-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialTrump, după testul nuclear al lui Kim Jong-un: Nu merg discuțiile...

Trump, după testul nuclear al lui Kim Jong-un: Nu merg discuțiile de conciliere! Toate reacțiile comunității internaționale

Președintele american Donald Trump a atras atenția că acțiunile Phenianului sunt ostile și periculoase pentru America. Testul nuclear efectuat duminică de Coreea de Nord a fost condamnat în termeni duri de comunitatea internațională. 

UPDATE 20.40: Trump, întrebat dacă va ataca Coreea de Nord: Vom vedea!

 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, susțin că Uniunea Europeană este pregătită să-și intensifice sancțiunile împotriva Coreei de Nord, potrivit agențiilor Reuters și DPA.

„UE este pregătită să-și intensifice politica de sancțiuni și invită Coreea de Nord să reia dialogul cu privire la programele sale fără nicio condiție. Cerem Consiliului de Securitate al ONU să adopte noi sancțiuni și să dovedească o mai mare hotărâre în obținerea unei denuclearizări pașnice a Peninsulei Coreea. Mizele devin prea mari", a mai spus Tusk.

 

Vladimir Putin: Să nu ne lăsăm pradă emoțiilor

 

Președintele rus Vladimir Putin a cerut comunității internaționale „să nu se lase pradă emoțiilor, să acționeze cu calm și ponderat", într-o convorbire telefonică avută cu premierul nipon Shinzo Abe.

19.45: Donald Trump și Shinzo Abe au avut o convorbire telefonică, în cadrul căreia au discutat despre aplicarea unei presiuni mai puternice asupra regimului de la Phenian, informează Reuters.

 „Președintele Trump și cu mine am împărtășit opinia că nu putem trece cu vederea actul nechibzuit al Coreii de Nord și că comunitatea internațională trebuie să dea dovadă de hotărâre prin aplicarea unei presiuni mai ferme decât până acum", a declarat Abe reporterilor după discuția telefonică cu Trump. "Am confirmat încă o dată că Japonia și SUA sunt 100% împreună", a spus premierul Japoniei.

Șeful Executivului a mai precizat și că că a avut o înțelegere separată cu președintele rus Vladimir Putin de a coopera pe tema Coreii de Nord. Cei doi au căzut de acord cu Putin că „actul nechibzuit al Coreii de Nord reprezintă o amenințare serioasă" și că vor rămâne în contact strâns pe acest subiect.  

18.00: Premierul britanic Theresa May a calificat ca inacceptabil testul pe care l-a efectuat Coreea de Nord: ”Trebuie să continuăm presiunile asupra Phenianului”, scrie BBC. 

15.30: Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au condamnat, duminică, testul nuclear și au cerut sancțiuni mai dure împotriva Phenianului, scriu Reuters și AFP.

"În plus față de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, și Uniunea Europeană trebuie să acționeze acum. Cancelarul și președintele și-au exprimat sprijinul pentru întărirea sancțiunilor UE împotriva Coreii de Nord", se mai menționează în declarația celor doi șefi de stat. 

Și ministrul de Externe britanic a reacționat, spăunând că testul este un gest ”nesăbuit” și ”toate opțiunile sunt pe masă”, conform PA. Totodată, oficialul britanic a explicat că opțiunea militară nu este o soluție ușor de aplicat.  


Astfel, Donald Trump a scris, pe contul său de Twitter: ”Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear. Acțiunile și discursul (Phenianului, n.red.) sunt ostile și periculoase pentru Statele Unite. Coreea de Nord a devenit o națiune distructivă, care a devenit o mare amenințare și o mare rușine pentru China, care încearcă să ajute, dar fără succes. Coreea de Sud descoperă, așa cum am avertizat, că discuțiile ei de conciliere cu Nordul nu funcționează, ei înțeleg un singur lucru!”. 

 

Și premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că dezvoltarea nucleară și a capacității rachetelor balistice ale Coreei de Nord reprezintă un nivel superior de amenințare și subminează grav pacea și securitatea regionale.

Președintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut ''pedeapsa cea mai fermă'' contra Phenianului, inclusiv adoptarea de noi sancțiuni de către Națiunile Unite.

Beijingul a ''condamnat viguros'' noul test nuclear efectuat duminică de Phenian și i-a cerut acestuia să renunțe ''la agravarea situației cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese''.

Și Rusia a reacționat după testul de la Phenian: ''Această ultimă manifestare a Phenianului de a ignora cererile din rezoluțiile în domeSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm duminică al șaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, pe care o acuză că are un 'comportament destabilizator', transmite dpa.

Presedintele francez Emmanuel Macron a spus ca intreaga comunitate internationala si Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa reactioneze rapid si ferm.

”Este încă o încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, printre care rezoluția 2321 adoptată în noiembrie 2016. NATO este îngrijorată de modul de comportare destabilizator al Phenianului”, a spus Stoltenberg. 

Și Ministerul român de Externe a condamnat testul nuclear efectuat de Phenian, într-un comunicat remis redacției:  ”România va continua să susțină în mod activ eforturile internaționale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace pașnice”.

Duminică, Coreea de Nord a anunțat că a testa cu succes o bombă cu hidrogen, care, potrivit estimărilor, ar fi de opt ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. 

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă