21.7 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăInternaționalÎntâlnirea Merkel - Putin s-a încheiat fără niciun rezultat

Întâlnirea Merkel – Putin s-a încheiat fără niciun rezultat

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitry Peskov le-a declarat jurnaliştilor că nu s-a ajuns la niciun acord, dar că nici nu a fost acesta scopul întâlnirii, informează News.ro.

Cei doi consideră proiectul gazoductului Nord Stream 2 ca fiind pur comercial în pofida criticilor exprimate de Guvernele SUA şi Ucrainei, a precizat Peskov.

“Tocmai de aceea sunt necesare măsuri împotriva unor atacuri necompetititve şi ilegale din partea unor terţe ţări, pentru a putea finaliza proiectul”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la puţin timp după ce Vladimir Putin a refenit în Rusia, fară a preciza însă despre ce măsuri ar putea fi vorba.

Peskov a precizat că risul unor sancţiuni ale SUA împotriva companiilor implicate în acest proiescrt nu a fost discutat la întâlnirea de sâmbătă.

În conferinţa de presă susţinută înaintea întâlnirii, Merkel şi Putin au anunţat că vor discuta despre crizele din Siria şi Ucraina, precum şi despre gazoductul Nord Stream 2, relaţiile bilaterale şi acordul nuclear cu Iranul.

Putin a subliniat importanţa Germaniei în relaţiile comerciale cu Rusia: „Germania este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Rusiei în ceea ce priveşte comerţul. În mod deosebit, cooperăm în sectorul energiei. Germania este unul dintre cei mai importanţi importatori de energie şi resurse din Rusia. Consumul de gaze ruseşti creşte constant în Germania”.

Liderul rus a ţinut să sublinieze că gazoductul Nord Stream 2 este strict un proiect economic, după ce Ucraina s-a arătat îngrijorată că ar putea fi izolată economic.

„Vreau să subliniez că Nord Stream 2 este un proiect strict economic. Nu înseamnă că tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri. Ştiu care este poziţia cancelarului în această privinţă. Tot ce contează pentru noi este ca acest proiect să fie fezabil din punct de vedere economic”, a afirmat Putin.

Merkel şi-a exprimat susţinerea pentru Ucraina în această privinţă: „Vom vorbi şi despre tranzitul de gaz. Cred că Ucraina ar trebui să continue să facă parte din tranzitul de gaz din Europa şi după ce proiectul Nord Stream 2 este lansat”.

În ceea ce priveşte tensiunile din estul Ucrainei, cancelarul german a declarat: „Sper să putem discuta despre un armistiţiu de lungă durată în Ucraina şi să înfiinţăm o comisie care ar putea contribui la procesul de pace. Germania este pregătită să se implice în această privinţă”.

Cele mai citite

Ministerul Educației, despre introducerea “sălii de detenție”

Ministerul Educației (ME) vine cu precizări, după ce în spațiul public au circulat informații despre introducerea “sălii de detenție” în școli. Având în vedere folosirea...

Armata ucraineană: Ucraina a distrus radarele sistemelor ruseşti S-300, S-400 în Crimeea ocupată

Forţele ucrainene au distrus două radare ale sistemelor de apărare aeriană S-300 şi S-400 în mai multe zone din Crimeea ocupată în noaptea de...

Guvernul aprobă un sediu de standard NATO pentru Direcția Generală de Protecție Internă

Guvernul României aprobă construirea unui sediu, conform standardelor NATO, pentru Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne. Hotărârea de Guvern privind noul...
Ultima oră
Pe aceeași temă