UPDATE. Scandal la mitingul de la Tg. Mureş. 4.000 de maghiari au participat la manifestarea CNS. Preşedintele Partidului Jobbik, printre participanţi

de Rl online , 10 martie 2014
steaguri tinut secuiesc

UPDATE. Mii de oameni au manifestat luni, în Piaţa Eroilor din Budapesta, pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc, organizatorii îndemnând Guvernul României să iniţieze negocieri în acest sens, informează MTI.În timpul manifestaţiei, Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, a cerut Guvernului de la Bucureşti să înceapă negocierile cu organizaţiile care militează pentru Ţinutul Secuiesc şi să respecte drepturile omului.

----

UPDATE. Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni după-amiază, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii, conform Mediafax.

Între participanţi s-au numărat preşedintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, al PPMT, Toro Tibor, al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, precum şi primarii din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita.

De asemenea, la manifestaţie au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor "64 de Comitate" (HVIM), Garda Maghiară (o organizaţie interzisă în Ungaria), dar şi reprezentanţi ai Cataluniei, Poloniei şi Turciei.

Reprezentantul Cataluniei, Marc Gafarot, a fost invitat să ţină un discurs pe care l-a început strigând: "Autonomia".

La monument au fost arborate steagurile Uniunii Europene, României, Ungariei, cel secuiesc şi cel al Cataluniei. De asemenea, la locul manifestării a fost adus un steag secuiesc lung de 250 de metri, cu care a fost înconjurată mulţimea.

Participanţii au afişat mai multe pancarte, inscripţionate în limba română, maghiară sau engleză cu mesajele "Autonomia Ţinutului Secuiesc, o promisiune nerespectată din 1918", "Vrei autostrăzi? Alege autonomia", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă", "Transilvanie liberă, ţinut secuiesc autonom", "I love Ţinutul Secuiesc, I Love Romania", "România e şi ţara noastră, a secuilor".

Mulţimea a rămas adunată în faţa monumentului trei ore şi jumătate, timp în care au ţinut discursuri preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balasz, preşedintele PPMT, Toro Tibor, dar şi preşedintele PCM, Biro Zsolt, fiind apoi citită o scrisoare din partea europarlamentarului Tokes Laszlo. Au urmat un programul cultural şi o predică religioasă.

La finalul manifestării, preşedintele CNS, Izsak Balasz, a citit o proclamaţie în care a arătat că obiectivul organizaţiei este soluţionarea situaţiei juridice a Ţinutului Secuiesc prin dialog şi colaborare. El a precizat că speră ca noul guvern să arate mai multă deschidere, dar şi că în scurt timp va demara un dialog între Executiv şi reprezentanţii Ţinutului Secuiesc despre viitorul regiunii.

"Accentuăm din nou: autonomia teritorială a Ţintului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială şi suveranitatea Româniai, nici interesele locuitorilor români din regiune şi nici Constituţia României. Solicităm ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, solicităm garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, solicităm ca autorităţile române să înceteze de îndată lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţarea secuilor şi maghiarilor, dar şi ca guvernul să înceapă dialogul referitor la statutul Ţinutului Secuiesc", a spus Balasz.

După citirea proclamaţiei, preşedintele CNS a îndemnat manifestanţii să se deplaseze pe trotuar spre centrul municipiului. Participanţii au pornit în marş strigând "Hungaria", "Să piară Trianonul" şi "Autonomia".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Mureş, Daniel Manea, manifestaţia, la care participă aproximativ 4.000 de persoane, este supravegheată de 100 de jandarmi, cărora li se alătură şi reprezentanţi ai Poliţiei, dar şi ai organizatorilor.

La ora transmiterii acestei ştiri, participanţii la manifestaţie se îndreaptă spre centrul oraşului, cu lumânări aprinse în mâini, având de parcurs aproximativ doi kilometri.

Mitingul de la Târgu Mureş este organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti - 10 martie, când sunt comemoraţi trei secui martiri executaţi în 1854.

CNS a cerut şi aprobare pentru un marş de la monument şi până la Prefectură, însă acesta nu a fost autorizat.

---

UPDATE. Aproximativ 3.000 de persoane participă la manifestările de la Târgu Mureş. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cu petrade în jandarmi şi de asemenea îmbrâncesc cu forţele de ordine.

Conform unor surse citate de B1TV, mitingul ar fi neautorizat. Persoanele care participă la această manifestare cer autonomia Ţinutului Secuiesc.

Manifestarea era autorizată de la ora 16.00, până la ora 19.00 la statuia Eroilor Martiri.

O delegaţie de 10 persoane merg la Prefectură pentru a depune o petiţie.

La manifestaţie sunt prezente toţi mebrii partidelor maghiare din România.

----

Sute de maghiari din judeţul Covasna au pornit, luni, spre Târgu Mureş, cu 18 autobuze şi maşini personale, ca să participe la manifestările organizate de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS),  cu prilejul Zilei Libertăţii Secuieşti, relatează Mediafax.

Citeşte şi: Consiliul Naţional Secuiesc va organiza un nou miting la Târgu Mureş

La manifestarea de la Târgu Mureş vor participa şi liderii din Covasna ai UDMR, PCM, PPMT şi CNMT, precum şi mai mulţi primari.

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) organizează, luni după-amiază, pentru al doilea an consecutiv, un miting la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti - 10 martie, când sunt comemoraţi trei secui martiri executaţi în 1854.

Citeşte şi: Ponta: Orice unitate administrativ-teritorială îşi poate arbora propriul simbol

Manifestarea va începe la ora 16.00, cu o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, însă marşul care era anunţat de CNS, de la monument până la Prefectură, nu a fost autorizat.

Comentarii

  • Transilvanean

    11 aprilie 2014 14:54

    "Participantii au afisat mai multe pancarte, inscriptionate în limba romana, maghiara sau engleza cu mesajele "Autonomia Tinutului Secuiesc, o promisiune nerespectata din 1918"..." Mari mincinosi mai pot fi !!!! Se bazeaza pe cunoasterea deformata a Istoriei romanilor de catre...romani. Veleitarii implicati in manualele de istoria romanilor, si in alte materiale, media, similare, sunt de nota 4. In 1918, minoritatea ungara din Transilvania, inca neunita cu Romania, a fost singura minurotate carea NU a recunoscut Unirea, in schimbul acordarii autonomiei. Afacerea a cazut. TOATE CELELALTE minoritati, printre care cele germana si evreiasca, au salutat-o si au spus DA. Minciunile sunt temelia, scheletul, cartea de vizita, ale tuturor miscarilor autonomiste si independentiste in ceaunul secuiesc fierbe si specimenul asta minoritare ungare. Nu au educatia, cultura si responsabilitatea, pentru asa ceva. Ii cunoaste toata Romania, mai ales Transilvania. Si ONU ii cunoaste le-a respins jalba autonomista in 2010. Au prins aripi sub privirile binevoitoare ale altor minoritari, printre care Iliescu si Nastase.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design