11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăLifestyleFoodTopul puterilor militare ale anului 2016. Unde se află România

Topul puterilor militare ale anului 2016. Unde se află România

România ocupă locul 56 în topul mondial, pe anul 2016, al puterilor militare.

Topul, denumit Global Firepower, enumeră 126 de țări de pe toate continentele. România este plasată pe locul 56 la nivel mondial și pe locul 15 în seria celor 28 de state europene analizate.

Topul, realizat de specialiști americani, s-a bazat pe date provenite în primul rând de la CIA, dar și din surse deschise, cum ar fi Wikipedia.

Clasamentul a luat în calcul doar armele convenționale, nu și arsenalul nuclear. Locul în top a fost influențat și de poziția geografică, precum și de situația economică – corelate cu forța militară. Țările care au deschidere la mare au fost penalizate dacă nu au capacități navale suficiente. În schimb, statele care nu au deschidere la mare nu au fost penalizate pentru absența forțelor navale.

În aceste condiții, pe primele cinci locuri s-au situat, în ordine, SUA, Rusia, China, India și Marea Britanie.

Dintre statele nou intrate în NATO, cel mai bine plasate sunt Polonia (locul 19) și Cehia (locul 29).

România (locul 56) s-a situat în urma Ucrainei (locul 25) dar mai bine decât Ungaria (59), Bulgaria (67) și Serbia (70).  Republica Moldova nu figurează în top.

Coreea de Sud este pe locul 7, în timp ce rivala ei tradițională, Coreea de Nord, ocupă locul 36.

Pe ultimul loc în top (126) este plasată  Somalia.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă