că au urmat noi scuze din partea companiei Coca-Cola, pe 5 ianuarie, urmate de o ultimă hartă în care Crimeea îi revenea din nou Rusiei.
 
Rusia a știut chiar înainte de anexarea Crimeei că va funcționa acest Sindrom Coca-Cola, care îndulcește balansul Vestului și întoarce pe dos visul democraților de la Kiev, de la Chișinău sau de la Tbilisi. România, fără să fi fost atinsă de acest sindrom, pare totuși paralizată de spaima angajării în procesele dificile care vor reconfigura regiunea. Nu vrea să-și asume nimic în plus, nu o interesează rolul de lider regional, la care aspiră doar atunci când nu-l poate atinge. Și nimic nu o poate clinti din letargie.
 
Acrobațiile verbale din ultimii ani au dispărut și odată cu ele s-au evaporat și toate ambițiile de politică externă ale țării, ceea ne arată că era vorba despre o falsă urzeală, în spatele căreia, nu se afla o țesătură mai trainică, ci doar lipsa de inspirație a liderilor naționali.
 
Klaus Iohannis a vorbit la un an de la preluarea mandatului său de președinte despre “relația privilegiată cu Republica Moldova”, despre “susținerea parcursului european” al Chișinăului, care va fi mereu “o constantă” a politicii externe românești, dar nu a putut da nici măcar un exemplu de sprijin acordat celor de dincolo de Prut. Iohannis nu doar că nu a folosit în niciun fel axa București-Chișinău, ci chiar a neglijat-o sistematic, într-o perioadă în care R. Moldova ar fi avut ocazia să se rupă de zona contaminată în care se află, dacă ar fi primit ajutor. Nu este vorba despre bani, în această ecuație, ci despre o formulă de asistență din partea României, pentru domeniile cheie care nu funcționează pe malul celălalt al Prutului.
 
Nimeni nu poate muta R. Moldova din spațiul instabil în care se află, nimeni nu-i poate transforma pe toți moldovenii în euro-entuziaști și nimeni nu poate transforma peste noapte instituțiile bătrâne, sovietice și bolnave în organisme funcționale. Dacă, însă, Chișinăul ar fi fost una dintre marile sale priorități, atunci Bucureștiul ar fi putut pune umărul la stabilitatea acestei țări mici și vulnerabile. Klaus Iohannis și consilierii săi ar fi putut profita de faptul că Rusia a lăsat chinga pentru R. Moldova mai moale, fiind prea ocupată în 2015 să țină Ucraina în șah și să dirijeze ostilitățile în Siria. Președintele român a preferat să lase Chișinăul să se descurce pe cont propriu, chiar dacă a văzut că se afundă într-o criză care ar putea să-i schimbe total destinul, semn că pe agenda lui Iohannis, R. Moldova a rămas doar un obiectiv de vitrină. Vorbește despre el, dar nu face nimic. Sindromul Coca-Cola se extinde spre România, chiar dacă țara doarme și nu vrea să știe că în jurul ei spațiul se transformă încet într-un colac umflat și colorat în culorile steagului rusesc: la Nord, Ucraina este sfâșiată de un conflict de durată, la Est, R. Moldova se transformă într-un stat sfâșiat, la Vest, Ungaria îi rămâne fidelă lui Putin, la Sud, Serbia strânge legăturile cu Moscova, iar Bulgaria e de mai multă vreme dubitativă.

Comentarii

 • bogdan

  13 ianuarie 2016 18:24

  Doamna Sabina Fati, am o simpla intrebare.Aveti copii?

  raspunde comentariului
 • sfruntache

  08 ianuarie 2016 10:07

  Daca e jucator, ca de ce e jucator. Daca e calator, ca de ce e calator. Singura constanta este competenta excelenta a jurnalistilor romani. Ei au totdeauna dreptate orice problema abordeaza. Si le abordeaza pe toate, nimic nu scapa competentei devastatoare a jurnalistului roman. Pe toate le rezolva. Sunt ai draku' de destepti toti jurnalistii nostri. Infailibili. Ar trebui sa ne alegem presedintii dintre jurnalisti ca stiu tot, rezolva tot, au solutii repede la orice. Nici nu trebuie sa se documenteze sau sa gandeasca. Nici institutii n-ar mai trebui sa avem ca ar rezolva jurnalistii de la Cotroceni. Nici presa n-ar mai trebui, ca, va dati seama, daca jurnalistul ales la Cotroceni ar rezolva una-doua toate problemele care si-ar iti neinspirate capul in spatiul public. Avand un jurnalist la Cotroceni, ar putea si ceilalti -fosti- jurnalisti sa se dedice unor activitati mult mai benefice pentru ei si pentru societate, pentru umanitate, in loc sa-si piarda vremea racindu-si gura de pomana cu fiecare presedinte si inalt functionar ce se nimereste prin statul roman.

  raspunde comentariului
 • Agricultorul fericit

  07 ianuarie 2016 19:02

  Ce e Dna. Fati, nu va place activitatea externa a Dlui. Presedinte? Pai e in Florida cu care ne infratim. Basarabenii astia au fost intotdeauna filorusi, americanii stiu asta mai bine decat noi.

  raspunde comentariului
 • Dinu

  07 ianuarie 2016 16:57

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Simona

  07 ianuarie 2016 16:34

  Fati scrie foarte bine daca nu scrie despre migranti. Articolul e super pertinent!

  raspunde comentariului
 • Horea

  07 ianuarie 2016 12:17

  "Acrobațiile verbale din ultimii ani au dispărut și odată cu ele s-au evaporat și toate ambițiile de politică externă ale țării, ceea ne arată că era vorba despre o falsă urzeală, în spatele căreia, nu se afla o țesătură mai trainică". Aici gresiti singurul care a procedat sitematic si autentic la apropierea de Moldova a fost Basescu. In rest, ati descris magistral situatia. Johannis, de frica sa nu faca ce a facut fostul nu mai face nimic!

  raspunde comentariului
 • Dan

  07 ianuarie 2016 8:05

  Lumea arde si baba se piaptana!

  raspunde comentariului
 • militaru gheorghe

  07 ianuarie 2016 7:34

  Cum faci bani de acasa! Cel mai simplu acum e sa inveti cum faci bani de acasa, cu un curs extrem de clar, de usor de inteles si de aplicat! Cursul e GRATUIT si te invata pas cu pas, cu multe detalii, cum faci bani de acasa! Vrei cu toata seriozitatea sa castigi bani? Cere mai multe informatii despre acest curs online, la adresa de emailautotestsibiuyahoo.com

  raspunde comentariului
 • taran

  06 ianuarie 2016 23:50

  Nici bomba cu Hidrogen a nord-coreenilor nu-l poate trezi pe Klaus Johanis! Constient sau nu, dansul distruge speranta romanilor. Nu-i pasa nici de Moldova, nici de cetatenii romani rapiti, nici de magariile introduse de guvernul Ponta in Codul Fiscal, nici de nr de parlamentari, nici de pensii speciale, nici de diaspora, etc. Consilierii dumnealui ar tb zburati.

  raspunde comentariului
 • CC

  06 ianuarie 2016 21:33

  Coca-Cola inobileaza mamaliga.

  raspunde comentariului
 • Invataturile tanarului Ciolos catre mama Merkel si tata Juncker

  06 ianuarie 2016 19:05

  1. Aventurieri majoritatea. Imigrantii nu sunt toti refugiati, o mica parte. Nimeni nu-i selecteaza. Multi au motivatii economice, multi sunt impostori si folosesc acte false, multi au asteptari ce exced salvarea, temporara, a propriei vieti, care e prioritatea fiecarui refugiat adevarat. Si comportament si asteptari greu de inteles pentru europeni. Situatia din locurile de unde au plecat este in buna masura fructul propriei civilizatii, culturi, propriilor valori, este si opera lor. Ei insista sa-si pastreze aceasta cultura si, mai mult, s-o generalizeze si in Europa. 2. Ipocrizie vest-europeana. S-a zis ca e datoria europenilor, ba unii chiar insista ca e o obligatie sa-i ia pe toti acesti necunoscuti mofturosi, lenesi, dubiosi, chiar infractori, si sa-i tina in cele mai bune conditii, sa-i faca egalii lor, ba mai mult, odoarele lor cele mai de pret. E o prostie. S-a zis ca e obligatoriu sa-i acceptam din umanism, apoi din solidaritate cu germanii care i-au chemat, apoi pentru ca ne stimuleaza economia, apoi ca ne rezolva o problema demografica. Nu e ipocrit si meschin sa-ti ascunzi interese materiale pe dupa justificari umaniste? De ce mai trebuie sa le impui si altora interesele tale? Noua ne-au plecat 4 milioane dintre cei mai buni cetateni. Daca am putea sa-i luam inapoi i-am lua pe aceia. Daca am avea de lucru pentru altii, iarasi, i-am chema pe expatriatii nostri. Cei atat de blamati in occident si expulzati probabil sub acelasi stindard al umanismului vest-european. Romanii traiesc prost, au destule probleme cu ei insisi, de ce sa se considere ei datori sa duca grija unor straini care nu vor la noi, care au pretentii materiale, care au cultura lor incompatibila, carora nu avem ce le oferi, in afara de o bruma societate guvernata de lege, lege pe care migrantii o resping din start. 3. Democratie, etica, lege. Statele vest-europene impun altor state, le obliga nejustificat, le santajeaza murdar sa preia din acesti imigranti. Din care punct de vedere e asta corect democratic, legal, etic? Ar trebui apelat la justitie. Uniunea se poate contrui doar pe baze etice, daca nu exista justitie, daca nu se apeleaza la justitie, vor dicta interesele. Si vreau si aderarea la Schengen transata in justitie. Cu despagubiri de la Olanda, Germania, de la toti cei care s-au opus nejustificat. Ar trebui sa existe o curte constitutionala sau etica, nu se poate astepta cu anii cat dureaza un proces. Imediat, intentat un proces pentru Schengen. 4. Securitate, suveranitate. Aducerea imigrantilor, pe langa ca nu gasim niciun interes material in aceasta, produce la noi, direct sau indirect, riscuri de securitate interna si externa pentru noi. Noi zicem ca este afectata grav si securitatea Europei ba chiar ca Europa e terminata bravo!, ce a insemnat ea si inseamna, de sute de ani. Avem nevoie ca statul roman sa-si pastreze suveranitate atata timp cat nimeni, niciun alt stat nu-si asuma raspunderea si nu are interesul securitatii macar daca nu si a bunastarii lui. Noi cerem Germaniei sa nu mai primeasca migranti si sa-i trimita inapoi. "Nu vrea"? Ne permite atunci si noua sa "nu vrem" la fel ca Germania? Nimeni nu-si ia raspunderea pentru romani decat statul nostru. Macar pentru asta e suveran. Atata timp cat UE nu este etica, cat se iau hotarari in forta, in afara legii, cat timp se practica aroganta si santajul, cat timp primeaza interesele materiale ale statelor inaintea eticii si chiar a intereselor de securitate ale statelor mici, atata timp suveranitatea statelor trebuie sa ramana nestirbita. 5.Preturi incorecte, embargo, clauza etniilor defavorizate. Daca era imoral ca Ceausescu cerea cateva mii de marci pentru un sas sau un evreu adult educat si ingrijit de el, de ce nu va scandalizati cand platiti zeci de mii de EUR pe an pe musulman needucat? Romii de ce-i expulzati, ca vin gratis. Ce solutie finala ne propuneti pentru ei? Puteti sa-i primiti in calitate de refugiati, evident, ca la noi se simt persecutati, o marturiseste oficial CNCD. 6.Integrare, multiculturalism, echitate. Daca nu-i putem integra pe romi, care stiu limba, care sunt in buna masura crestini, cunosc si tolereaza cultura romana si europeana, pe care nici voi nu-i puteti voi integra, tolera, nu ar fi de neinteles sa ne angajam sa integram niste straini musulmani, care ne dispretuiesc de la un capat la altul, mai putin banii si femeile? Daca romii sunt pedepsiti extrajudiciar prin expulzare in leaganul culturii lor originare, in Romania responsabila de aceasta cultura intolerabila a lor, n-ar putea fi si refugiatii trimisi in tarile musulmane, in cultura responsabila pentru ei, unde s-ar integra mult mai usor si n-ar aduce riscuri suplimentare fata de alea care exista deja? 7.Martirii crestini ai secolului 21. Si in schimbul refugiatilor musulmani sunt convins ca statele musulmane ne-ar expulza cu placere de zece ori mai multi crestini, care sunt si de zece ori mai persecutati si mai amenintati decat acesti refugiati musulmani. In cativa ani, dupa cum merg lucrurile, vor fi trecuti si acesti crestini, probabil cateva zeci de milioane, pe constiinta deja incarcata a maretului popor german. Inca li s-ar putea salva viata. Cu ei s-ar putea convietui. Macar teoretic. 8.Reciprocitate, asigurare, garantii, clauze, forta majora. Vremurile sunt din ce in ce mai tulburi. Romania e saraca si amenintata. Imigrantii sunt o povara si un risc important de securitate pentru Romania, de care nu avem nevoie. Daca Romania trebuie sa se plece sub santajul UE, al vest-europenilor, atunci Germania, Austria, Franta, toate celelalte state care forteaza Romania, UE, sa ofere garantii, asigurari. E o aventura pe care Romania se vede nevoita sa o accepte fiind in interesul Germaniei. La solidaritate vrem solidaritate, cu garantii ferme. Daca Romania se va afla in situatia sa produca refugiati, toate statele UE ii vor accepta fara limita si fara piedici, inclusiv pe cei de alte natii, Ucraina, R Moldova etc care ar putea tranzita Romania. Granitele Romaniei sa fie garantate asa cum sunt ele azi si sa fie refacute la starea actuala, precum si reintregita populatia romana, indiferent de evenimentele ce urmeaza, indiferent de intelegerile politice ce se vor putea semna, va prima si va fi valabila doar aceasta intelegere. Cu imigrantii, oferim in limita resurselor, dar nu garantam, decat temporar, pana cel mult la pacificarea tarilor lor de origine, supravietuirea si posibilitati de integrare, negarantate, netinand asta de noi. Daca nu accepta legile, daca se revolta, daca vor sa plece, daca cer mai mult, daca pregatesc atentate sau predica intoleranta sau ataca, chiar doar verbal, cultura si tara gazda, Germania si UE se obliga sa-i ia imediat inapoi. Daca Romania nu va mai putea sa-i mai tina, din cauza dificultatilor financiare sau de alta natura, Germania ii va lua imediat inapoi. Daca apar probleme cu acesti imigranti in Europa, solutia de rezolvare gasita de UE sa fie aplicata automat si celor din Romania. 9.Das Experiment. Sa recunoastem, e un experiment asta cu integrarea musulmanilor. Germania e printre putinii interesati in el. Noi credem ca e periculos mai ales ca e ambitios, costisitor, direct la scara mare, iar precedentele au scapat de sub control, poate fi apocaliptic pentru Europa. Nu e primul astfel de experiment al Germaniei. Dar nu ne putem opune, Romania singura nu poate salva Europa. De ce nu face experimentul la scara mai mica? De ce ii forteaza si pe altii in aceasta aventura? De ce nu ia aminte la experientele esuate tragic, ale francezilor, ale altora? De ce-si propune din start niste obiective atat de ambitioase? Langsam aber sicher. A facut un studiu, o prognoza, un plan pentru acest experiment? Sa-l vedem. Daca experimentul scapa de sub control are pregatite mijloacele sa limiteze prompt daunele si sa restaureze laboratorul? Care sunt? Nu ne ajunge "maretia". Asta a avut-o Germania si pe timpul nazistilor. 10. "Problema demografica". Nu asa se rezolva problema demografica. Mai e si sinucigas si mai e si meschin, s-a ajuns sa se jefuiasca populatii de la niste tari lovite de dezastru sub masca umanismului. Exista solutie la problema demografica a occidentului. E chestiune de valori si de mecanisme economice si sociale, de cultura. Excesele nu sunt sanatoase. Divinizarea concurentei dusa la irational, la fel cu asistentialismul nelimitat sau cel selectiv, un climat de nesiguranta globala, instabilitatea burselor, frecventa crizelor economice, crize din ce in ce mai mari, dictatul bancilor, cultura carierismului, laxismul sexual si altele sunt excese care se razbuna pe societatile respective. Se sinucid. Sunt vicii ale societatilor, pe care ele nu sunt capabile sa le observe si sa le elimine. E si greu, concurenta la sange, carierismul sunt, teroarea bancilor, dezmembrarea familiilor si instabilitatea locativa, mutarea focusului societatilor occidentale pe valorile materiale de la cele traditionale, familiale. Astea sunt exemple care ucid libidoul sau ne avorteaza demografia. La cei responsabili. Cei iresponsabili nu sunt afectati, ei se perpetueaza, iar societatea, corecta politic, le subventioneaza aceasta iresponsabilitate. Atunci Merkel si Junker au hotarat sa ii importam si pe iresponsabilii altora. Sa speram ca raman astfel si nu adopta cultura occidentala, adica sa speram ca nu se integreaza si continua sa se inmulteasca ca la ei acasa. In rezumat, vremurile sunt de asa natura incat oamenii nu-si mai permit copii. Abia supravietuiesc ei. Solutia poate fi doar una locala, izolationista, sau globala. Fiindca nu mai poti sa relaxezi local economia, regulile, intr-o economie globalizata concurentiala. Trebuie sa pedalezi ca sa nu cazi.

  raspunde comentariului
 • Pacala

  06 ianuarie 2016 18:37

  Buna seara, situatia internationala este mult prea incordata pentru a cauta sa mai zgindare altii unele Probleme minore...evitarea declansarii conflictului principal dintre cele doua mari puteri trebui sa fie tinta politici noastre , al tuturor celor din Europa......nu se pune intrebarea DE CE....Lumea este si va mai fii ani buni impartita in Zone de influenta.

  raspunde comentariului
 • he he hi

  06 ianuarie 2016 18:08

  Domnisoara Fati , azi am avut o mare deceptie care ne priveste pe toti. In discursul lui OBAMMA privind armele a spus si citez aproximativ. Oamenii politici americani din congres SUNT CAPTIVI FIRMELOR DE LOBY PRO VANZAREA DE ARME. Asta inseamna ca politicienii sunt marionetele celor cu bani, in loc sa fiaca interesul poporului.Asa e si la noi si la altii care traiesc in democratia banului. Solutia este si repet SPONSORIZARE ZERO A OAMENILOR POLITICI si numai din cotizatia de partid partidele sa le faca publicitate inclusiv media-tv.Intrebarea totusi ramane .Oare care o fi marioneta COCO-COLAS

  raspunde comentariului
 • he he hi

  06 ianuarie 2016 18:08

  Domnisoara Fati , azi am avut o mare deceptie care ne priveste pe toti. In discursul lui OBAMMA privind armele a spus si citez aproximativ. Oamenii politici americani din congres SUNT CAPTIVI FIRMELOR DE LOBY PRO VANZAREA DE ARME. Asta inseamna ca politicienii sunt marionetele celor cu bani, in loc sa fiaca interesul poporului.Asa e si la noi si la altii care traiesc in democratia banului. Solutia este si repet SPONSORIZARE ZERO A OAMENILOR POLITICI si numai din cotizatia de partid partidele sa le faca publicitate inclusiv media-tv.Intrebarea totusi ramane .Oare care o fi marioneta COCO-COLAS

  raspunde comentariului
  • vasile

   11 ianuarie 2016 1:04

   Tu asta cu behaiala,hi,hi si ha ha!Dai trei "clic"-uri de pomana fara sa spui nimic LA FEL CA SI PRIETENUL NOSTRU JOHANNIS de aci din FLORIDA!Macar de -ar pierde avionul de intoarcere!

   raspunde comentariului
  • vasile

   11 ianuarie 2016 1:04

   Tu asta cu behaiala,hi,hi si ha ha!Dai trei "clic"-uri de pomana fara sa spui nimic LA FEL CA SI PRIETENUL NOSTRU JOHANNIS de aci din FLORIDA!Macar de -ar pierde avionul de intoarcere!

   raspunde comentariului
 • he he hi

  06 ianuarie 2016 18:08

  Domnisoara Fati , azi am avut o mare deceptie care ne priveste pe toti. In discursul lui OBAMMA privind armele a spus si citez aproximativ. Oamenii politici americani din congres SUNT CAPTIVI FIRMELOR DE LOBY PRO VANZAREA DE ARME. Asta inseamna ca politicienii sunt marionetele celor cu bani, in loc sa fiaca interesul poporului.Asa e si la noi si la altii care traiesc in democratia banului. Solutia este si repet SPONSORIZARE ZERO A OAMENILOR POLITICI si numai din cotizatia de partid partidele sa le faca publicitate inclusiv media-tv.Intrebarea totusi ramane .Oare care o fi marioneta COCO-COLAS

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design