16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist26 ianuarie în istorie: Imperiul Habsburgic obține Transilvania. România devine stat partener...

26 ianuarie în istorie: Imperiul Habsburgic obține Transilvania. România devine stat partener al NATO

La 26 ianuarie 1699, Transilvania trece de la Imperiul Otoman la Imperiul Habsburgic. În 1918 s-a născut Nicolae Ceaușescu.  Iar în 1994, România intră în Parteneriatul pentru Pace, inițiat de NATO.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 26 ianuarie în istorie.

1388. Prima menţionare a oraşului-cetate Suceava drept capitală a Moldovei

1500. Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coasta Braziliei (această descoperire și-a revendicat-o însă Portugalia, în luna aprilie a aceluiași an)

1699. S-a încheiat Pacea de la Karlowitz, care a marcat încheierea războiului dintre Imperiul Otoman şi Liga Sfântă. Poarta a recunoscut trecerea Transilvaniei sub stăpînirea Imperiului Habsburgic. Evenimentul este considerat a fi începutul declinului imperiului Otoman şi impunerea Austriei ca mare putere europeană.

1788. Întemeierea primei colonii engleze pe coasta Australiei, în New South Wales.

1891. A murit Nikolaus August Otto, inginer și industriaș german, care în anul 1876 a realizat motorul în patru timpi.

1905. În Africa de Sud este descoperit cel mai mare diamant din lume, Cullinan.  În stare brută cântărea 3.025 de carate.

1918.  S-a născut Nicolae Ceauşescu. A fost condamnat la moarte și executat la 25 decembrie 1989.

1925. S-a născut actorul american  Paul Newman  (decedat 2008).

1925. S-a născut Nicolae Balotă, eseist, critic literar, memorialist și traducător.

1942 . S-a născut compoziorul, orchestratorul, dirijorul şi instrumentistul Ion Cristinoiu.

1952. Hotărârea Consiliului de Miniștri declanșează reformă monetară în România, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi.

1965. Hindi devine limba oficială în India

1993. Václav Havel a fost ales președinte al Cehiei.

1994: Este semnat, la Bruxelles, de către ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, Documentul–cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace, alături de NATO.

1994. Guvernul britanic a solicitat înapoierea Ordinului Bath al Majestăţii sale Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, decernat în 1978 lui Nicolae Ceauşescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă