22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialWashington, sceptic în ceea ce privește acordul de încetare a focului în...

Washington, sceptic în ceea ce privește acordul de încetare a focului în Siria

Nici Statele Unite, nici Rusia nu par să fie prea încrezători în reușita armistițiului pentru încetarea focurilor în Siria, la nici 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a acordului, comentează, vineri, AFP, citat de Agerpres.

Săptămâna aceasta, secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că „nu își face iluzii”. Totdată, el a vorbit despre existența unui „plan B”, care ar putea fi aplicat în cazul în care regimul sirian şi aliaţii săi rus şi iranian vor periclita demersurile de încetare a focului.

Potrivit sursei citate, Barack Obama şi John Kerry mizează, de trei ani, pe diplomaţie, pentru găsirea unei soluții la „catastrofa” siriană care a făcut cel puţin 270.000 de morţi şi a determinat un exod de milioane de persoane. 

Kerry și cu omologul său rus, Serghei Lavrov au inițiat un proiect de pace care se traduce prin mai multe acorduri internaţionale din 2012 şi până în prezent: la Geneva, Viena, New York şi ultimul la Munchen, la 12 februarie, semnat de 17 ţări şi trei organizaţii multilaterale din cadrul Grupului internaţional de susţinere a Siriei (ISSG). O componentă a proiectului de pace este acordul de încetare a focului, încheiat şi discutat luni de preşedinţii SUA şi Rusiei şi care ar urma să intre în vigoare vineri, la 22.00 GMT. 

Citește și: Barack Obama, despre acordul pentru încetarea focului în Siria: Zilele următoare vor fi cruciale

Cu toate acestea, șeful statului american a declarat, joi, că „nici unul dintre noi nu îşi face nici cea mai mică iluzie” cu privire la acord.

„Încetarea ostilităţilor este un pas posibil pentru ca haosul să ia sfârşit. În prezent, chiar şi în cel mai bun caz, suntem siguri că lupta va continua”,  a declarat preşedintele SUA într-un discurs rostit la Departamentul de Stat. 

Totodată, John Kerry a declarat, în Congres, că nu poate „garanta că aceasta va funcţiona cu siguranţă” şi că armistiţiul şi procesul politic între Damasc şi opoziţia siriană vor fi „extrem de dificile” de respectat. Mai mult, el a adăugat că nu-i râmâne decât „să se roage ca Siria să fie în continuare unită”.

În cazul unui eșec, Kerry a adăugat că Siria „va fi complet distrusă, Europa va fi inundată cu mai mulţi imigranţi (…) iar tulburările şi dezintegrarea vor fi mult mai rele decât ceea ce reprezintă deja cea mai mare provocare umanitară de la al Doilea Război Mondial”.

Totodată, secretarul de stat american a adăugat că „există pesimism, nu speranţă” cu privire la şansele ca Moscova să respecte armistiţiul, evocând „încălcări” anterioare ale Rusiei în conflictul din Ucraina şi Georgia. 

Citește și: Kremlin: Assad este pregătit să respecte acordul pentru încetarea focului

Pe de altă parte, aliatul de neclintit al Damascului, Kremlinul a asigurat miercuri că preşedintele sirian Bashar al-Assad este „pregătit” să respecte încetarea focului, după o discuţie telefonică purtată de liderul rus Vladimir Putin cu acesta. 

Într-o convorbire telefonică anterioară, Putin i-a spus luni lui Obama că va face tot ce este „necesar’” pentru ca regimul sirian să suspende luptele şi a adăugat că el „speră” ca şi SUA să facă acelaşi lucru cu opoziţia siriană pe care o susţine. 

Experţii ruşi şi americani sunt de asemenea circumspecţi. Evident, „încetarea focului poate deveni reală pentru că răspunde intereselor Rusiei’, consideră analistul independent Aleksandr Golţ, dar ‘un singur lucru ar putea strica totul, dacă Kremlinul şi Assad încearcă să preia controlul total asupra Alep în timp ce continuă negocierile”.

„În cazul în care, sub diferite pretexte, Rusia continuă bombardamentele şi Assad continuă ofensiva, încetarea focului va fi pusă la îndoială”, şi-a exprimat el temerile în publicaţia online Ejednevnî journal. 

Cercetătorul american Shadi Hamid, de la Brookings Institution din Washington, nu se află nici el „în tabăra optimiştilor”. În opinia sa, eforturile lui Kerry sunt similiare cu o „diplomaţie ieftină” şi, în absenţa unei „ameninţări credibile cu recurgerea la forţa militară” de către SUA, nimic „nu-i face pe ruşi să acţioneze cu bună-credinţă”.

Secretarul de stat a evocat, săptămâna aceasta, un plan B pentru Siria, fără să ofere vreun detaliu. La nivel de zvonuri, Washingtonul va pune accent pe opţiunea militară în cazul în care Damascul şi aliaţii săi Moscova şi Teheranul ar face să eşueze diplomaţia. Aşa cum a avertizat Kerry, „vom şti într-o lună sau două dacă procesul de tranziţie este sau nu într-adevăr serios”.

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă