3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialProcurorii, tot mai aproape de băiatul lui Dragnea. Administratorul fermei de porci...

Procurorii, tot mai aproape de băiatul lui Dragnea. Administratorul fermei de porci Salcia, controlată de Dragnea junior, este pus sub control judiciar. Alte opt persoane au fost reținute

UPDATE 09,35: Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, deţinută de fiul liderului PSD, a fost pus sub control judiciar, a declarat, pentru Mediafax, avocatul acestuia, Maria Vasii, care îl reprezintă şi pe Liviu Dragnea.

"Ilie Dragne nu va fi arestat pentru că, de ieri, procurorul a semnat ordonanţa pentru control judiciar care începe astăzi. Nu ştiu de ce a fost reţinut, poate pentru presiuni. E foarte ciudat", a declarat Maria Vasii.

Măsura a fost luată după ce nouă persoane, printre care şi Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, deţinută de fiul liderului PSD, au fost reţinute pentru 24 de ore în dosarul în care societatea care deţine ferma este vizată pentru evaziune fiscală.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că procurorii care instrumentează acest dosar sunt Bogdan Beligan şi Marian Drăgulescu, ambii veniţi la Parchetul General de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Potrivit surselor citate, cercetarea penală este făcută de poliţişti sub supravegherea celor doi magistraţi.


UPDATE 23.50: Nouă persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în dosar. Ele urmează să fie prezentate vineri instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează News.ro.

 Citește și: Ludovic Orban, atac la adresa șefului PSD: Singurele afaceri care au înflorit în județul Teleorman sunt afacerile clientelei politice a lui Dragnea și cele de familie

21.27: „Nu am văzut nicio mențiune despre dl. Valentin Dragnea. Dumnealui nu a primit nicio notificare oficială până în prezent. Dacă o va primi, se va prezenta. Dl. Valentin nu a avut niciodată altă calitate decât de asociat”, a spus avocata Maria Vasii, la B1 TV.

Întrebată de ce a decis Valentin Dragnea să iasă din firmă, dacă răspunderea era la Ilie Dragne, ea a răspuns că „nu poate răspunde, pentru că este vorba despre decizii persoanale. Vă asigur că investigația nu privește alte aspecte, decât factura. Este acuzația de a fi folosit bunurile societății în scopuri personale și că ar fi angajat-o pe soția sa”, a mai spus Maria Vasii.

Totodată, avocata a precizat că a intrat în posesia ordinului de control judiciar.

16.28: Administratorul firmei Salcia, Ilie Liviu Dragne, a fost reținut pentru 24 de ore, a declarat avocata sa.

„Acuzaţia vorbeşte despre o pretinsă evaziune fiscală cu un prejudiciu ce nu depăşeşte 200.000 de euro, deci nu sunt fapte deosebit de grave. Pentru un agent economic această sumă nu reprezintă cred un prejudiciu atât de mare. Avem încredere în procuror şi credem că a fost un gest de prudenţă din partea acestuia în condiţiile în care mai sunt persoane de audiat. Avem încredere că măsura preventivă nu se va prelungi sau că, dacă va fi o măsură preventivă, aceasta nu va fi cu privare de libertate", a declarat avocata lui, Maria Vasii.

Avocata a mai spus că Ilie Dragne nu a fost supus percheziţiilor şi nici nu a fost luată vreo măsură asiguratorie împotriva sa. Ea a mai susținut că administratorul fermei Salcia a dat declaraţii în detaliu şi că „nu a fost în societate" la momentul la care s-a făcut tranzacţia din 2013, cercetată de procurori.

În cadrul fermei Salcia, Ilie Dragne deține 10 la sută din acțiunile fermei, în timp ce Ştefan Valentin Dragnea are 90 la sută. Ferma Salcia, al cărei obiect principal de activitate este creşterea porcilor, are 240 de angajaţi. În 2015, a înregistrat un profit de 89.265 lei la o cifră de afaceri de 39,5 milioane lei, iar anul trecut a avut afaceri de 34,2 milioane lei şi un profit net de 52.255 lei.

Afacerile lui Dragne, paravanul familiei Dragnea 

Numele lui Ilie Liviu Dragne apare în mai multe afaceri în care sunt implicați șeful PSD și fiul lui. De exemplu, au fost transferate către el toate părțile sociale din S&P Investement Management. O vilă cu 11 camere și vedere spre pârtia de schi din Bușteni, amplasată pe un teren de 2.000 metri pătrați, este deținută, din 2011, de firma Interfrigo Logistics SRL, firmă de transport care ar fi primit contracte de cinci milioane de euro de la CJ Teleorman, în timp ce instituția era condusă de Liviu Dragnea. În acționariatul societății figurează și S&P Investment Management SRL, firmă care a fost deținută în proporție de 90% de fiul șefului PSD, Valentin Ștefan Dragnea, au scris jurnaliştii de la Hotnews.




14.05: Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, este audiat joi la Secția de Poliție 1 din Capitală. 

Ilie Liviu Dragne, născut în 1968 în comuna natală a lui Liviu Dragnea, nu este rudă cu Liviu Dragnea, dar este un personaj-cheie în lanțul de firme controlate de familia și de apropiații lui Liviu Dragnea, președintele PSD. 


UPDATE 13.10: Ferma de porci Salcia, unul dintre obiectivele percheziționate joi de procuori, i-a aparținut până acum o lună fiului lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin Dragnea, anunță Digi 24.

De acum o lună, firma este deținută sub formă de acțiuni la purtător. La acest obiectiv, procurorii ar fi găsit o sumă de 200.000 de euro fără documente legale.


UPDATE 12.40: Unul dintre obiectivele percheziționate de procurori, joi dimineață, este Ferma Salcia SA, specializată în creșterea porcilor, care este deținută de Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, informează surse judiciare citate de HotNews.

Procurorii ar fi facut percheziții și la o altă firmă "abonată" la contracte publice cu primaria Municipiului Alexandria, reședința județului Teleorman. 



Procurorii și polițiștii efectuează, joi, percheziții la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale precum și la locuințele mai multor persoane într-un dosar în care se investighează infracțiuni de evaziune fiscală care ar fi dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 39 de milioane de lei,  conform Parchetului General. 

"Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări într-un dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de folosire cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu", se precizează într-un comunicat al ÎCCJ.


Citește și: EXCLUSIV. 13 milioane de lei de la stat pentru vacile lui Dragnea junior. Ferma de bovine a fiului președintelui deputaților, ascunsă pe numele finului șefului PSD | DEZVĂLUIRE RL

Fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan-Valentin, deținător la vedere de fermă de porci, a declanșat un scandal național după ce Guvernul Grindeanu a decis să acorde subvenții pentru creșterea suinelor.


Potrivit sursei citate, pe baza mandatelor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziții în 80 de locații — sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora — de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul DGPMB și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman.

"Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010 — 2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal", se menționează în comunicat.


Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă