4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. #REZIST, ziua 11.. Peste 7.000 de persoane au scandat, în Piaţa...

FOTO. #REZIST, ziua 11.. Peste 7.000 de persoane au scandat, în Piaţa Victoriei, lozinci împotriva Cabinetului Grindeanu. Demonstranţii susţin că nu l-au văzut pe Florin Iordache printre ei

Vineri a fost a 11-a zi de proteste în Bucureşti şi în ţară, iar mii de români şi-au anunţat prezenţa, pe reţelele sociale, în Piaţa Victoriei, fiind hotărâţi să continue demonstraţiile antiguvernamentale. Şi la Cotroceni, zeci de persoane scandează împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE 23.00: Protestul din faţa Guvernului s-a încheiat după mai bine de cinci ore. Şi vineri, manifestaţiile s-au desfăşurat în ritm de tobe. A unsprezecea zi de proteste a scos în stradă peste 7.000 de oameni.

UPDATE 22.00: Dacă temperatura de minus 7 grade și gheața care a pus stăpânire pe oraș a dus la suspendarea protestului „anti-Iohannis” până când vremea se va încălzi și pensionarii vor putea să iasă în stradă, gălățenii care cer demisia guvernului își continuă protestul și pe ger. Aproape 150 de gălățeni și-au continuat protestul și în această seară, ceea de a 11-a, a transmis corespondentul RL, Ticu Ciobotaru.

Se scandează „Guvern de hoți și de mafioți!”,  „Hoții!”, „Asta e trădare, nu e guvernare!”, „Minciuna și hoția distrug România!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Toate partidele, aceeași mizerie!”, „Liviu Dragnea nu uita, Rahova e casa ta!” și „Uniți, salvăm toată România!”. 

Ca în fiecare seară, au apărut pancarte noi, precum „Mie la angajare mi-au cerut cazier. Lor NU?”, „PDSR-PSD inventatorii corupției în România” sau „Noaptea – ca hoții, ziua – ca șobolanii” 

Nemulțumiri și față de DNA  

Sunt și nemulțumiri față de DNA. „DNA Galați bucuria borfașilor” scrie pe o pancartă care a mai apărut și în urmă cu câteva seri. Un text care sugerează nemulțumirea gălățenilor că politicienilor din Galați nu prea li s-a întâmplat nimic, deși presa locală a dezvăluit multe cazuri de parazitare clientelară a banului public.

În concluzie, cei ieșiți în stradă la Galați își doresc o intensificare și mai multă eficiență a activității DNA.

Protestul unei generații: „ne este teamă pentru viitorul nostru, peste 20 de ani”

Manifestanții, în special tinerii, nu au nicio ezitare când sunt întrebați despre motivele ieșirii în stradă: „Ieșirea noastră în stradă este motivată de încălcarea unor principii. Eu pentru principii am ieșit”, ne-a spus unul dinte participanți, iar alt tânăr ne-a spus că este revolta unei generații: „Noi am dori să stăm acasă, nu vrem să fim aici, în stradă, dar ne este teamă pentru viitorul nostru, peste 20 de ani, pentru că țara se îndreaptă, ca Titanicul, spre un aisberg”.

„Nu rezistă ei, cât rezistăm noi”

Manifestanții care sunt acum în stradă la Galați, la minus 7 grade, sunt foarte hotărâți să își continue protestul până când vor obține demisia guvernului Grindeanu și investirea unui alt guvern al majorității PSD-ALDE: „Rezistăm. Nu rezistă ei, cât rezistăm noi. Cu ordonanța 14 și cu demisia lui Iordache nu rezolvă nimic. Este praf în ochi. Noi am înțeles asta. Ei nu înțeleg? Toate partidele sunt aceeași mizerie. Ne vrem țara înapoi, asta vrem!”, ne-a spus unul dintre manifestanți. 

Altul ne-a mărturisit că va ieși în stradă până când va fi sigur că Ordonanța 13 nu își va face efectul nici măcar o secundă: „Eu vreau demisia guvernului, pentru că nu-i mai crede nimeni. Voi ieși în stradă în continuare, până când voi vedea că Ordonanța 13 nu își va mai face efectul niciodată, nici măcar o secundă. Ei pentru asta au venit la guvernare, ca să ne fure și să ne mintă”.

„Dragnea să înțeleagă că în stradă sunt și români care au votat cu PSD”

Un alt participant la protest ne-a declarat că liderul PSD Liviu Dragnea ar trebui să înțeleagă că oamenii nu mai au încredere în guvernul Grindeanu și printre cei care cer demisia guvernului sunt și români care pe 11 decembrie au votat PSD: 

„Ar trebui să emită o lege care să se interzică să mai dea ordonanțe în favoarea lor. Ar trebuie să fie eliminată orice posibilitate care le permite să modifice legile ca să poată fura. În țara asta s-a furat destul. S-a furat prea mult. Oamenii sunt în stradă pentru că nu mai au încredere în acest guvern. Dragnea să înțeleagă că în stradă nu sunt numai cei care au votat cu opoziția, sunt și români care au votat cu PSD

 

UPDATE 21.30: La ora 21.00, protestatarii au cântat imnul şi au aprins luminiţele de la telefoanele mobile. Cei aflaţi în faţa Guvernului susţin că nu l-au văzut, în piaţă, pe fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, deşi acesta a declarat, vineri, la plecarea de la minister, că a fost în Piaţa Victoriei şi că mulţi dintre protestatari nu cunoşteau conţinutul actelor normative promovate de minister. Citeşte mai departe AICI!

„Nu nu, nu l-am văzut. Suntem aici ca să demitem acest Guvern, să plece domnul Dragnea, să plece domnul Tăriceanu, să plece toţi penalii din Parlament, toţi care sunt condamnaţi să iasă din politică şi să ne scutească. PSD să guverneze cu oameni cinstiţi şi corecţi pentru că au fost aleşi”, a spus, pentru Mediafax, un manifestant.

UPDATE 21.00: La Cotroceni, în jurul orei 20.30, aproximativ 40 de protestatari au format o horă, înainte de a pleca acasă, cântând „Doamne, ocroteşte-i pe români”. Manifestaţia împotriva preşedintelui şi a şefei DNA s-a încheiat.

UPDATE 20.15. Potrivit corespondetului RL la Cluj, Claudiu Pădurean, pe străzile oraşului au pronit în marş peste 5.000 de persoane. Clujenii nu renunţă.

UPDATE 20.00: În faţa Guvernului, peste 3.000 de manifestanţi scandează împotriva Guvernului PSD-ALDE. La Cotroceni, doar 350 de persoane mai cer demisia preşedintelui şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Demonstraţii au loc şi în ţară, în Cluj-Napoca, Alba Iulia, Braşov, Sibiu, Iaşi, Timişoara şi Craiova. Totodată, în Alba Iulia, în faţa Prefecturii, are loc un miting de susţinere pentru Executivul condus de premierul Sorin Grindeanu, printre participanţi numărându-se numeroşi primari PSD şi ALDE. Citeşte mai multe AICI!

UPDATE 18.45: Câteva sute de persoane s-au întâlnit deja în Piaţa Victoriei, unde va avea loc un nou protest împotriva Cabinetului Grindeanu.

Aproximativ 40 de persoane scandează lozinci antiprezidențiale, cerând demisia șefului statului. Se scandează „Libertate!”, „Jos Iohannis!”, „Ne-am săturat, ieși din palat”, „Demisia, demisia”, „Votul democrat trebuie respectat”, „Luptăm, luptăm, guvernul-l apărăm”. Zona este supravegheată de jandarmi și polițiști.

Citeşte şi: Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției, după care a plecat, fără să aștepte alte întrebări din partea jurnaliștilor: Tot ce am făcut a fost legal și constituțional. Dar pentru opinia publică nu a fost suficient

„De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a spus Florin Iordache. Acesta nu a mai așteptat să primească alte întrebări din partea ziariștilor.


Citeşte şi: Editorial Washington Post: România, un semn încurajator pentru democrație. Pariul că o populație indiferentă va înghiți această manevră insolentă s-a dovedit a fi teribil de nechibzuită. Manifestațiile românilor fac Europa mai stabilă, iar Trump ar trebui să țină cont înainte să critice UE

Într-o perioadă în care democrația se erodează în mai multe țări din Europa de Est și Centrală, în România – fostă țară comunistă cu 20 de milioane de locuitori, de pe malul Mării Negre – a izbucnit, brusc, o contramișcare încurajatoare. În ultimele săptămâni, Capitala țării și alte orașe mari au fost zguduite de demonstrații stradale masive, ce sunt considerate a fi parte din cea mai amplă mobilizare politică de la căderea regimului comunist, notează The Washington Post, într-un editorial.


Amintim că, în cursul zilei de miercuri, moțiunea de cenzură contra Guvernului Grindeanu, inițiată de PSD și ALDE, și susținută de PMP, a picat. 

VIDEO+FOTO. Moțiunea de cenzură PNL – USR împotriva Guvernului Grindeanu a picat. Inițiativa a fost susținută de 161 parlamentari. Premierul, în plen: Executivul va fi transparent cu românii. Predoiu: Ordonanța rușinii a fost așa transparentă, că s-a văzut Teleormanul. Nicușor Dan: Dl. Grindeanu a fost laș


După ce mai mulți lideri PSD au lansat în spațiul public teorii ale conspirației privind protestele din Piața Victoriei, cerând inclusiv o anchetă a SRI în rândul protestatarilor, Poliția Locală a Sectorului 1, aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, a demarat o anchetă. Edilul Sectorului 1 este social-democratul Dan Tudorache, fost deputat și viceprimar. 

Citește mai multe aici: PSD începe represaliile. Poliția Locală a Sectorului 1 anchetează persoanele care fac proiecții laser la protestele din Piața Victoriei


Protestatarii din Piața Victoriei nu renunță la manifestațiile împotriva Guvernului, oamenii anunțând că ies și miercuri seara în stradă. Primii manifestanți au ajuns în fața Guvernului de dimineață, iar cei care au ajuns după-amiază au venit cu lopeți și au început să deszăpezească rondul. Totodată, o contramanifestație are loc și Cotroceni, unde un grup de protestatari îi cer demisia președintelui Klaus Iohannis. Primii protestatari ce au ieșit miercuri de dimineață în Piața Victoriei au reușit să scrie, mergând pe zăpada din fața Guvernului, mesajul “REZIST”.


Mai multe puteți citi aici: FOTO. Mesaj în zăpadă pentru Guvern, de la primul protestatar ajuns în Piața Victoriei: ”REZIST”


Opiniile jurnaliștilor România liberă pe această temă: 

Răzvan Chiruta, redactor-șef
PSD trebuie să „abroge“ şi Guvernul Grindeanu
Cariera politică a lui Liviu Dragnea poate fi rezumată în doar două declaraţii. Prima a fost enunțată la numirea premierului Sorin Grindeanu, când pesedistul-şef se simţea pe cai mari și se vedea guvernând ţara timp de patru ani cu mâna de fier cu care era obişnuit pe moşia sa Teleorman… continuarea aici!


Malin Bot, redactor-sef online:
Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu nu au fost votați ”pe persoană fizică”, demisiile lor nu schimbă rezultatul alegerilor | OPINIE 
Problma este că votul din decembrie 2016 a fost dat unor partide și unor programe de guvernare. Niciunde în aceste programe de guvernare nu exista planul împotriva Justiției pe care ei acum încearcă să-l pună în practică… continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor

Am apărat Justiția de politicieni! Cum ne apărăm de Justiție?
Ce ar trebui să se schimbe după această formidabilă descărcare de energie civică? Descărcare pe care, sincer, nu o mai credeam posibilă, după absenteismul de la alegerile parlamentare, care a făcut posibilă victoria PSD. Mărturisesc că mă bântuie întrebarea în aceste zile, în care românii își apără democrația în stradă, refuză abuzurile politicienilor la adresa Justiției și cer schimbarea din temelii a mentalităților care domină clasa politică… continuarea aici!

Sabin Orcan, director editorial

Academia Română, cerul pătat al culturii noastre. Apel la patriotism, inițiat de un utecist și semnat de câțiva comuniști și securiști | OPINIE

În momentele de criză prin care trece țărișoara noastră, cu mii de oameni ieșiți în stradă să protesteze contra ordonanțelor date noaptea de un guvern de borfași, pe de o parte, cu instituții de forță care nu dau doi bani pe condițiile din pușcării și în general pe drepturile omului, pe de altă parte, te-ai aștepta ca dinspre Academia Română să vină o adiere de înțelepciune. În fond, asta ar trebui să fie misia lor, a academicienilor, să ne lumineze calea și să ne arate ce-i de făcut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Claudio Ranieri se întoarce la AS Roma pentru al treilea mandat!

Claudio Ranieri, în vârstă de 73 de ani, este pe punctul de a reveni în fotbal, la AS Roma, în ciuda retragerii sale anunțate...

Economiile Europei de Est mizează pe cererea internă în fața recesiunii din Germania

Marile economii din Europa de Est au reușit să se sprijine pe cererea internă pentru a evita recesiunea în al treilea trimestru al anului,...

Capitalizarea criptomonedelor depășește un record de 3.000 miliarde dolari, pe fondul victoriei lui Trump

Valoarea de piață globală a criptomonedelor a atins un nou maxim istoric, depășind pragul de 3.200 de miliarde de dolari, stimulată de victoria lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă