Prognoza meteo pentru lunile de primăvară: temperaturi peste medie și multe ploi

de Andra Dumitru , 25 februarie 2016 - stire actualizata la ora 16:22, 25 februarie 2016
Prognoza meteo pentru lunile de primăvară: temperaturi peste medie și multe ploi

Vremea se va încălzi treptat în următoarele trei luni, dar în majoritatea regiunilor vor apărea ploi, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul martie - mai 2016, publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În prima lună de primăvară, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi peste normalul perioadei (stabilit la 3,5 grade Celsius) în sudul și sud-estul țării, iar în celelalte regiuni se vor situa, în general, în limitele mediilor climatologice. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în martie, pentru zona Moldovei temperaturi medii între—1 grad și 5 grade Celsius, în Transilvania între zero și 5 grade, în Crișana și Dobrogea între 4 și 6 grade, iar Oltenia până la 7 grade Celsius.

Pe de altă parte, precipitațiile totale lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. Media multianuală lunară a precipitațiilor este de 38,3 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referință 1981-2010. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 60 l/mp), Oltenia (până la 59 l/mp), Transilvania (54 l/mp) și Banat (53 l/mp).

În aprilie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 și 11 grade) și Transilvaniei (între 6 și 11 grade Celsius). În același timp, cele mai ridicate valori termice medii vor fi consemnate în Banat, Oltenia și Muntenia, de până la 12 grade Celsius.

În privința precipitațiilor, prognoza ANM relevă că, în aprilie, cantitățile totale vor fi apropiate de mediile multianuale în sud și local în est. În restul țării, acestea vor avea o tendință spre excedent, față de media multianuală, de 51,3 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (75 l/mp), Transilvania (70 l/mp) și Crișana (până la 69 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).

Potrivit ANM, în mai, temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, iar în nordul și centrul țării va putea avea valori sub normalul perioadei. Media lunii mai se situează la 14,9 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 și 17 grade Celsius în Moldova, între 12 și 16 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 13 și 18 grade Celsius în Oltenia și Muntenia.

Tot la nivelul lunii mai, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a țării și doar în nord și centru pot avea o tendință spre excedent, față de media multianuală de 66,5 l/mp. Zonele Banatului, Crișana, Maramureș, Oltenia și Muntenia vor prezenta cantități de precipitații ce pot ajunge până la 89 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Comentarii

  • Negru Vasilica

    07 martie 2016 20:38

    Usor de castigat! Esti dornic sa castigi mai multi bani? Iti doresti chiar independenta financiara? Alatura-te acum echipei noastre si invata pas cu pas procedura simpla prin care poti ajunge la castiguri chiar si din prima luna, fara sa fie nevoie sa recrutezi oameni in retele, fara multe batai de cap! Trebuie doar sa ma contactezi cat mai repede la adresa mea de emailvasilica.negruyahoo.com

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design