Judecătorul Cristi Danileţ a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, cu privire la acuzațiile lansate de jurnalistul Dan Andronic privind arhiva SIPA, despre care susține căar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu, potrivit Mediafax.
În sesizare, judecătorul susţine că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA şi cere Parchetului General să facă cercetări.
„În acest articol se menţionează despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informaţiilor clasificate, documente la care am avut acces şi eu în anul 2007 în virtutea funcţiei de consilier al ministrului justiţiei însărcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinaţia documentelor depozitate în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Precizez că nu am sustras, copiat, stocat, dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici în scris, nici oral sau sub orice altă formă. Fiindcă în articol se fac afirmaţii cu privire la fapte ce intră în conţinutul infracţiunii prevăzute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", se arată în sesizarea către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Jurnalistul Dan Andronic a acuzat, într-un articol publicat pe EVZ, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.
În acest context, judecătorul Cristi Danileţ a reacționat, negând acuzațiile.
„Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie despre magistrati. Imediat după preluarea mandatului în decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) şi a dispus stoparea activităţii de strângere a informaţiilor despre magistraţi. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informaţii vizând sistemul penitenciar. Noul director general al DGPA a prezentat un raport în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu", a scris Cristi Danileţ pe blogul său.
Pe aceeași temă:
Șeful PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, că în cazul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu va face demersuri pentru desecretizarea arhivei SIPA, încrederea sa în el „va fi aproape de zero”. Totodată, liderul social-democrat a mai precizat că, dacă programul de guvernare nu va fi aplicat, din cauza anumitor membri ai Guvernului, se va discuta despre remaniere.
Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat, luni, că nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA, ci doar a asigurat antiefracție locația cu sisteme clasice. Reacția vine după ce jurnalistul Dan Andronic a acuzat luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva ar fi fost copiată, în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei.