19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăLifestyleRețeta de weekend. Salam de biscuiți cu sos de vanilie și fructe...

Rețeta de weekend. Salam de biscuiți cu sos de vanilie și fructe de pădure

Ingrediente:

300 g biscuiți

200 g rahat

80 g zahăr pudră

120 g nuci măcinate

30 g ciocolată albă tocată mărunt

60 g nuci tocate grosolan

50 g stafide

100 ml lapte

1 linguriță rom

120 g unt gras (80-82% grăsime)

30 g pudră de cacao neagră

 

Pentru sosul de vanilie

300 ml lapte

1 păstaie de vanilie

20-30 g zahăr

3 gălbenușuri

1/4 linguriță amidon

 

Pentru sosul de fructe de pădure cu reducție de vin rosé:
150 ml vin rosé

150 g fructe de pădure

30 g zahăr pudră

Pentru decor:

50 g nucă de cocos

fructe de pădure

frunze de mentă

Preparare:
Sfărâmăm biscuiții puși într-o pungă cu un făcăleț, astfel încât să rămână bucăți mai mari și mai mici. Punem stafidele în lapte cu rom și le lăsăm în jur de 30 minute. În acest timp tăiem rahatul, 60 g nucă și ciocolata albă în cuburi de mărime mică. Punem peste biscuiți praful de cacao, nucile măcinate și cele tocate, pudra de cacao, zahărul pudră, amestecăm, apoi adăugăm rahatul și stafidele. Vom amesteca încă o dată, pentru ca omogenizarea compoziției să se facă ușor.

Turnăm laptele în care au stat stafidele, apoi untul topit și răcit și amestecăm până omogenizăm tot. Punem compoziția pe o folie alimentară, o folie de staniol sau hârtie de copt și îi dăm forma dorită, apoi îl punem la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.

Cu o oră înainte de a servi desertul putem pregăti sosurile. Începem cu sosul de fructe de pădure. Turnăm vinul rosé într-o oală mică și îl fierbem până rămâne o treime din cantitatea inițială. Luăm de pe foc și-l lăsăm să aștepte.

Sosul de fructe îl obținem pasând fructele de pădure cu zahărul pudră, le punem pe foc și le lăsăm să dea în clocot, la foc mic, până se îngroașă sosul. Luăm de pe foc și strecurăm pentru a elimina toți sâmburii, sosul fin ce rezultă fiind pus peste reducția de vin.

Readucem vinul cu fructe de pădure pe foc și-l dăm în câteva clocote, la foc mic, până se îngroașă puțin. Luăm sosul de fructe de pădure de pe foc și-l turnăm într-un vas.

La final a rămas sosul de vanilie, un sos clasic, realizat cu o consistență mai fluidă. Punem 250 ml lapte la fiert cu semințele dintr-o păstaie de vanilie și puțin zahăr. Lăsăm pe foc până ajunge la punctul de fierbere. În acest timp amestecăm gălbenușurile cu restul de lapte și un sfert linguriță de amidon. Turnăm laptele fierbinte peste gălbenușuri, amestecăm rapid și întoarcem compoziția pe foc. O lăsăm până se îngroașă puțin, apoi o luăm de pe foc și o strecurăm sau o pasăm cu un mixer vertical pentru a obține textura perfectă.Urmează asamblarea desertului. Punem sosul de vanilie în farfurie, pe margine turnăm sosul de fructe de pădure, apoi creăm efectul de marmorat amestecându-l cu o scobitoare. În mijloc aranjăm o felie de salam de biscuiți tăvălită prin nucă de cocos. Putem să decorăm cu fructe de pădure și o frunzuliță de mentă.

Cristina Toth, divainbucatarie.ro

Cele mai citite

CFR S.A. are în bugetul pe 2024 o alocare de 5,8 miliarde de lei pentru investiţii în infrastructura feroviară

Bugetul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. pe anul 2024 înregistrează o creştere de 62,24% a veniturilor totale faţă de anul anterior, respectiv...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...

Guvernul va aproba subvenții de 365 de milioane de lei pentru fermieri

Guvernul Ciolacu urmează să aprobe suplimentarea cu 365 de milioane de lei a subvențiilor pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Suplimentarea este aferentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă