15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRuşii se lasă aşteptaţi cu oferta lor pentru Oltchim

Ruşii se lasă aşteptaţi cu oferta lor pentru Oltchim

La expirarea termenului iniţial în care se puteau depune oferte de privatizare la Oltchim, acestea au fost depuse doar de Dan Diaconescu, iniţiator a trei procese împotriva privatizării, de Ştefan Vuza, industriaş român, şi de PCC, companie concurentă a  Oltchim.

 

Oficiul Partici­paţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a primit ieri, până la ora 12.00, când a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim, doar trei oferte. Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a anunţat imediat prelungirea cu trei zile a termenului de depunere a ofertelor invocând faptul că competitori importanţi au solicitat o amânare. Noul termen este joi, 20 septembrie, la ora 12.00, însă nu va fi acceptată o nouă modificare a termenului ca urmare a calendarului strâns, bătut în cuie cu FMI, pentru privatizarea uzinei chimice.

Până la termenul limită de ieri au depus oferte trei cumpărători: preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, compania PCC SE, înregistrată în Germania, cu activităţi similare în Polonia cu cele  ale Oltchim, omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest din Cluj.

Comportamentul lui Dan Diaconescu şi declaraţiile acestuia în problema privatizării Oltchim au fost mai mult sau mai puţin ilogice. Pe de o parte, el a acuzat preţul prea mic cerut de stat pe combinat, dar, pe de altă parte, a contestat datoriile mari ale Oltchim faţă de stat. Pe de o parte Dan Diaconescu a depus trei acţiuni în instanţă împotriva privatizării Oltchim, dar, pe de altă parte, a depus o ofertă, nu se ştie dacă în numele său sau al altcuiva.

Preşedintele PP-DD a cerut, săptămâna trecută, în instanţă, anularea hotărârii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune şi preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei către AVAS. În dimineaţa zilei de luni Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucureşti două cereri, care privesc anularea privatizării Oltchim şi suspendarea tuturor măsurilor de privatizare până la soluţionarea cererii de anulare a deciziei AGA. Compania rusă Gazprom a cerut şi ea în justiţie amânarea pivatizării invocând termenul scurt la dispoziţia sa pentru studierea documentaţiei de licitaţie şi faptul că litigiile apărute în justiţie (iniţiate de Dan Diaconescu) necesită noi analize.

Participarea companiei ruse la privatizare ar fi una interesantă şi de dorit, declara presei săptămâna trecută Remus Vulpescu.

FMI aşteaptă rezultatul

Potrivit şefului OPSPI, Remus Vulpescu, nu va mai exista o amânare. „Avem un calendar de privatizare, cum spuneam, foarte dens şi cu o durată foarte scurtă. România şi-a asumat un termen limită faţă de instituţiile financiare internaţionale în care să depună dovada desemnării unui câştigător la acest proces de privatizare în timp util pentru ca informaţia să ajungă la cunoştinţa boardului FMI, care urmează în data de 29 septembrie să analizeze stadiul de îndeplinire de către România a angajamentelor asumate”, a explicat Vulpescu.

Acţiunile Oltchim, vândute la pachet cu datoriile

Dacă ani de zile statul a încercat majorarea capitalului social Oltchim cu contravaloarea datoriilor şi apoi vânzarea pachetului majoritar – metodă contestată de către PCC acţionar minoritar al uzinei (care risca să îşi vadă astfel micşorată semnificativ participaţia), procedura curentă presupune vânzarea concomitentă sau separată a unui pachet ce cuprinde pe de o parte, acţiunile deţinute de stat la Oltchim – 54% din capitalul social, şi pe de altă parte creanţele statului şi Electrica la uzina chimică. 

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă