15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTupeu. Moscova sare în apărarea Parcului Tolbuhin, numit după unul dintre coordonatorii...

Tupeu. Moscova sare în apărarea Parcului Tolbuhin, numit după unul dintre coordonatorii ocupării României de către Armata Roșie. MAE rus: Sperăm că ”România nu va permite rescrierea istoriei”

Rusia sare în apărarea Parcului Tolbuhin din București, numit după unul dintre cei mai importanți comandanți ai Armatei Roșii, în perioada în care soldații sovietici au ocupat România și au terorizat populația cu jafuri, violuri și crime., după cum a arătat România liberă, într-untext publicat încă din luna iulie. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat, pentru Rador.ro, că speră ca Executivul României să ”nu permită rescrierea istoriei bazate pe sprijinul militar-memorial bilateral”.

„Sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldaţi sovietici, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări de fascism în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase” – a declarat Maria Zaharova.

„Consider important să subliniez că, autorităţile ruse în colaborare cu oficiali de la Bucureşti au ridicat două obiective comemorative dedicate soldaţilor români, care şi-au pierdut viaţa în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar şi în perioada postbelică: primul, în luna octombrie 2015, în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd, iar cel de-al doilea în luna mai, anul curent, în localitatea Novoşahtinsk din regiunea Rostov” – a subliniat diplomatul rus. 



Maria Zaharova a susținut, de asemenea, că, din mâna mareşalului Fiodor Tolbuhin – comandantul trupelor sudice ale Armatei Sovietice, regele Mihai I a primit ordinul „Victoriei” numărul 16, devenind astfel unul din cei cinci cavaleri străini ai acestei înalte distincţii. Menţionăm că, în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Fiodor Tolbuhin a condus trupele sudice, iar apoi Frontul 3 Ucrainean. Comandantul militar a participat bătălia de la Stalingrad şi a eliberat România, Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria și Austria. Tolbukhin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice. De asemenea, în anul 1960, în cinstea mareșalului la Moscova a fost ridicat un monument, scrie Rador.

Fiodor Tolbuhin este și unul dintre coordonatorii ocupării României de către Armata Roșie în 1944. Sovieticii au stat aici până în 1958 și, deși teoretic eram aliați, Armata Roșie ne-a tratat ca pe un stat ocupat, iar soldații sovietici s-au întrecut în jafuri, violuri și crime. 


Sabin Orcan, editorial: Umbra lui Putin. La București | OPINIE

Cele mai citite

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă