22 iulie în istorie: Iancu de Hunedoara îl învinge pe cuceritorul Constantinopolelui. Microsoft anunță noul Windows

de Mihai Diac , 22 iulie 2017 - stire actualizata la ora 23:51, 21 iulie 2017

Data de 22 iulie se leagă de numele lui Iancu de Hunedoara, rămas în istorie drept un erou al Ţărilor Române, al Ungariei şi al Serbiei, apărătorul Europei creştine împotriva otomanilor. 600 de ani mai târziu, un creştin va ucide 77 de oameni în atacurile teroriste din Norvegia.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 22 iulie în istorie.

1456. Bătălia de la Belgrad. Trupele conduse de Iancu de Hunedoara înving oştile otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma istoricei victorii, Papa Calixt al III-lea îl caracterizează pe voievodul Transilvaniei drept „atletul lui Christos". Iancu de Hunedoara (Hunyadi János) este socotit un erou, atât în România cât şi în Ungaria.

1826. A murit astronomul și matematicianul Giuseppe Piazzi, cunoscut pentru descoperire planetei Ceres, cea mai mică din Sistemul Solar.

1887. S-a născut Gustav Hertz, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în 1925, pentru rolul său în demonstrarea teoriei ciocnirilor între electroni și atomi.

1915. A murit Sandford Fleming, geograf, inginer și inventator canadian de origine scoțiană. El a propus împărțirea lumii în fusuri orare, mărcile poștale ale Canadei și a avut contribuții importante în domeniile cartografiei și geodeziei.

1934. Se naște canoistul bucureștean Leon Rotman, dublu laureat cu aur la Olimpiada de la Melbourne din 1956, laureat cu bronz la Roma, în 1960.

1934. A murit John Dillinger, jefuitor american de bănci (n. 1903).

1938. A încetat din viaţă compozitorul Ionel Fernic (născut 1901).

1946. Se semnează, de către toate cele 69 state ale ONU, actul de constituire a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care începe să funcţioneze efectiv din 7 aprilie 1948.

1946. S-a născut cântăreața franceză Mireille Mathieu.

1946. S-a născut Petre Roman, om politic român, fost prim-ministru.

1967. S-a născut  Ileana Șipoteanu, solistă română de muzică ușoară ("Ce mult te-am iubit").

1987. Mihail Gorbaciov face cunoscută disponibilitatea URSS de a distruge toate rachetele cu rază medie de acţiune.

1992. S-a născut Selena Gomez, actriță și cântăreață americană. Ea va da voce personajului Mavis, fiica lui Dracula din “Hotel Transylvania” (2012).

2000. A murit regizorul Claude Sautet.

2001. A murit Vlad Mugur, regizor la Teatrul Naţional din Cluj.

2004. A murit solistul Sacha Distel.

2005. Microsoft anunţă numele noului sistem de operare: „Windows Vista”.

2011. În două atacuri din Norvegia, 77 de oameni au murit, zeci de oameni au fost răniți. Atacurile au fost îndreptate contra guvernului, dar şi a populației. Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost arestat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

Loading...

Comentarii

  • Tony Blajinul

    22 iulie 2017 8:51

    ASIST cu lacrimi tot mai multi Romani is doresc casa dar nu ia in calcul Economia ,VOR trai imbelsugat si masina sa viziteze constructori DAR nu se gandesc ,DACA un necaz o boala sau un accident distruge tot DECI cei in mana nui minciuna Economeste fati o mica casuta si daca bugetul acumulat se mareste renunta la vacante si Nasit sau petreceri cu manelisti unde arunci pe jos bani munciti cu sudoare ALochear cei HOTI muncesc din greu sa hoteasca uni au ani grei de puscarie EU am ales ,IN viata ,pana am strans bani de apartament am locuit cu familia si cei 5 copilasi in Baraci si vagoane dormitor Am renuntat la placerea,carciumei si azi la 76 ani stau in locuinta mea ne amenintat de camatari si datori insuportabile.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design