22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialDavid Cameron, despre sancţiunile impuse Rusiei

David Cameron, despre sancţiunile impuse Rusiei

Liderii ţărilor membre UE trebuie să anunţe în mod clar că sancţiunile impuse Rusiei vor fi menţinute atât timp cât Acordul de la Minsk nu va fi implementat în totalitate, a anunţat Guvernul britanic, marţi, după o discuţie telefonică între David Cameron şi Donald Tusk, informează Mediafax.

“În ceea ce priveşte situația din Ucraina, ei au convenit asupra necesității ca liderii europeni să prezinte un semnal puternic Rusiei că sancțiunile vor rămâne în vigoare până la punerea în aplicare în mod integral a acordurilor Minsk”, a anunţat Cabinetul lui Cameron după o discuţie telefonică între premierul britanic şi preşedintele Consiliului European.

Liderii europeni urmează să se reunească la 19-20 martie.

Grupul de contact, din care fac reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruşi, care au preluat controlul asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident că este implicată – cu armament şi personal – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de 11 luni. Rusia neagă orice implicare.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă