UPDATE 15.41: Raluca Turcan: „Domnul Dragnea și dl. Tăriceanu sunt rupți de ce vor oamenii. Din nefericire, România a fost marcată, foarte mult timp, de alianțe transpartinice, care au îndepărta foarte mult clasa politică de cetățenii de rând. Cred că trebuie să existe o responsabilitate politică pentru uriașa fraudă de încredere. Problema s-a mutat, în moment, de la Guvern la Parlament, dar fondul problemei a rămas nerezolvat”, a afirmat Turcan, după aflarea votului.
15.33: Moțiunea de cenzură a PNL – USR a picat. Au fost prezenți 432, dintre care 202 au votat, iar 33 de voturi au fost anulate. 161 au votat „pentru”.
Parlamentul dezbate și votează, miercuri, începând cu ora 12.00, moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR împotriva Guvernului Grindeanu, ca urmare a modificărilor la legile penale, pe care Executivul le-a promovat. Și formațiunea PMP susține acest demers, în timp ce UDMR a anunțat că se va abține de la vot.
14.50: Votul pe moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR împotriva Guvernului Grindeanu a început. Votul este secret cu bile.
Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură trebuie să întrunească voturile a 233 de parlamentari.
14.38: Parlamentarii votează moțiunea de cenzură. PSD, ALDE și UDMR nu votează.
13.43: Președintele PMP, Traian Băsescu: „Sunt un om care a fost ministru în cinci guverne, a câștigat de două ori Primăria Capitalei și a fost vreo 10 ani președinte… al tuturor. În mod categoric, voi face nota discordantă cu toți. De la înălțimea experienței pe care am acumulat-o, nu îmi pot permite demagogia. Cel mai sensibil lucru al OUG 13 este abuzul în serviciu”.
„Avem obligația, însă, să privim în decizia CCR (…). Deci un procuror trebuie să îi spună celui pe care îl acuză: <<omule, ai încălcat articolul X, prevederea Y>>”, a continuat el.
Totodată, fostul șef al statului a mai invocat o serie de dispoziții CCR. „Act înseamnă o lege, o OUG sau o ordonanță. Nu îmi este foarte clar dacă aici se încadrează și hotărârile judecătorești. Fac această precizare pentru corectitudine. Nu e nevoie să faci din actul administrativ o cauză de Cod Penal, dacă nu a avut nici el, nici persoane interesate, nici familia lui foloase”.
13.26: Șeful Senatului și copreședintele ALDE a precizat că „avem și noi protestele noastre”, la București și un altul la Cotroceni: „E dreptul lor și îl respect”, a spus el.
„PNL și USR, alături de președintele Iohannis, folosesc nemulțumirea unuia sau a altuia, politic. Fără îndoială că, românii sunt preocupați de corupție, dar trebuie să vedeți toată corupția. Pe cea a instituțiilor de forță o vedeți sau nu? În ultimele săptămâni, fostul președinte executiv al SRI și-a dat demisia pentru acuzații de corupție. Nu avem niciun răspuns legat de ce s-a făcut pentru ca aceste situații să nu se mai repete. Procurorul-șef al DNA este și ea implicată. România primește un număr record de amenzi la CEDO”, a spus Tăriceanu.
„Iată principalul izvor de corupție de astăzi. Cei care ar trebui să conducă instituțiile de forță fac abuz de putere și sunt corupți de putere. Avem tot mai multe semnale că aceștia folosesc privilegii pentru a obține tot mai multă putere. Președintele Iohannis este fericit că a ajuns la butoane. În loc ca președintele să fie factor de coagulare politică și socială, avem un președinte al dezbinării. Să știți să ironia sorții este cumplită”, a continuat el,
„PNL își laudă călăul și este paralizat de frică. Să știți că ne-ați lăsat un gust extrem de amar la modul în care ați reacționat la Legile grațierii”, a mai afirmat el.
„Din păcate, unul câte unul, liderii PNL au fost scoși din funcții de conducere. A fost distrus un partid istoric, pentru a face lor USR – un partid fără ideologie, cu oameni pregătiți să execute ceea ce li se spune. PNL a pierdut alegerile pentru că au executat ce le-a spus călăul. Iar românii v-au penalizat. Faceți jocurile instituțiilor de putere și ale USR. Veți mărșălui spre pierire. Moțiunea sunt convins că va fi respinsă. În SUA, strada nu a decis președintele. În Marea Britanie, la fel. Într-o democrație, votul cetățenilor este sfânt, iar mișcările de stradă nu sunt folosite pentru a organiza lovituri de stat mascate”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu, care a calificat această inițiativă drept una a „populismului ieftin”.
„Codurile au transformat România dintr-o țară liberală într-una a procurorilor. Din păcate, aceasta este situația și acest lucru trebuie corectat”.
13.20: Liderul UDMR, Kelemen Hunor: Precouparea noastră nu este soarta Guvernului Grindeanu. În România, este greu să spui în ultima vreme că există stat de drept.
„UDMR se abține de la vot”, a anunțat Kelemen Hunor.
13.11: Liderul USR, Nicușor Dan, a luat cuvântul în Parlament: „Acest Guvern a călcat linia roșie. A vrut să aducă România din nou în zona bunului plac. Nu dl. Grindeanu a inițiat această ordonanță, ci dl. Liviu Dragnea, care are un dosar penal, a pus presiune pe dl. Grindeanu. El avea posibilitatea să se opună, dar a fost laș”.
13.00: Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, a precizat că moțiunea vizează „atitudinea inacceptabilă a Guvernului”.
„Noaptea ca hoții este solganul unei democrații reinterpretate în cheie infracțională, care prevede că orice este permis – distrugerea instituțiilor și a celorlalte puteri. Odată încheiată campania, ați uitat de oameni, de cei mulți. V-ați închis noaptea, în Palatul Victoriei, pentru a da legi care să vă favorizeze pe dvs. Este revoltător cum, într-o noapte, trei oameni au reușit să abată România de la parcursul ei firesc. Partidele dvs. nu au știut. Salvarea dvs. nu a existat în programul de guvernare pentru care ați primit votul în Parlament”, a spus Raluca Turcan, subliniind că „frauda de încredere a devenit mai limpede ca niciodată”.
„Ce ați făcut în aceste zile arată disprețul față de regulile de bază ale democrației. Cel puțin jumătate de milion de oameni v-au dat un mesaj clar: niciun Guvern nu poate lua decizii pe furiș, în toiul nopții, și să spere că acest lucru rămâne fără nicio consecință. Niciu Guvern nu a cutezat să dea o ordonanță care să îi șteargă o acuzație președintelui principalului partid de Guvernare. Ați simulat destul respectul pentru valorile democratice, pentru Lege și pentru Constituție. Singura soluție este demisia dvs. și a întregului Cabinet complice. Domnule Grindeanu, abrogarea nu vă absolvă de responsabilitate și trebuie să plătiți pentru răul pe care l-ați făcut României. Dacă ați fi avut respect pentru poporul român, ați fi plecat în secunda doi după ce ați abrogat ordonanța ticăloasă”, a continuat șefa PNL.
„Ordonanțele au provocat nu doar tensiune, ci și foarte multă deznădejde pentru cei care iubesc România din tot sufletul. Oamenii cinstiți și muncitori din această țară au ca o garanție puternică a reușitei o Lege pentru toți, care oferă șanse și stimulează performanța. Unde Legea se respectă, românii reușesc – și în țară, și în străinătate. Este chiar atât de greu ca, în Româinia, cetățenii să fie egali în fața Legii? Ascultați vocea oamenilor care v-au votat, pentru că nu v-au votat să îl salvați pe dl. Dragnea.”
„Să se facă lumină și acest Guvern să fie demis!”, a conchis ea.
12.52: Liviu Dragnea a criticat PNL pentru depunerea moțiunii.
„Și PNL și USR, alături de președintele Iohannis nu sunt interesați decât de asumarea politică. Ați depus o moțiune ipocrită, inutilă. Când, oare, veți înțelege că ați pierdut alegerile. Faptul că partide întregi se pun la remorca unui om începe să ne îngrijoreze. Mă întreb de ce au depus PNL și USR această moțiune? Să nu mai adopte acele măsuri pe care românii le-au votat?! Acest Guvern a făcut pentru români într-o lună cât Guvernul Cioloș n-a făctu într-un an. Cui ajută alimentarea acestei stări de ură? Acest guvern vrea să guverneze. Lăsați Guvernul să guverneze. Acest program a fost contestat chiar înainte de a fi aplicat. De ce? Pentru că prevede ca România să nu mai fie atractivă pentru salarii mici, de mizerie?”
Liviu Dragnea a mai precizat că Guvernul a înțeles mesajul oamenilor din stradă. „Așteptam, însă, o invitație de a reface aceste legi împreună. Dacă Guvernul nu a adoptat aceste modificări, nu înseamnă că nu trebuie să fie făcute. Asta pentru că trebuie să le oferim judecătorilor instrumentul care să ferească oamenii de o Justiție nedreaptă. Pentru codul penal, zdrențuit de CCR, cine își asumă răspunderea?”
„Vă puteți ridica împotriva mea, vă puteți ridica împotriva PSD, dar nu vă puteți ridica împotriva românilor. Vreți să ridicați mizele scandalului atât de sus, e problema dumneavoastră. Alegerile s-au încheiat și acum este timpul pentru a guverna și pentru a crește România”, a mai spus Liviu Dragnea.
12.47: Cătălin Predoiu a luat cuvântul, ca drept la replică.
„Ce nu știți dvs. legat de Coduri, din cele 15.000 de alineate, câteva au fost contestate. Însă ceea ce e important este că dați cu piciorul la coș munca noastră, a sitemului judiciar și a Parlamentului. Spre deosebire de ordonanța dvs., ordonanța rușinii, codurile au fost dezbătute în Parlament. Asta este democrația pe care o invocați? Spre deosebire de „ordonanța rușinii”, codurile au fost făcute transparent, în văzul tuturor. Ordonanța a fost așa de transparentă că s-a văzut Teleormanul”, a răspuns Cătălin Predoiu premierului Grindeanu.
Călin Popescu Tăriceanu a replicat: „Aici e Parlament, nu stadionul municipal!”
12.31: Premierul Sorin Gridneanu face declarații:
„Opoziția a depus o moțiune. Este dreptul constituțional al colegilor să facă acest lucru. Însă această moțiune nu își mai are obiectul. Mă așteptam la o abordare mai serioasă din partea PNL, însă ei s-au gândit să îl trimită pe dl. Predoiu să susțină această moțiune. Nu a fost niciodată vorba despre o OUG pe grațiere. Fiecare dă socoteală, o dată la patru ani, pentru ceea ce face în Parlament. Iar colegii liberali au dat socoteală, cu vârf și îndesat, la alegerile din 11 decembrie”, a spus Sorin Grindeanu.
Totodată, el a criticat parlamentarii USR: „Cred că domniile lor și-au propus să salveze România prin somn. Altfel nu pot să înțeleg cum poți să dormi în Parlament când dezbatem bugetul”.
Despre discursul președintelui Iohannis: „Cred că a reieșit un lucru destul de clar. Să pună cât mai clar ideea: guvernul meu. Avem deja experiența unul Executiv pe care istoria îl va reține drept Guvernul zero. Vă rog să nu acceptați acest joc și să nu mai picăm încă o dată în aceeași greșală”.
„Acum nici o lună ați votat în Parlament acest Guvern și mi-ați dat o mare responsabilitate: să conduc acest Guvern. Sunt în fața dvs. pentru a vă spune că îmi asum integral proiectul de guvernare (…). Până acum, deși timpul a fost scurt, am luat câteva măsuri extrem de utile pentru români – am eliminat CASS pentru pensionari, am crescut punctul de pensie, am dublat bursele, am acordat transport gratuit studenților și mă bucur că această măsură funcționează (…)”.
„Nu putem să ignorăm evenimentele care au loc în România. Câteva seri la rând le-am urmărit din sediul Guvernului. Dați-mi voie să îmi exprim public aprecierea pentru modul impecabil în care Jandarmii și-au făcut meseria. Am văzut foartă multă creativitate pe pancarte, în lozinci și pe Facebook. Unele au fost de susținere, altele negative. Voi aprecia, întotdeauna, orice critică, atâta timp cât este susținută de argumente. Mă așteptam ca ieri, discursul președintelui să meargă în această direcție (n.r – spre armonizare). Nu pot accepta că există două Românii. Acest lucru trebuie să înceteze. Acest lucru nu este normal. Nu ura, ci rațiunea și dialogul trebuie să primeze”, a mai spus premierul.
Totodată, el a mulțumit liderilor și instituțiilor media care au prezentat echilibrat situația. „Ca premier, îmi doresc să particip la reconcilierea, atât de necesară, între români. Vă asigur că am înțeles pe deplin toată emoția și supărarea pe care OUG 13 a însemnat-o. De aceea am decis să o abrogăm. Nu vom mai accepta nicio astfel de inițiativă în Guvern. Avem nevoie de mai mult dialog. Iar cel mai bun loc pentru ca acest lucru să se întâmple este aici, în Parlament. Mă aștept ca specialiștii să aducă consensul în modificarea Codurilor Penale. Vă promit că de astăzi, Guvernul va fi unul al dialogului. Este singura modalitate prin care să mergem împreună, ca națiune”, a continuat Sorin Grindeanu.
„Românii au nevoie de drumuri, de școli, de spitale, de salarii mai mari, dar, mai presus de toate, au nevoie de dialog, de consultare și de transparență. Mă angajez ca, de azi, Guvernul să poarte un dialog cu românii și să fie transparent cu românii. Am învățat o lecție nouă. Vă rog să aveți încredere și să respingeți moțiunea”.
12.21: Se citește textul moțiunii în Parlament.
UPDATE 12.00: Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Liviu Dragnea, a afirmat. miercuri, la Parlament, că decizia privind numirea unui nou ministru al Justiției îi aparține premierului Sorin Grindeanu.
„Are toată susținerea mea, are susținerea partidului, are susținerea aleșilor locali”, a spus despre situația din ultimele zile.
În ceea ce privește persoana care ar trebui să fie delegată la Ministerul Justiției, Liviu Dragnea a răspuns: „Cea (n.r – persoana) pe care o va propune premierul și noi o vom susține. Cred că este nevoie de o discuție mult mai elaborată despre ceea ce înseamnă sistemul de Justiție. Dar să îl lăsăm pe premier să facă anunțul. Inițiativa trebuie să fie a premierului, evident că trebuie să aibă și susținerea partidului”.
La ora 12.00 va începe dezbaterea moțiunii „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”, în plenul reunit. După aproximativ două ore de dezbateri, parlamentarii vor vota. La rândul său, premierul Sorin Grindeanu va ține un discurs, în plen.
Șeful Senatului anunța, luni, că moțiunea de cenzură urmează să fie dezbătută și votată miercuri, începând cu ora 12.00. „De astăzi (luni — n.r.) începem dezbaterile la buget. De asemenea, va avea loc prezentarea moțiunii de cenzură, (…) urmând ca marți să aibă loc votul pe bugetul de stat și pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar miercuri, începând cu ora 12,00 — dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură”, a precizat el.
Potrivit textului moțiunii, coaliția PSD-ALDE este acuzată că ar fi legalizat furtul, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă care să modifice Codul penal și de procedură penală și proiectul de lege privind grațierea. „Românii nu vor graţierea şi salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu este o soluţie pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune. Vă somăm să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legii, să renunţaţi la a proteja şi a atenta la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor. Nu vă mai ascundeţi în spatele unui vot pe care cetăţenii vi l-au acordat cu bună credinţă şi deschideţi larg ochii pentru a vedea că nu guvernaţi o Românie minoritară a celor corupţi”, precizează sursa citată.
Sorin Grindeanu afirma duminică, într-o emisiune televizată, că moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să treacă. „Este o modalitate democratică, noi avem o majoritate în Parlament în acest moment. Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare pentru că acea moţiune nu va trece”, a afirmat Sorin Grindenau.
El a precizat, marți, că va avea în Parlament şi un discurs prin care se va adresa persoanelor care au contestat măsurile Guvernului din ultima perioadă. „O să vedeţi mâine în discursul pe care o să-l am la moţiunea de cenzură. E un moment important, deşi substanţa moţiunii până la urmă – ordonanţa în sine – a fost retrasă şi o să-mi spun punctul de vedere mâine în discursul pe care o să-l am legat de acest subiect şi de ceea ce înseamnă moţiunea de cenzură”, a răspuns premierul, întrebat de jurnaliști dacă îşi va cere scuze oamenilor care au protestat.
Guvernul a abrogat, duminică, OUG privind modificarea codurilor penale. Cu toate acestea, protestele la nivel național și internațional au continuat. Chiar și după ce premierul Grindeanu a anunțat că OUG privind modificarea codurilor penale va fi abrogată, Turcan a precizat că nu va renunța la moțiune, dată fiind „atitudinea arogantă a PSD-ALDE”.