13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialO profesoară din comisia de bacalaureat a murit, după 11 ore de...

O profesoară din comisia de bacalaureat a murit, după 11 ore de muncă. Cum s-a ajuns la această situație dramatică

Poliţia, inspectorii de muncă şi Inspectoratul Școlar Județean Galaţi fac anchete în cazul unei femei de 42 de ani, informatician la un liceu din Galaţi, care făcea parte din comisia de bacalaureat şi care a murit luni în urma unui infarct, în timp ce se afla la şcoală. Colegii acesteia spun că ea lucrase luni aproape 11 ore şi că reclamase sindicatului că era în conflict cu conducerea şcolii, care o chemase în comisia de disciplină, relatează News.ro.

Rozina Miron, în vârstă de 42 de ani, informatician la Liceul ”Al. I. Cuza” din municipiul Galaţi, a făcut luni seară, în jurul orei 18.00, un stop cardio-respirator, în timp ce era la muncă. Ea fost a preluată de o ambulanţă şi transportată la unitatea de primiri urgenţe de la Spitalul Judeţean din Galaţi, dar în pofida manevrelor de resuscitare a fost declarat decesul.

Apropiaţii femeii, dar şi reprezentanţi ai Sindicatului Liber Educaţia spun că femeia, care făcea parte din comisia de bacalaureat, lucrase luni aproape 11 ore, cum de altfel s-a întâmplat de mai multe ori în ultima perioadă. În momentul în care a făcut infarctul, ea introducea date legate de examenul de Evaluare Naţională la ”Liceul Al. I. Cuza”, după ce în prima parte a zilei s-a ocupat de examenul de Bacalaureat la Liceul ”Emil Racoviţă”, fiind secretarul comisiei.

"Era în comisia de bacalaureat, dar se ocupa de introducerea datelor în sistemul informatic şi la Evaluarea Naţională. A murit după ce a lucrat 11 ore. Îşi desfăşura activitatea ca informatician şi probabil făcea lucrări de descărcare de subiecte, teme, când s-a întâmplat, la Liceul Cuza, la Evaluarea Naţională. Din ce mi-a arătat o doamnă ştiu că la ora 18.09 ar fi decedat, i s-a făcut rău în liceu. Dacă începuse programul la ora 7.00, era ora 18.00, deci 11 ore de muncă. Am înţeles din unele discuţii că făcuse, să zic aşa, naveta între acest liceu şi Liceul Racoviţă", a declarat, mirecuri, Adrian Andrăşescu, liderul Sindicatului Liber Educaţia.

Soțul Rozinei Miron a scris pe contul de Facebook al acesteia că mulțumește autorităților pentru modul cum au intervenit în acest caz. „Multumesc din suflet rudelor, prietenilor, colegilor si cunostintelor noastre pentru sprijin, pentru vorbele frumoase si pentru tot ce au facut pentru noi in ultimile zile! Multumim si institutiilor statului care ne-au ajutat in pasii legali si normali in aceasta situatie grea prin care eu, familia si copilasii trecem!”, a scris bărbatul.

Comunitatea medicală din România este în doliu, dar şi revoltată de modul în care medicii mor la propriu din cauza suprasolicitării personalului din sănătate prin impunerea unor gărzi peste norma europeană pentru acoperirea deficitului de personal. Cel mai recent caz şocant s-a înregistrat la Galaţi, unde un medic a murit duminică, după o gardă de 12 ore.

Cei dependenți de directori fac muncile solicitante

Cristina Tunegaru, cadrul didactic care luptă pentru reformarea sistemului de învățământ, a explicat cum s-a ajuns, în viziunea ei, la această situație. „11 ore în școală și un infarct. Cum se poate întâmpla asta, de ce un director nu atribuie sarcini de serviciu și altor profesori din școală și îi cere unui profesor să muncească atât de mult ? Pentru că nu are cui cere. Nu sunt dispuși să facă aceste activități decât profesorii care depind de directori, profesorii care nu pot spune „nu”. Aceștia sunt puțini și fac totul. Ei au nevoie de sprijinul directorului la inspecțiile de grad și cultivă relația aceasta prin obediență și supunere în fața șefului”, a scris aceasta pe Facebook.

Cristina Tunegaru a menționat că Ceilalți, care nu mai sunt dependenți de o bună relație cu directorul, conduc școala din umbră, fără să se implice în activități de „începători” foarte solicitante, cum ar fi supravegherea la examen sau scrierea tonelor de hârțoage cerute de inspectorate. „E rândul altora să facă, să arate servilism pentru a progresa în carieră. Un sistem feudal cu boieri și vasali. Când ești stăpân pe comoară, nu faci decât strictul necesar, intri la clasă, semnezi cu grijă condica – fix ca în planificare – pui note și închei medii”, a explicat cadrul didactic.

 

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă