15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăEconomieBVB a obţinut un profit net consolidat de 8,15 milioane lei

BVB a obţinut un profit net consolidat de 8,15 milioane lei

Profitul atribuibil acţionarilor societăţii mamă a fost, în perioada ianuarie-septembrie, de 7,87 milioane lei (9 luni 2017: 6,92 milioane lei).

În trimestrul III din 2018, profitul net consolidat s-a situat la 1,16 milioane lei, în scădere cu 48% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului anterior, de 2,23 milioane lei, rezultat obţinut în proporţie de 84% din segmentul de tranzacţionare.

În primele 9 luni din 2018, Grupul BVB a înregistrat venituri operaţionale de 28,98 milioane lei, în scădere cu 1% faţă de perioada similară a anului anterior. Veniturile generate de BVB, reprezentând segmentul de tranzacţionare al grupului, au fost de 17,17 milioane lei (excluzând tranzacţiile intra-grup), în scădere cu 6% faţă de perioada similară a anului 2017, pe fondul scăderii valorilor tranzacţionate cu 12% pe toate pieţele, inclusiv ofertele.

Profitul operaţional a fost de 7,5 milioane lei, marcând o scădere cu 10% ca efect cumulat al diminuării veniturilor operaţionale cu 1% şi a creşterii cheltuielilor operaţionale cu 3%.

Rezultatul operaţional al T3 2018 a fost de 0,69 milioane lei, în scădere cu 71%, fiind afectat de diminuarea valorii tranzacţionate cu 50% per total, respectiv cu 32% pe segmentul de acţiuni, ce a generat o reducere a veniturilor operaţionale cu 14%, până la valoarea de 7,68 milioane lei, în timp ce cheltuielile au avansat cu 6%.

Veniturile nete financiare din primele 9 luni ale anului 2018, de 2,76 milioane lei, obţinute în principal din dobânzile aferente activelor financiare plasate în titluri de stat şi depozite bancare, au avut un avans însemnat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (9 luni 2017: 0,45 milioane lei), fiind influenţate favorabil de diferenţele nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută, care au generat un câştig de 480.000 lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, când a fost înregistrată o pierdere de 1,31 milioane lei.

Valoarea cumulată a tuturor instrumentelor financiare tranzacţionate la BVB a atins nivelul de 9,55 miliarde lei de la începutul anului şi până la finalul lunii septembrie, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni din piaţa principală, incluzând ofertele, a fost de 41,33 milioane lei.

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de peste 95 de miliarde lei la finalul primelor nouă luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 168 miliarde lei în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii septembrie.

BET, indicele care include cele mai tranzacţionate 15 companii listate la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 8,5% în perioada ianuarie-septembrie din acest an şi a avut al doilea cel mai mare ritm de creştere la nivelul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeană. Doar zece burse de la nivelul Uniunii Eu au reuşit să înregistreze rezultate pozitive la finalul primelor nouă luni din acest an.

România a fost menţinută de agenţia de rating FTSE Russell pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, conform celei mai recente ediţii a raportului Annual Country Classification Review, publicat pe 26 septembrie 2018. Conform raportului FTSE Russell, în septembrie 2018, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea ţărilor a modificat în sens favorabil criteriile de rating la capitolele tranzacţii extrabursiere permise şi lichiditate.

În ceea ce priveşte furnizorul global de indici MSCI, acesta a îmbunătăţit criteriile de accesibilitate ale României la trei aspecte: reglementări de piaţă, flux informaţional şi tranzacţionare, conform raportului Global Market Accessibility Review, publicat pe 20 iunie 2018.

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă