Patru bănci înfiinţează primul patronat bancar din România

de Doru Cireasa , 06 aprilie 2014 - stire actualizata la ora 20:22, 06 aprilie 2014
Patru bănci înfiinţează primul patronat bancar din România

Banca Comercială Română (BCR), BRD - Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank, cu active de peste 45% în sistemul bancar, vor să pună bazele a ceea ce acestea numesc primul patronat bancar din România, organizaţie complementară actualei Asociaţii Române a Băncilor, condusă de şeful CEC Bank Radu Gheţea.

Conducătorii executivi ai celor patru instituţii de credit au depus cererea de înfiinţare şi actele constitutive la Tribunalul Bucureşti pentru înfiinţarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), estimând că acest proces s-ar putea încheia până la finele lunii iunie, se arată într-un comunicat al noii entităţi propuse, potrivit Mediafax.
„Demersul nostru are în vedere ­întrunirea atributelor formale ale unei organizaţii profesionale ce ­poate reprezenta interesele ­sectorului ­bancar la toate nivelurile, anume social, instituţional şi ca angajatori. Invităm toate băncile care au ­operaţiuni în România să se ­alăture iniţiativei noastre”, a ­declarat în comunicat preşedintele Raiffei­sen Bank, Steven van Groningen, care a fost desemnat ca preşedinte al ­Consiliului Director al CPBR.
Membrii fondatori au menţionat că CPBR nu este o alternativă la ­Asociaţia Română a Băncilor (ARB), ci este o organizaţie complemen­tară acesteia care îşi propune să ­promoveze interesele membrilor săi în relaţia cu autorităţile, sindicatele şi alte instituţii „într-o manieră cât mai eficientă”.
Înfiinţarea CPBR pare a fi consecinţa unui refuz de transformare a ARB în asociaţie patronală. Potrivit declaraţiilor făcute de Radu Gheţea site-lui Hotnews.ro, au mai existat discuţii în acest sens în cadrul ARB, dar votul majoritar a fost împotriva transformării Asociaţiei într-o instituție patronală. 
„ARB are suficiente subiecte de care să se ocupe în continuare”, a mai explicat Gheţea. „Sunt anumite obiective pe care ARB nu le-a atins, nu pentru că nu a putut, ci pentru că nu a vrut, ca de pildă relaţia cu sindicatele, cu alte patronate.... Au mai fost discuţii, ne-au trimis şi nouă o scrisoare în care spun că vor colabora în continuare cu noi – ei sunt în continuare membri ai Asociaţiei. Nu cred că gestul lor e ceva ce contravine actualului statut al ARB. Au fost discuţii şi la noi să devenim o asociaţie patronală, dar comunitatea a votat să nu ne transformăm –  asta era acum doi ani”, a mai declarat Radu  Gheţea site-lui de ştiri Hotnews.ro. Consiliul Director mai este format din Răsvan Radu ­(UniCredit Ţiriac Bank) – vicepreşedinte, Philippe Lhotte (BRD - Groupe Societe Generale) – director şi Tomas Spurny (BCR) - trezorier.  

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design