11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPORTRET. Cine este Emmanuel Macron, președintele ales al Franței. Se caracterizează drept...

PORTRET. Cine este Emmanuel Macron, președintele ales al Franței. Se caracterizează drept un politician ”pragmatic”, nici de dreapta, nici de stânga. Cel mai controversat punct din biografia sa este căsătoria cu profesoara din liceu

Pro-europeanul Emmanuel Macron, 39 de ani, este noul președinte al Franței, acesta fiind și cel mai tânăr șef de stat din istoria Hexagonului, potrivit agenției Mediafax.

Macron a urmat cursurile de Filozofie la Universitatea Paris Nanterre şi are un masterat în afaceri publice la Institut d'Etudes Politiques de Paris. Macron începe să lucreze în domeniul public în 2004, în cadrul serviciului de Inspecţie a Finanţelor, după un an primind diploma de inspector.

Cel mai tânăr lider de la Elysee a intrat în politică în anul 2012, atunci când a ocupat postul de consilier al preşedintelui Francois Hollande. Ulterior, el a fost ministru al Economiei, până în 2016, moment în care a demisionat, dorind să se axeze pe candidatura sa la preşedinţia Franţei.



Citește și: Macron, „acest Kennedy al secolului XXI“. Cel mai tânăr președinte al Franței trebuie să îi convingă pe alegători că poate face reformă | Corespondență specială de la Paris

Franța s-a aflat duminică în fața unui scrutin cu totul și cu totul inedit, în primul rând pentru faptul că, pentru prima dată în istorie, cei doi finaliști au totalizat sub 50% din sufragiile exprimate la primul tur.



La începutul lui 2016, pe 6 aprilie, el a înfiinţat mişcarea, En Marche, însă Macron nu se consideră "nici de dreapta, nici de stânga", ci mai degrabă un politician "pragmatic". Are politici de stânga, în sensul menţinerii statului asistenţial, dar pledează pentru o serie de măsuri economice de dreapta. Programul partidului său nu este extrem de bine definit. El se dorește a fi un soi de laborator de experiențe, într-o lume efervescentă, aflată într-o perioadă de permanente mutații economice și sociale.

Cel mai controversat aspect care l-a urmărit pe Macron, de-a lungul campaniei electorale, este căsătoria cu Brigitte Trogneux, cu 25 de ani mai în vârstă ca noul șef al statului francez. 



Citește și: To be or not to be Frexit! Tensiune! Franța alege între bancherul Macron și populista Le Pen

Peste 47 de milioane de francezi au votat duminică în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, în care s-au confruntat candidatul proeuropean Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, un politician populist eurosceptic.

 


Emmanuel Macron a întâlnit-o pe Brigitte Trogneux pe când era un adolescent de 15 ani, iar doi ani mai târziu acesta i-a făcut o promisiune pe care avea să o îndeplinească. ”La vârsta de 17 ani, Emmanuel mi-a spus <<Orice vei face, eu o să mă însor cu tine>>”, a povestit Brigitte Trogneux jurnaliştilor de la Paris Match anul trecut.

Relaţia dintre cei doi a început după ce Macron a jucat într-o piesă de teatru a lui Brigitte, atunci când avea doar 18 ani, în cadrul unei şcoli iezuite private din Amiens, nordul Franţei. La acea vreme, Brigitte Auziere, căsătorită şi mamă a trei copii, era responsabila grupului de teatru, iar Emmanuel, un iubitor al literaturii, era membru al grupului, potrivit sursei citate.

Duminică, Emmanuel Macron a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa cu 66,06% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul francez de Interne. 

 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă