30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAFP: Zona Suwalki din nord-estul Poloniei pune forțele NATO în dificultate

AFP: Zona Suwalki din nord-estul Poloniei pune forțele NATO în dificultate

Alianța Nord-Atlantică (NATO) consideră teritoriul Suwalki, situat în nord-estul Poloniei, în apropiere de graniţa cu Rusia şi Belarus, o zonă sensibilă, întrucât prin ocuparea acestei zone forţele ruse ar putea izola ţările baltice de Europa de Vest, informează France Presse, citat de Agerpres.

Zona, numită „Suwalki Gap” este un teritoriu în nord-estul Poloniei, care are ca vecini Lituania în nord-est, Kaliningrad în nord-vest şi Belarus în sud-est. Fâşia de teren din districtul Sejny mai este numită ‘coridorul Suwalki’ sau de către lituanieni „triunghiul Suwalki”, o referire la cele trei oraşe Punsk, Sejny şi Suwalki. 

Temerile de o invazie rusească au apărut după anexarea Crimeii în 2014, eveniment care a degradat puternic relaţiile dintre Occident şi Rusia. De atunci, cele mai importante manevre ale NATO s-au concentrat pe apărarea acestei regiuni, cu atât mai mult cu cât specialiştii consideră „sofisticate şi intimidante” exerciţiile militare ruseşti desfăşurate în Kaliningrad şi în Belarus. 

„Rusia ar putea invada ţările baltice mai rapid decât le-am putea noi apăra”, a admis comandantul al forţelor terestre americane în Europa, generalul Ben Hodges, pentru săptămânalul german Die Zeit. 

Un recent raport al Rand Corporation, bazat pe jocuri de război, emite acelaşi avertisment: „Forţelor ruse le trebuie maxim 60 de ore pentru a ajunge la Tallinn şi Riga”. 

„Pare rezonabil să ne gândim că Rusia ar viza coridorul îngust de la Suwalki în orice conflict cu NATO care ar implica ţările baltice”, închizându-l printr-o operaţiune terestră dinspre Kaliningrad sau Belarus ori distrugând drumurile şi căile ferate prin atacuri aeriene şi artilerie, spune profesorul John R. Deni, de la Institutul de studii strategice al US Army War College. 

Conducătorii ţărilor membre NATO, care se reunesc în 8 şi 9 iulie la Varşovia, au intenţia să reducă acest risc. Patru batalioane sunt pregătite să fie desfăşurate prin rotaţie în ţările baltice şi în Polonia. Această „prezenţă avansată” a NATO face parte din strategia sa de descurajare şi de dialog. Fiecare batalion va cuprinde 600-800 soldaţi. 

„Forţele poloneze sunt bine pregătite să apere acest pas Suwalki, dar în faţa mobilizării ruse, ele nu sunt destul de numeroase. Trupele NATO sunt deci necesare”, a afirmat Antoni Macierewicz, ministrul apărării polonez, într-o conferinţă de presă. “Noile grupuri-batalioane, validate aici la Varşovia, vor face faţă acestei provocări”, a continuat Macierewicz. 

Marea Britanie urmează să conducă un batalion în Estonia, Canada în Letonia, Germania în Lituania şi SUA în Polonia, potrivit mai multor media locale. 

„Noi am stabilit o legătură foarte clară între prezenţa acestor grupuri-batalioane în Polonia şi în ţările baltice”, a indicat Tomasz Szatkowski, subsecretar de stat al apărării polonez, pentru presa străină la Varşovia. “Într-adevăr, batalionul desfăşurat în Polonia se va afla în regiunea Suwalki, într-o zonă uşor de securizat”, a adăugat el. 

Pentagonul a anunţat separat în martie desfăşurarea unei brigăzi blindate suplimentare de circa 4.200 de oameni în Europa de Est la începutul anului 2017, potrivit unui sistem de rotaţie. În 1997, NATO a decis să nu instaleze baze permanente în fostele ţări ale Pactului de la Varşovia şi această regulă este respectată în continuare, în pofida conflictului din Ucraina. 

La rândul său, Kremlinul se opune ferm faţă de ceea ce el consideră a fi o expansiune occidentală în ţările care s-au aflat cândva sub influenţa sa. Rusia şi-a crescut puternic prezenţa în Marea Baltică, iar aviaţia sa încalcă adesea spaţiul aerian al aliaţilor NATO, precum Estonia, notează AFP. 

Moscova a anunţat că trei noi divizii vor fi create în sud-vestul Rusiei şi noi arme vor fi desfăşurate pentru a contracara întărirea dispozitivului militar occidental, considerat periculos, în apropierea frontierelor ţării. 

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă