Președintele Klaus Iohannis a luat poziție, prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, în controversa iscată în spațiul public de jurnalistul Dan Andronic, cu privire la arhiva SIPA.
„Exista o legislație foarte clară, aplicabilă în acest caz. Există persoane îndreptățile să facă toate demersurile necesare. Nu președintele a clasificat documentele. Admnistrația prezidențială nu are atribuții în domeniul clasificării sau declasificării. Legislația în vigoare trebuie respectată în litera și spiritul ei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a președintelui.
În anul 2007, a apărut a doua comisie, din care făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu. Andronic susţine că poate spune "cu certitudine", pe baza documentelor consultate şi a declaraţiilor unor persoane din sistem, că unul dintre cei doi, Cristi Danileţ, ar fi fost implicat în distrugerea şi copierea arhivei. Jurnalistul scrie că cei doi magistraţi nu au întocmit procese verbale sau rapoarte privind arhiva SIPA, susţinând că s-ar fi ferit să lase vreo urmă.
Magistratul Cristi Danileț confirmă că el a făcut parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA, dar respinde ideea că ar fi făcut copii asupra unor documente.
"Nu am cunoştinţă de existenţa vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare şi resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă. Inventarierea a avut loc doar parţial, numai cu privire la tipul de informaţii strânse de SIPA, iar raportul nu a mai fost întocmit, căci mandatul Monicai Macovei a fost revocat dupa trei luni de la intrarea Romaniei in UE. Noul ministru Chiuariu a schimbat ordinul lui Macovei si se pare că alte persoane ar fi continuat această activitate. Nu am cunoştinţă de niciun raport cu privire la lipsa unor documente din arhivă; de altfel, această lipsă nici nu s-ar fi putut constata din moment ce documentele nu erau încă inventariate, ci erau doar depozitate aşa cum au fost trimise de la structurile teritoriale", spune Danileţ.
Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, cu privire la acuzațiile lansate de jurnalistul Dan Andronic privind arhiva SIPA, despre care susține căar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.
Jurnalistul Dan Andronic a susținut, într-un cotidian central, că arhiva SIPA ar fi fost fotocopiată în mod ilegal și că una dintre persoanele responsabile în acest caz este judecătorul Cristi Danileț. Imediat după aceea, magistratul a respins acuzațiile aduse împotriva lui.
Citește și: CSM decide, marți, dacă va cere Ministerului Justiției desecretizarea arhivelor SIPA
Plenul CSM va vota, marți, dacă magistrații vor formula sau nu o adresă către Ministerul Justiției pentru a cere desecretizarea arhivelor SIPA. Propunerea a fost inițiată de judecătoarea Gabriela Baltag.
„Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie despre magistrati. Imediat după preluarea mandatului în decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) şi a dispus stoparea activităţii de strângere a informaţiilor despre magistraţi. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informaţii vizând sistemul penitenciar. Noul director general al DGPA a prezentat un raport în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu", a scris Cristi Danileţ pe blog.