26.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialImagini românești în pictura secolului trecut

Imagini românești în pictura secolului trecut

Licitația GOLDART din 28 septembrie propune prezentarea valorilor românești în creația unor autori binecunoscuți.

Nelipsită este și secțiunea de artă decorativă ce ne poartă imaginar pe întreg mapamondul. Mici obiecte prețioase care să ne ornamenteze ambientul, câteva podoabe dar și instrumente ale diverselor pasiuni, cum ar fi un corn pentr praf de pușcă sau o lunetă întregesc oferta diversă a acestei sesiuni.

Principalele genuri ale picturii, prezente în selecția casei noastre, aduc în primplan subiecte românești, cu reprezentative valori populare.

Amintim fermecătorul portret ”Tânără cu maramă” al Elenei Popea, precum și seraficul portret ale unei prietenei a artistei, în contrast cu gravitatea portretului unui ”Precupeț” de Rudolf Schweitzer Cumpăna, în care parcă toată greutatea sorții impregnează atmosfera, o decorativă ”Țărancă în zi de sărbătoare” de Dan Băjenaru, un meditativ autoportret de Aurel Bordenache, toate ne poartă într-un univers de mare expresivitate.

Câteva peisaje care definesc poezia spațiului românesc au ajuns sa inspire pictorii epocii : ”Iarnă la țară” de Vrăneanțu, amintind de universul flamand, sau o ”Iarnă peste sat” de Schweitzer Cumpăna, câteva ”Case albe” de Adam Bălțatu, a căror monumentalitate este accentuată de perspectivă dar și de dinamica tușelor pline, un han de Constion sau câteva peisaje bucureștene au marcat capitole importante în creația artiștilor români.

Trei compoziții ne apropie și mai mult de universul românesc, în lumini diverse, cu sentimente diferite : bucuria ”Tulnicăreselor” de Dan Băjenaru, tristețea meditativă de ”La troiță” de L.A. Biju sau relaxarea ”În zi de odihnă” de Ioan Papazoglu întregesc oferta acetei licitații, aflată sub semnul sentimentului național.

Expoziția poate fi vizitata în fiecare zi, de luni  până vineri între orele 09.00-17.00, sâmbătă 26 septembrie între orele 11.00-15.00 și luni, 28 septembrie, orele 09.00-19.00 la sediul Casei de Licitații din Intr. I. L. Caragiale nr. 1.

 

 

Cele mai citite

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...

Declarație comună: SUA salută decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei

Statele Unite ale Americii apreciază recenta decizie a României de a ceda un sistem Patriot către Ucraina şi rolul de lider al ţării noastre pe Flancul...
Ultima oră
Pe aceeași temă