20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăLifestyleCe este leasingul operațional și tot ce trebuie să știi înainte de...

Ce este leasingul operațional și tot ce trebuie să știi înainte de a semna contractul

Nu știi exact cât de rentabil ar fi să cumperi o flotă a ta de mașini sau să închiriezi una. Iar cu starea pieței afacerilor din România, parcă nu ai vrea să te aventurezi la o achiziție atât de mare.

Probabil că deja ai auzit de noțiunea de leasing: leasing operațional și leasing financiar. Dar ce înseamnă ele mai exact? Ce avantaje și dezavantaje pot aduce acestea afacerii tale? Cum știi dacă ai făcut alegerea potrivită? Noi suntem aici să îți răspundem la aceste întrebări și nu numai. În articolul pe care urmează să-l citești, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre leasingul operațional și cum îți va ajuta acesta afacerea.

În esență, leasingul operațional este un contract semnat între tine și firma contractoare prin care compania respectivă se angajează să îți pună la dispoziție o flotă de mașini contra unui cost lunar. În acest cost lunar intră orice cheltuieli de care ar avea nevoie mașina – vizite la service, schimbare de cauciucuri, asigurare, ITP etc. Partea bună e că poți anticipa chiar tu un cost aproximativ cu ajutorul unui calculator de leasing operațional.

Dacă în schimb vrei ca la sfârșitul contractului să deții mașinile, poate leasingul operațional nu este alegerea potrivită. De ce? Pentru că în momentul în care perioada contractuală s-a încheiat, întreaga flotă de mașini reintră în posesia firmei contractoare. Bineînțeles, contractul poate fi prelungit, iar dacă vrei ca acesta să înceteze înainte de termen, vei plăti o taxă de reziliere.

De obicei, leasingul operațional este potrivit pentru obiectele care au o oarecare valoare reziduală. Aici intră autovehiculele, avioanele sau mașinăriile industriale. “Chiriașul” va plăti o sumă de bani în fiecare lună, sumă care nu este echivalentă cu cea de achiziție. Pe lângă asta, multe companii oferă și alte servicii incluse în pachetul de leasing. Câteva exemple de astfel de servicii sunt asigurările, mentenanța periodică sau schimbatul cauciucurilor în funcție de anotimp și nevoie. Nu îți imagina că suma lunară pe care o plătești va acoperi absolut toate cheltuielile mașinii. Un plin de benzină sau o vizită neașteptată la service vor fi achitate tot din buzunarul tău. Vei fi responsabil să returnezi fiecare mașină în starea în care ai primit-o.

Cât despre partea de contabilitate, află că bunurile închiriate în leasing operațional vor fi înregistrate în contabilitatea locatorului iar tu, ca utilizator, vei înregistra o cheltuială operațională cu această chirie. În general, varianta leasingului operațional este considerată mai sigură și mai avantajoasă pentru micile afaceri aflate la început de drum. Practic, toate riscurile îi revin contractorului, în timp ce tu te bucuri de avantaje. Cu toate acestea, nimic nu îl oprește pe contractor să transpună aceste riscuri în cheltuieli mai mari cu chiria.

Cele mai citite

Turcia, accesibilă numai cu buletinul, va fi destinația vedetă a verii

Paralela45 se așteaptă la o creștere de 8% a numărului turiștilor săi pe zboruri charter și de 12% pe circuite, în acest an, odată...

Ciolacu: Cu salariul minim e o decizie luată pe data de 15 decembrie în coaliţie, de noi toţi

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că toate deciziile referitoare la salariul minim au fost luate în coaliţia de guvernare, iar cheltuielile bugetare nu...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...
Ultima oră
Pe aceeași temă