3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO BREAKING NEWS Coreea de Nord susține că a testat cu succes...

VIDEO BREAKING NEWS Coreea de Nord susține că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, de opt ori mai puternică decât cea de la Hiroshima

Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o bombă nucleară cu hidrogen, a anunțat televiziunea de stat. Astfel, Phenianul a precizat că bomba poate fi încărcată într-o rachetă balistică.  Suspiciunile au apărut după ce un cutremur de 6,3 grade a zguduit peninsula. 

UPDATE 23.55: Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, după cel mai recent test nuclear al Phenianului

23.15: Statele Unite au promis „un răspuns militar masiv”, în cazul în care Coreea de Nord va amenința teritoriul american, inclusiv Guam, sau pe cel al aliaților săi, informează agențiile AFP și DPA, citate de Agerpres.

„Avem numeroase opțiuni militare (…) Avem capacitatea să ne apărăm și să ne apărăm aliații, Coreea de Sud și Japonia. Orice amenințare la adresa SUA sau a aliaților săi va primi un răspuns militar masiv, un răspuns deopotrivă eficient și zdrobitor", a spus ministrul Apărării, Jim Mattis.

Mattis a mai precizat că președintele Donald Trump a fost informat în legătură cu toate opțiunile militare posibile împotriva Coreei de Nord, subliniind că SUA nu caută sub nicio formă „anihilarea totală" a Coreei de Nord.



20.30:  Preşedintele Donald Trump a răspuns că SUA „vor vedea” dacă vor ataca Coreea de Nord, potrivit Reuters. Răspunsul a venit la o întrebare a unui jurnalist, pe această temă.

 Totodată, el a afirmat, într-un mesaj postat pe Twitter, că ia în calcul suspendarea „oricărei forme de comerț" cu orice țară care face afaceri cu Coreea de Nord.

„Statele Unite iau în considerare, în afara altor opțiuni, încetarea tuturor schimburilor comerciale cu orice țară care face afaceri cu Coreea de Nord", a scris duminică Trump pe Twitter. 

19.40: Donald Trump și Shinzo Abe au avut o convorbire telefonică, în cadrul căreia au discutat despre aplicarea unei presiuni mai puternice asupra regimului de la Phenian, informează Reuters.

 „Președintele Trump și cu mine am împărtășit opinia că nu putem trece cu vederea actul nechibzuit al Coreii de Nord și că comunitatea internațională trebuie să dea dovadă de hotărâre prin aplicarea unei presiuni mai ferme decât până acum", a declarat Abe reporterilor după discuția telefonică cu Trump. "Am confirmat încă o dată că Japonia și SUA sunt 100% împreună", a spus premierul Japoniei.

Șeful Executivului a mai precizat și că că a avut o înțelegere separată cu președintele rus Vladimir Putin de a coopera pe tema Coreii de Nord. Cei doi au căzut de acord cu Putin că „actul nechibzuit al Coreii de Nord reprezintă o amenințare serioasă" și că vor rămâne în contact strâns pe acest subiect.  

19.30: Un oficial din domeniul serviciilor de informații americane a declarat că Statele Unite nu au niciun motiv să se îndoiască de faptul că Phenianul a testat un dispozitiv nuclear avansat, informează Reuters.

„Nu există nimic care să ne facă să ne îndoim că a fost un test al unui dispozitiv nuclear avansat", a declarat oficialul, sub protecția.

 Cu toate acestea, el a adăugat că este nevoie de ceva timp pentru a realiza o analiză exhaustivă a dimensiunilor exploziei și a tipului de dispozitiv care a fost detonat.

17.55: Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez a anunțat că Tokyo va propune sancțiuni asupra comerțului cu petrol din Coreea de Nord. 

16.15: Coreea de Nord este singura țară care a efectuat un test nuclear în secolul XXI, scrie Washington Post. Ziarul atrage atenția că statele cu cel mai puternic arsenal nuclear – Statele Unite ale Americii și Rusia, care dețin 93 la sută din armele nucleare ale lumii – nu au mai făcut un test nuclear de câteva decenii. 

 

15.25: FOTO Nord-coreenii sărbătoresc pe străzi testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen, anunțată de liderul suprem Kim

14.45: Președintele american Donald Trump a reacționat pe contul său de Twitter.

Trump a scris: ”Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear. Acțiunile și discursul (Phenianului, n.red.) sunt ostile și periculoase pentru Statele Unite. Coreea de Nord a devenit o națiune distructivă, care a devenit o mare amenințare și o mare rușine pentru China, care încearcă să ajute, dar fără succes. Coreea de Sud descoperă, așa cum am avertizat, că discuțiile ei de conciliere cu Nordul nu funcționează, ei înțeleg un singur lucru!”. 

Toate reacțiile internaționale, AICI:  Trump, reacție după testul nuclear al lui Kim Jong-un: Nu merg discuțiile de conciliere. Ei înțeleg un singur lucru!

14.25: Seismologii estimează că energia degajată de bomba testată de Phenian ar fi de 100 kilotone, de opt ori mai mult decât bomba lansată de americani la Hiroshima, în 1945.

Comunitatea internațională a condamnat ferm testul nuclear.

Astfel, premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că dezvoltarea nucleară și a capacității rachetelor balistice ale Coreei de Nord reprezintă un nivel superior de amenințare și subminează grav pacea și securitatea regionale.

Președintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut ''pedeapsa cea mai fermă'' contra Phenianului, inclusiv adoptarea de noi sancțiuni de către Națiunile Unite.

Beijingul a ''condamnat viguros'' noul test nuclear efectuat duminică de Phenian și i-a cerut acestuia să renunțe ''la agravarea situației cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese''.

Și Rusia a reacționat după testul de la Phenian: ''Această ultimă manifestare a Phenianului de a ignora cererile din rezoluțiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU și normele de drept internațional merită condamnarea cea mai fermă''.

14.00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm duminică al șaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, pe care o acuză că are un 'comportament destabilizator', transmite dpa.

”Este încă o încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, printre care rezoluția 2321 adoptată în noiembrie 2016. NATO este îngrijorată de modul de comportare destabilizator al Phenianului”, a spus Stoltenberg. 

Și Ministerul român de Externe a condamnat testul nuclear efectuat de Phenian, într-un comunicat remis redacției:

”Ministerul Afacerilor Externe își reiterează apelul hotărât adresat guvernului de la Phenian de a implementa toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), de a abandona toate programele nucleare existente de manieră completă, verificabilă şi ireversibilă și de a se abține de la orice acțiune ce afectează stabilitatea regională și globală. România va continua să susțină în mod activ eforturile internaționale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace pașnice”, a transmis MAE.    



12.00: China a anunțat că a început să măsoare nivelul de radiații de la granița cu Coreea de Nord, în urma testului nuclear efectuat de Phenian. 

Mai mult, Ministerul chinez de Externe a emis, duminică, un comunicat în care a cerut Coreei de Nord să înceteze acţiunile greşite, la câteva ore după ce Phenianul a anunţat testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen, informează site-ul agenţiei Reuters.

Şi ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a avut o reacţie similară. ”Guvernul Japoniei a condamnat în termeni duri Coreea de Nord. Dacă Phenianul a efectuat un test nuclear, acest act este de neiertat şi reprezintă o violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Am cerut să ne coordonăm acţiunile cu Statele Unite şi Coreea de Sud pentru a convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Având în vedere că în mod clar Coreea de Nord nu are nicio intenţie de a se angaja într-un dialog, Japonia va coopera cu alte state pentru a adopta o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate”, a declarat Taro Kono.

Pe de altă parte, administrația insulei Guam, vizată în amenințări de Kim Jong-un, a emis un comunicat în care a anunțat populația că nu există nici o amenințare imediată din partea Coreei de Nord.

 A fost primul test nuclear de când Trump a devenit președinte si o provocare directă la adresa președintelui american, care vorbise cu cateva ore inainte cu premierul japonez despre “escaladarea” crizei nucleare din regiune.

09.57 Șeful corespondenților Wall Street Journal din Seul scrie pe Twitter ce transmite televiziunea de stat nord-coreeană: 

09.50 Televiziunea de stat din Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, care poate fi încărcată într-o rachetă balistică.

Imagini transmise de televiziunea de stat îl arată pe Kim Jomg-un dând ordinul pentru efectuarea unui test nuclear, scrie BBC News.

09.38: Coreea de Sud estimează că forța exploziei a fost de 100 kilotone, scrie BBC News.  Profesorul Vipin Narang, de la Massachusetts Institute of Technology, a spus că, analizând explozia pe baza cutremurului, bomba respectivă ar fi putut distruge un oraș. Spre comparație, bomba detonată la Nagasaki de americani, în 1945, a degajat o energie de 20 kilotone. Bomba de la Nagasaki a omorât 70.000 de oameni.

Președintele american, Donald Trump, a discutat la telefon cu premierul japonez, Shinzo Abe, despre "amenințarea crescândă" reprezentată de Coreea de Nord care a efectuat în iulie două teste cu rachete intercontinentale, a anunțat Casa Albă.


Japonia suspectează că seismul a fost provocat de o explozie nucleară, confirmând datele emise de către Institutul american de geofizică (USGS).

Explozia s-ar fi produs în regiunea în care Phenianul a mai efectuat anterior teste nucleare, iar autorităţile japoneze au precizat că seismul a fost provocat de o explozie nucleară.

Datele emise de către Institutul american de geofizică (USGS) scot în evidenţă că seismul cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter produs, duminică, în Coreea de Nord a fost provocat de explozie ce s-a produs în apropierea centrului nuclear Punggey-ri.

Ca reacţie, în Coreea de Sud a fost convocat o întrunire a Consiliului de Securitate Naţională. Oficialii sud-coreeni au afirmat că mişcarea telurică a avut loc în regiunea Kilju, unde se situează situl nuclear Punggye-ri.

Cu câteva ore mai devreme, Kim Jong-un a inspectat o bombă cu hidrogen, despre care se spune că poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală.

”Toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în ţară, iar dispozitivul este o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile şi cu tehnologia noastră”, a liderul nord-coreean, citat de KCNA.

Criza din Peninsula Coreea s-a intensificat în luna iulie, Coreea de Nord efectuând două teste ale rachetei balistice intercontinentale Hwasong-14, despre care se presupune că are capacitatea să atingă teritoriul Statelor Unite. De atunci, retorica dintre Washington şi Phenian s-a amplificat, fiind lansate ameninţări reciproce.

Cele mai citite

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă