15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCRONOLOGIE Cum a ajuns Coreea de Nord să facă al șaselea test...

CRONOLOGIE Cum a ajuns Coreea de Nord să facă al șaselea test nuclear în 11 ani

Coreea de Nord a efectuat, duminică, cel de-al șaselea test nuclear, în ciuda sancțiunilor și avertismentelor internaționale.  Vă prezentăm o cronologie a tututor testelor, realizată de agenția națională de presă din Coreea de Sud, Yonhap. 

2006

9 octombrie: Coreea de Nord anunță că a testat cu succes un dispozitiv nuclear. 

15 octombrie: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite votează sancțiuni financiare Phenianului, după efectuarea testului nuclear. O rezoluție adoptată de ONU cere Coreei de Nord să distrugă arsenalul nuclear și armele de distrugere în masă.

2007

13 februarie: Phenianul acceptă să-și închidă reactorul nuclear și invită observatorii internaționali să facă o inspecție în 60 de zile. 

26-30 iunie: Observatorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ajung pentru prima oară la Phenian, ca să discute despre reactorul nuclear, după ce nu au reușit să mai intre în Coreea de Nord din 2002. 

2 septembrie: Încep discuții bilaterale la Geneva; America anunță că Phenianul a fost de acord să declare și să renunțe la toate armele nucleare, până la sfârșitul anului.  


 


2008

27 iunie: Coreea de Nord distruge o instalație de răcire de la Yongbyon, ca să arate că își va ține cuvântul legat de oprirea programului nuclear. 

26 august: La două luni după luarea agajamentului de către Coreea de Nord, Phenianul anunță că nu va continua să-și distrugă arsenalul nuclear, pentru ca Statele Unite ale Americii nu au scos țara de pe lista statelor care sponsorizează terorismul.

2009

25 mai: Coreea de Nord detonează un dispozitiv nuclear subteran. Este al doilea test pe care îl face Phenianul și se estimează că a fost mai puternic decât primul. 

2010

12 noiembrie: Un om de știință american, Seigfried Hecker, anunță, în timpul unei vizite în Coreea de Nord, că a văzut o uzină de îmbogățire a uraniului, în Yongbyon.

2011

30 noiembrie: Presa de stat din Coreea de Nord anunță că înregistrează progrese în construirea unui reactor cu apă ușoară. 


2012

29 februarie: Coreea de Nord este de acord să suspende operațiunile de obținere a uraniului îmbogățit și testarea rachetelor cu rază lungă. 

2013

Jan. 24: North Korea's National Defense Commission says it will proceed with a "high-level nuclear test."

24 ianuarie: Presa de stat din Coreea de Nord anunță că liderul Kim Jong-un a luat o decizie importantă privind un test nuclear. 

4 februarie: Presa de stat nord-coreeană anunță o decizie a lui Kim Jong-un, legată de securitatea și suveranitatea țării, după o întâlnire cu militarii. Kim ar urma să lupte pentru eliminarea presiunii asupra Phenianului și va continua să facă teste nucleare. 

12 februarie: Coreea de Nord face un al treilea test nuclear, la Punggye-ri, la câteva ore după ce Biroul Politic al Partidului Muncitorilor i-a cerut unanim să continue lansarea de rachete cu rază lungă. 

2016

6 ianuarie: Coreea de Nord efectuează un al patrulea test nuclear, sfidând din nou comunitatea internațională. Anunță că a testa cu succes o bombă cu hidrogen. 

9 septembrie: Coreea de Nord efectuează cel de-al cincilea test, în timpul celei de-a 68-a aniversare a regimului comunist. Ministerul Apărării din Coreea de Sud a estimat că explozia a avut 10 kilotone, fiind cel mai puternic test făcut de Phenian. 

2017

3 septembrie: Coreea de Nord anunță că a testat o bombă cu hidrogen, care poate fi încărcată într-o rachetă balistică intercontinentală. Acesta este cel de-al șaselea test efectuat de Phenian. 

 


Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă