13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialViolența împotriva femeilor: o problemă care preocupă Uniunea Europeană | OPINIE

Violența împotriva femeilor: o problemă care preocupă Uniunea Europeană | OPINIE

Consiliul European a aprobat de curând semnarea, în numele Uniunii Europene, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Acest lucru reprezintă cu siguranță un pas în direcția cea bună care face ca Europa să își consolideze angajamentul de a combate, prin toate mijloacele de care dispune, cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului.

Aderarea la Convenția de la Istanbul reprezintă o prioritate absolută pentru femei și fete, precum și pentru instituțiile europene. Datorită abordării sale holistice, această convenție este un element fundamental al luptei împotriva violenței de gen și a violenței domestice.

Prevenirea, protecția și urmărirea penală, alături de punerea în aplicare a unor politici integrate, reprezintă pilonii aflați la baza convenției, un instrument juridic care sprijină femeile, fetele, femeile cu dizabilități și femeile migrante.
Una din trei femei din Europa s-a confruntat cu violența de gen cel puțin o dată în viață. 75% dintre femeile care exercită activități profesionale sau care ocupă o funcție de conducere au fost victime ale hărțuirii sexuale, iar una din zece femei a fost hărțuită sau urmărită online. Violența împotriva femeilor este încă foarte răspândită în Europa.
Acte de violență de gen se produc în toate țările și în toate mediile sociale.

De la violența domestică la hărțuirea sexuală la locul de muncă, de la urmărire la căsătorii forțate, femeile se confruntă cu abuzuri, discriminare și stereotipuri care nu le permit să își realizeze pe deplin potențialul pe plan profesional sau social.
Multe femei aleg în continuare să nu denunțe actele de vio­lență la care au fost supuse. De ce? Din cauza percepțiilor care descurajează femeile să denunțe aceste acte. Un sondaj recent a arătat că, deși 96% dintre europeni sunt de acord cu faptul că violența de gen este inacceptabilă, mai mult de un sfert consideră că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe.

Peste 20% din europeni cred că deseori femeile inventează sau exagerează faptele de abuz sau viol.
Acest lucru este inacceptabil și arată că trebuie să facem mai mult pentru a pune capăt acestui fenomen. Cu toții trebuie să combatem stereotipurile care pun în pericol femeile.

Dacă nu combatem violența împotriva femeilor, eforturile noastre de a combate dezechilibrele și inegalitățile dintre bărbați și femei în toate domeniile se vor dovedi, într-adevăr, inutile. Victimele nu sunt singurele care au de suferit; societățile noastre suferă, de asemenea, de pe urma acestui fenomen. Un studiu din 2014 a arătat că violența împotriva femeilor are și un cost economic, estimat la aproximativ 226 miliarde euro pe an.

Întrucât suntem o Uniune, nu putem vorbi în șoaptă despre violența împotriva femeilor. În 2017, sensibilizăm opinia publică în legătură cu toate formele de violență împotriva femeilor prin intermediul campaniei „Spuneți NU! Să punem capăt vio­lenței împotriva femeilor”. Ne propunem ca în lupta împotriva acestui fenomen să reunim statele membre, ONG-uri și profesioniști, cum ar fi medicii și poliția.

Violența de gen poate fi combătută numai printr-un efort concertat. Mesajul pe care trebuie să-l transmitem împreună, printre altele prin intermediul legislației, instanțelor, serviciilor de sănătate, mass-mediei, școlilor și familiilor, este unul singur: violența este inacceptabilă și nu va fi tolerată. Trebuie să implicăm toate statele membre în acest demers. Avem nevoie ca statele membre să furnizeze date mai multe și de mai bună calitate privind violența împotriva femeilor, astfel încât răspunsurile noastre să fie consolidate. Avem nevoie ca guvernele să găsească modalități de a depăși obstacolele și de a-și îmbunătăți abordările în ceea ce privește politicile de succes care vizează combaterea acestui fenomen.

Printr-o amânare a acțiunii în acest sens sau prin încetinirea procedurilor necesare, milioane de femei sunt lăsate efectiv într-o situație de vulnerabilitate. Fiecare zi care trece fără ca noi să combatem violența de gen este încă o zi de suferință pentru victime.

Toate statele membre ale UE recunosc că violența de gen reprezintă o încălcare directă a drepturilor fundamentale ale omului, deoarece toate au semnat Convenția de la Istanbul. În unele state membre, convenția nu a fost încă ratificată. Facem apel la statele membre care nu au făcut încă acest lucru să ratifice convenția.

2017 ar trebui să fie anul care marchează o schimbare a modului în care guvernele combat violența împotriva femeilor. Acțiunile lor în acest sens trebuie consolidate.

Vera Jourova este comisar european pentru Justiție, Consumatori și Egalitatea de Gen. 

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă