21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAnders Breivik se simte neînţeles. Vrea un psihiatru japonez

Anders Breivik se simte neînţeles. Vrea un psihiatru japonez

Anders Behring Breivik, extremistul de 32 de ani care a mărturisit că a comis masacrul de la 22 iulie din Norvegia, a cerut să fie examinat de un psihiatru japonez, mai capabil, în opinia sa, să-l “înţeleagă” decât un european, a declarat avocatul său pentru un ziar norvegian, transmite Mediafax.

“Clientul meu şi-a exprimat dorinţa pentru un expert japonez. Această dorinţă are legătură cu conceptul său privind onoarea – el consideră că un japonez l-ar înţelege mai bine decât un european”, a declarat Geir Lippestad pentru cotidianul Dagens Naeringsliv.

Doi experţi psihiatri norvegieni, Synne Soerheim şi Torgeir Husby, au fost deja numiţi de Tribunalul din Oslo pentru a decide dacă Breivik, care potrivit avocatului său pare să fie nebun, este responsabil din punct de vedere penal.

“El nu mi-a zis nimic despre faptul că ar refuza să le vorbească” acestora, subliniază Lippestad, un avocat membru al Partidului Laburist vizat de atacurile lui Breivik.

Thomas Heggammer, un expert norvegian pe probleme de terorism şi islamism, a declarat recent că în manifestul său de 1.500 de pagini publicat chiar înaintea atacurilor, Behring Breivik, care se consideră un cruciat aflat în război împotriva islamului, se arăta “fascinat de Japonia şi Coreea”.

Pe baza primelor elemente disponibile privind personalitatea lui Breivik, mai mulţi psihiatri consideră probabil ca acesta să fie considerat responsabil din punct de vedere penal, ceea ce ar deschide calea unui proces şi unei pedepse cu închisoarea, mai degrabă decât o internare într-un spital psihiatric.

În prezent, norvegianul riscă 21 de ani de închisoare pentru “terorism”, dar pedeapsa ar putea ajunge la 30 de ani dacă va fi judecat şi pentru “crime împotriva umanităţii”.

La 22 iulie, 77 de persoane au fost ucise în atacurile revendicate de Breivik, dintre care opt în explozia unei maşini-capcană lângă sedii guvernamentale din Oslo şi 69 în atacul armat care a vizat o reuniune a tineretului laburist de pe insula Utoeya.

Cele mai citite

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...
Ultima oră
Pe aceeași temă