21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMăsură controversată în Danemarca. Ce se va întâmpla cu bunurile şi banii...

Măsură controversată în Danemarca. Ce se va întâmpla cu bunurile şi banii extracomunitarilor?

Parlamentul Danemarcei a aprobat, marţi, controversatul proiect de lege care prevede confiscarea sumelor de bani şi bunurilor imigranţilor extracomunitari care ajung pe teritoriul danez, informează BBC News online, citat de Mediafax.

Potrivit noii legi, imigranţii extracomunitari care ajung în Danemarca vor trebui să predea autorităţilor sumele în numerar sau bunurile care au valoare mai mare de 10.000 de coroane (1.350 de euro). Iniţial, proiectul prevedea confiscarea bijuteriilor sau sumelor în numerar de peste 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) găsite asupra extracomunitarilor. Legea nu va permite confiscarea telefoanelor mobile.

Iniţiatorii proiectului de lege au argumentat că este normal ca refugiaţii să contribuie la bugetul Danemarcei dacă au posibilitatea. “Este normal ca oamenii care vin la noi să îşi plătească singuri cheltuielile dacă au posibilitatea”, a transmis Partidul Popular danez (extremă-dreapta). Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Comisia Europeană au criticat iniţiativa legislativă.

Măsura face parte din controversata reformă a sistemului de azil, destinată să descurajeze venirea migranţilor în contextul valului masiv de refugiaţi cu care se confruntă Europa în ultimele luni, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Proiectul aprobat prevede, printre altele, diminuarea ajutoarelor sociale, confiscarea obiectelor de valoare ale migranţilor şi prelungirea termenelor pentru acordarea permisului de rezidenţă permanentă şi reîntregirea familiilor solicitanţilor de azil. 

Conform noilor reglementări, migranţii vor putea să-şi aducă familiile în Danemarca abia după trei ani de la primirea dreptului de azil. De asemenea, acordarea dreptului de azil va fi condiţionată de potenţialul de integrare al fiecărui migrant în parte. Textul mai prevede că în circumstanţe excepţionale migranţii pot fi încarceraţi. Autorităţile daneze au primit anul trecut circa 21.000 de cereri de azil din partea migranţilor veniţi din ţări arabe, africane şi asiatice.

Cele mai citite

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Irina Begu, norocoasa de serviciu. Rybakina s-a retras, iar Dodin a declarat forfait

Irina Begu a obținut o calificare fără probleme în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, în urma abandonului franțuzoaicei Oceane...
Ultima oră
Pe aceeași temă