12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMisterul dispariţiei lui Xi Jinping

Misterul dispariţiei lui Xi Jinping

Absenţa inexplicabilă din viaţa publică a vicepreşedintelui chinez Xi Jinping, considerat ca probabil  viitor preşedinte, agită opinia publică din China şi din străinătate şi suscită numeroase speculaţii. Experţii evocă ipoteza unei probleme de sănătate.

 

Xi Jinping, anunţat ca probabil succesor al lui Hu Jintao în fruntea celei de-a doua economii mondiale şi care ar trebui să îşi preia noile atribuţii în octombrie, nu a mai apărut în public după 1 septembrie, lăsând loc celor mai ciudate speculaţii. Beijingul încearcă să controleze zvonurile privind sănătatea sa cenzurând internetul.  Singurele informaţii care circulă sunt difuzate de surse anonime care se referă la cercul apropiat puterii şi se referă la faptul că Xi Jinping suferă de dureri de spate.  Afacerea este probabil mai mult deranjantă decât dramatică, dar este dramatizată din cauza lipsei transparenţei regimului, estimează Scott Kennedy, directorul Centrului de cercetări asupra Chinei al Universităţii din Indiana, cu sediul la Beijing.

Agitaţia din jurul acestei afaceri este cu atât mai mare cu cât în octombrie Congresul Partidului Comunist Chinez trebuie să valideze finalul mandatului prezidenţial al lui Hu Jintao şi să îl desemneze pe Xi Jinping ca succesor, un proces care se va încheia cu predarea oficială a puterii în martie 2013. Web-ul chinez a blocat posibilitatea accesării „Xi Jinping” sau „dureri de spate” în motoarele de accesare, ceea ce a alimentat zvonurile şi nu împiedică circularea pe internet a celor mai stranii ipoteze. Un expert politic de la universitatea din Hong Kong, Willy Lam, a declarat pentru AFP că „de la revoluţia culturală, această situaţie este inedită – niciodată un lider chinez de prim rang nu a dispărut cu o lună înainte de Congresul PC”. El consideră credibilă  ipoteza „durerilor de spate”, dar autorităţile chineze sunt celebre pentru păstrarea  secretului din jurul vieţii private şi în mod special al sănătăţii liderilor.

Anularea întrevederilor

La 5 septembrie, vicepreşedintele Xi Jinping a anulat brusc toate întâlnirile privind afacerile externe, inclusiv cele prevăzute cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, premierul singaporez, Lee Hsien Loong, şi cu delegaţia Rusiei. Întrebărilor ziariştilor, ministrul de Externe le-a răspuns că agenda fusese acceptată de toate părţile. Ultima fotografie oficială datează din 1 septembrie, când Xi Jinping a participat la reluarea cursurilor şcolii de partid din Beijing. De atunci nimic, iar cele trei întrevederi anulate într-o săptămână au pornit morişca zvonurilor. Potrivit lui Shi Yinhong, profesor la Institutul Relaţiilor Internaţionale la Universitatea Populare a Chinei, acest mod de anulare în ultimul minut nu s-a produs niciodată în istoria întrevederilor oficiale între China şi Statele Unite. Potrivit unor responsabili americani, citaţi de Wall Street Journal, Xi Jinping ar suferi de dureri de spate, dar motivul nu este clar. Alţii au declarat că au primit nota de anulare la 4 septembrie, după ora 23.00, însă aspectul acestei anulări dă cale liberă  tuturor speculaţiilor privind evenimentele din interiorul puterii chineze.

Accident real sau fals?

Analişti politici arată că nu e vorba de o rană fără gravitate, altfel nu ar fi existat nici un motiv să nu îşi întâlnească invitaţii din străinătate. Internauţii însă sunt îngrijoraţi din două motive – zvonul rănirii la spate e adevărat sau fals şi dacă informaţiile difuzate ieri privind procesul public al lui Wang Lijun (implicat în scandalul Bo Xilai) folosesc deturnării atenţiei de la Xi Jinping? A fost un accident de maşină, un atentat, un accident suferit la înot? Cotidianul Apple Daily din Hong Kong afirma ieri că vicepreşedintele s-ar afla la Spitalul Militar 301 din Beijing, iar site-ul Boxun, cu baza în SUA, evoca ipoteza unui accident de maşină sau o epuizare datorată muncii intense de pregătire a congresului partidului. Nimic nu va opri zvonurile şi cu atât mai puţin cenzura. Dar, dacă un eveniment mai grav ar pune în discuţie succesiunea politică, alţi lideri şi-ar fi suspendat, la rândul lor, apariţiile publice, ceea ce nu este cazul. Oricum, absenţa lui Xi Jinping rămâne misterioasă şi demonstrează că partidul nu are de gând să îşi ţină promisiunile de transparenţă.  

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă