13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialComunitatea internațională critică decizia lui Donald Trump de a se retrage din...

Comunitatea internațională critică decizia lui Donald Trump de a se retrage din Acordul climatic de la Paris. Merkel, Trudeau și Macron, dezamăgiți de decizia președintelui american

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și premierul canadian Justin Trudeau sunt printre liderii internaționali care au criticat decizia președintelui american Donald Trump de a se retrag din Acordul climatic de la Paris, semnat de 195 de țări. Totodată, purtătorul de cuvânt al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a precizat că decizia Statelor Unite este „o mare decepție”. Pe plan intern, contracandidata democrată la alegerile prezidențiale, Hillary Clinton, și fostul președinte al SUA, Barack Obama, și-au exprimat nemulțumirea, scriu agențiile internaționale de presă.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelaul german Angela Merkel au purtat o discuție telefonică, în cadrul căreia au „confirmat angajamentul lor comun și ferm pentru a pune în aplicare Acordul de la Paris" privind schimbările climatice, potrivit unei surse din cadrul președinției franceze, citată de AFP. Totodată, cei doi lideri și-au manifestat dorința de a îl „apăra pe scena internațională".

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau l-a sunat pe Donald Trump, pentru a-i transmite „decepția sa”, potrivit AFP. În acest context, șeful Executivului canadian a exprimat „voința fermă a Canadei de a lucra la nivel internațional pentru a lupta împotriva schimbării climatice"/

„Suntem profund dezamăgiți că guvernul federal al Statelor Unite a decis să se retragă din acordul de la Paris", a anunțat Justin Trudeau într-un comunicat, calificând decizia lui Trump drept „dezolantă”.


Citește și: VIDEO. Preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris: Ieşim, dar vom începe să negociem un acord corect

Dupa luni de tergiversare, președintele american Donald Trump a anunțat că își va face cunoscută poziția față de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.


Și premierul britanic Theresa May a vorbit cu Donald Trump la telefon, după anunț. „Preşedintele Trump i-a telefonat premierului britanic joi seara pentru a discuta despre decizia sa de a retrage SUA din Acordul climatic. Premierul şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia luată şi a subliniat că Marea Britanie va rămâne loială acordului, aşa cum a stabilit recent la summitul G7. Ea (Theresa May, not.red.) a mai spus că Acordul de la Paris asigură contetxul global potrivit pentru prosperitatea şi securitatea generaţiilor viitoare, în timp ce menţine la un preţ convenabil energia şi apără cetăţenii şi afacerile noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt. Preşedintele a fost clar că rămâne deschis unei viitoare implicări a SUA în cadrul Acordului”, a precizat un purtător de cuvânt al Theresei May.

În cadrul unei declaraţii postată de purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, pe Twitter, aceasta transmitea faptul că ”este dezamăgită de decizia lui Trump. Dar se va lucra mai mult ca niciodată pentru politicile globale climatie care salvează planeta”.

 

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a calificat decizia drept „o mare decepție”, potrivit AFP: „Este esențial ca Statele Unite să își păstreze un rol conducător în dosarele despre mediul înconjurător", a adăugat el, subliniind dorința secretarului general Antonio Guterres de „a dialoga cu guvernul american și cu toate părțile implicate din Statele Unite".

„Transformarea prevăzută în Acordul de la Paris este deja în curs. Antonio Guterres are încredere în orașele, statele și întreprinderile din Statele Unite pentru a continua — împreună cu alte țări — (…) să acționeze în favoarea unei creșteri economice durabile și cu emisii reduse de carbon care va crea locuri de muncă de calitate și piețe de desfacere și va asigura prosperitatea în secolul al 21-lea", a mai spus el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a califica ca „profund greșită" decizia lui Trump, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

 Guvernul belgian a apreciat că această decizie „iresponsabilă (…) aduce atingere cuvântului dat". „Decizia Statelor Unite nu trebuie să frâneze mobilizarea noastră în favoarea luptei împotriva încălzirii climei. Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a face ca marile puteri să își reafirme angajamentele asumate", a declarat premierul belgian, Charles Michel.

Fosta contracandidată a lui Donald Trump, la alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton, a afirmat că decizia este „o greșeală istorică”, potrivit agenției DPA.

 „O greșeală istorică. Lumea avansează împreună în domeniul schimbărilor climatice. Retragerea din (acordul de la) Paris lasă în urmă muncitorii și familiile americane", a mai scris Hillary Clinton.

La rândul său, fostul președinte Barack Obama a afirmat că „sectorul privat a optat deja pentru un viitor cu puțin carbon".

Pentru țările care s-au angajat în acest viitor, Acordul de la Paris a deschis porțile pentru ca întreprinderile, oamenii de știință și inginerii să declanșeze investiții și inovații de înaltă tehnologie și cu puțin carbon la o scară fără precedent. Țările care rămân în Acordul de la Paris vor fi cele care vor recolta beneficiile în termeni de locuri de muncă și sectoare de activitate create. Consider că Statele Unite trebuie să se afle în avangardă. Chiar în absența unui leadership american, chiar dacă această administrație se alătură unui mic număr de țări care resping viitorul. Sunt convins că statele noastre, orașele și întreprinderile vor fi la înălțime și vor face și mai mult pentru a proteja planeta noastră pentru generațiile viitoare", a spus fostul președinte.

Președintele american Donald Trump a anunțat, joi, de la Casa Albă, ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, după cum a promis să facă în timpul campaniei electorale, în numele apărării locurilor de muncă ale cetățenilor americani și sloganului „America pe primul loc".

„Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris asupra climei", a declarat liderul de la Casa Albă. El a adăugat că dorește ca "nimic să nu se poată opune" acțiunilor sale de a redresa economia americană. Donald Trump a mai afirmat că Acordul de la Paris este în dezavantajul Statelor Unite, dar este dispus să negocieze un nou acord asupra schimbărilor climatice „în termeni echitabili pentru Statele Unite".

 

Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă