VIDEO Premierul Mariano Rajoy respinge orice mediere privind Catalonia și îi dă un ultimatum de cinci zile lui Puigdemont. Primul răspuns al liderului separatist

de Mihai Diac , 12 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 00:23, 12 octombrie 2017
Mariano Rajoy

UPDATE 00,00: Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, a anunțat că este dispus la un dialog cu Guvernul de la Madrid, pe tema independenței acestei provincii, "fără condiții prealabile", anunță CNN.

Puigdemont a emis această declarație într-un interviu acordat miercuri, la o zi după ce, aparent, el făcuse un pas înapoi în chestiunea declarării independenței. Liderul Cataloniei a subliniat, miercuri, că aplicarea de către Madrid  a articolului 155, prin care să suspende autonomia Cataloniei, ar fi o "greșeală teribilă".


UPDATE 20,15: Șeful Guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, i-a dat miercuri un ultimatum de cinci zile liderului separatist catalan Carles Puigdemont pentru a-și clarifica poziţia cu privire la declararea independenţei, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

Ultimatumul ar expira luni.

Dacă Puigdemont confirmă că a declarat independenţa Cataloniei, Guvernul Spaniei îi va acorda un termen suplimentar, până sâmbătă, 19 octombrie, pentru a anula acestă decizie.

Dacă nu va avea loc o asemenea anulare, după data de 19 octombrie, Guvernul de la Madrid va recurge la articolul 155, care-i permite să suspende autonomia Cataloniei.


Premierul spaniol, Mariano Rajoy, le-a transmis miercuri separatiștilor catalani că respinge orice mediere în criza care continuă după ce premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a semnat o declarație de independență, dar a cărei aplicare a suspendat-o în așteptarea unui dialog cu Madridul, transmit agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

'Nu este posibilă o mediere între legea democratică și ilegalitatea sau nesupunerea civică', a spus Rajoy în fața parlamentului spaniol, unde a venit pentru a vorbi despre evoluția situației din Catalonia. El a reafirmat că referendumul de independență organizat pe 1 octombrie de un 'grup de activiști' a fost ilegal.

Șeful executivului catalan a anunțat marți seară o suspendare a declarației de independență a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un 'stat independent', dar că acest proces ar trebui să fie înghețat în așteptarea altor tratative.

Înainte să vină miercuri în fața parlamentului, Mariano Rajoy i-a cerut președintelui Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, să clarifice dacă a declarat independența înainte ca Madridul să adopte vreo măsură pentru a prelua controlul asupra acestei regiuni autonome.

Comentarii

 • Ole

  12 octombrie 2017 5:40

  Google Translate confirma proclamarea.

  raspunde comentariului
 • costica

  12 octombrie 2017 0:31

  Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Catalonia si mandra Polonie

  11 octombrie 2017 23:45

  httpevz.ropolonia-singura-baricade.htmlPână i marinarii au simit nevoia de a-i opri navele pentru a asculta la radio ceea ce apoi a devenit o adevărată împărtăanie oficiată de monseniorul Marek Jedraszewski, arhiepiscop de Cracovia, cel care a invitat la rugăciunea pentru alte naiuni europene, ca acestea să îneleagă că e necesară întoarcerea la rădăcinile cretine până când Europa va rămâne de-a pururi Europa.E posibil ca o rugăciune de aceste dimensiuni să provoace o cenzură indirectă din partea mass-media europene?

  raspunde comentariului
 • Trahanache

  11 octombrie 2017 22:43

  Rajoy a pierdut oricum. Este omul nepotrivit la momentul nepotrivit. Catalonia va deveni independenta mai ales din cauza lui. Politica esta arta compromisului, dar Rajoy se comporta ca elefantul intrat in magazinul de portelanuri.

  raspunde comentariului
 • MILU

  11 octombrie 2017 22:22

  NU-I MARE "LUCRU" SA FII UN SPECTATOR DIN EUROPA, LA UMILIREA CIVILIZATIEI DIN CATALUNIA !!!!!!!

  raspunde comentariului
 • un roman

  11 octombrie 2017 20:55

  THEY DONT CARE ABOUT,THE COUNTRY,PEOPLES,THEY CARE ABOUT,THE MONEY,THE POWER GEORGE CARLIN

  raspunde comentariului
 • un roman

  11 octombrie 2017 20:33

  MASONERIA,CORUPTIA ASA ZISEI NOUA LOR ORDINE MONDIALA, IT THE BIG PROBLEM,EXEMPLU, COMUNIST-SOCIALIST ,NEOSOCIALIST,DE SUPRAFATA, PS GASITI PE NET,CE CENZUREAZA LACHEII SATANELOR GLOBALISTE SLUGILE MASSMEDIA,MAINSTREMUL GLOBALIST

  raspunde comentariului
 • Fara violenta

  11 octombrie 2017 20:20

  Riscati sa-i pierdeti daca nu reduceti din bir, 16 miliarde pe an la regat e cam mult pentru seceta financiara de azi.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design