4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA în Republica Moldova critică autoritățile pentru introducerea sistemului electoral mixt:...

Ambasada SUA în Republica Moldova critică autoritățile pentru introducerea sistemului electoral mixt: Revizuirea Codului Electoral pune la îndoială obiectivul declarat al Guvernului privind un viitor european și democratic

Ambasada Statelor Unite din Chișinău și-a exprimat dezamăgirea privind decizia Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova de a introduce sistemul electoral mixt, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, informează, luni, Radio Chișinău, potrivit Agerpres.

„Revizuirea Codului Electoral pune la îndoială obiectivul declarat al Guvernului privind un viitor european și democratic pentru cetățenii Republicii Moldova. Vom continua să colaborăm cu toate părțile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face ca viitorul european al Republicii Moldova să devină realitate", se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a ambasadei americane.

Atât grupul Partidului Popular European din Parlamentul European, cât și Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Federica Mogherini, împreună cu comisarul european pentru negocieri de extindere, Johannes Hahn, au adoptat o atitudine critică față de legislativul de la Chișinău după ce acesta a votat vineri, în lectură finală, introducerea sistemului electoral mixt.

Modul în care a fost modificat Codul Electoral în Republica Moldova intră în contradicție directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția, notează Radio Chișinău.

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat imediat după votul din parlament noua lege, care favorizează la alegerile parlamentare de anul viitor Partidul Socialist (de stânga, prorus) și pe democrații aflați la putere. „Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o noua filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă