11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportSurse: CSM va trimite o adresă către Ministerul Justiţiei şi Parchetul General,...

Surse: CSM va trimite o adresă către Ministerul Justiţiei şi Parchetul General, pentru a verifica dacă s-a constituit vreun dosar privind arhivele SIPA

UPDATE 17.30: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va trimite o adresă către Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru a vedea dacă s-a constituit vreun dosar privind arhiva SIPA, au declarat surse judiciare, pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat pentru trimiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a vedea dacă este constituit vreun dosar privind arhiva SIPA.


Plenul CSM va vota, marți, dacă magistrații vor formula sau nu o adresă către Ministerul Justiției pentru a cere desecretizarea arhivelor SIPA. Propunerea a fost inițiată de judecătoarea Gabriela Baltag. 

"Am văzut că erau de făcut mai mulți pași, în sensul că urma să fie desemnată o comisie. De altfel, noi cu toții am observat că foști membri ai CSM, care declară că au făcut parte din aceste comisii, amintesc despre derularea acestor comisii, cel puțin în anii 2005-2006, că de fapt pe 8 februarie 2006 s-a desființat SIPA, trebuia realizat un raport la cele constatate în acea arhivă. (…)

Dacă au existat comisii care să inventarieze arhiva SIPA este bine să cunoaștem acest lucru, care a fost componența acestor comisii, dacă au fost fost întocmite rapoarte și dacă ele au fost supuse aprobării. (…) Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiției, pentru că Ministerul Justiției este custodele acestei arhive, cel puțin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele verbale de predare-primire, toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască. Motiv pentru care vă supun atenției formularea unei adrese către Ministerul Justiției cu aceste aspecte", a precizat Gabriela Baltag.





Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a susținut propunerea venită din partea Gabrielei Baltag, fiind de părere că trebuie cunoscută situația arhivelor SIPA.

"Eu susțin în totalitate demersul doamnei judecător. Sunt de acord cu propunerea pe care a formulat-o. Deocamdată nu avem nicio informație în afară de cele vehiculate în spațiul public. Se pare că s-ar dori ca și problema care vizează aspecte ce țin de independența sistemului judiciar, ceea ce ar fi de natură a atrage și competența noastră în această materie. Dar, pentru a putea dispune în cunoștință de cauză și potrivit legii, ar trebui, într-adevăr și noi să cunoaștem care este situația arhivelor SIPA, dacă au fost predate, inventariate, cui au fost predate, cine le-a inventariat și ce s-a întâmplat cu ele", a precizat Cristina Tarcea.

Aceste discuții au apărut în urma unui material publicat în EVZ, în care jurnalistul Dan Andronic susține că arhiva SIPA ar fi fst copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu, scrie Mediafax. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".



Citește și: Reacția SRI, după ce jurnalistul Dan Andronic a acuzat ilegalități privind arhiva SIPA: Nu am avut nicio implicare în gestionarea acestei structuri

Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat, luni, că nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA, ci doar a asigurat antiefracție locația cu sisteme clasice. Reacția vine după ce jurnalistul Dan Andronic a acuzat luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva ar fi fost copiată, în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, informează Agerpres.

 

 



Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în anul 1997, prin transformarea în unitate de sine stătătoare a Serviciului Independent Operativ (SIO) aflat, anterior, în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare, în mandatul lui Mircea Ionescu Quintus. Regulamentul de organizare şi funcţionare a SIPA a fost instituit prin două Ordine ale Ministrului Justiţiei, al căror conţinut nu este, însă, cunoscut.



Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul General, după ce jurnalistul Dan Andronic a susținut că arhiva SIPA ar fi fost copiată, în timp ce era inventariată

Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, cu privire la acuzațiile lansate de jurnalistul Dan Andronic privind arhiva SIPA, despre care susține căar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu, potrivit Mediafax.

 


 

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă