13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIon Stan: Imixtiunea CNSAS in alegerea noului patriarh reprezinta un grav atac...

Ion Stan: Imixtiunea CNSAS in alegerea noului patriarh reprezinta un grav atac la Constitutie

Imixtiunea CNSAS in alegerea noului patriarh reprezinta un grav atac la Constitutie, un atentat la securitatea nationala si un imens serviciu adus dusmanilor de moarte ai autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, afirma, luni, deputatul social-democrat Ion Stan, intr-o declaratie politica transmisa Rompres.

Deputatul PSD considera "imperios necesara intrunirea de urgenta a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru a analiza si decide asupra modalitatilor prin care evaluarea dosarelor de securitate existente la CNSAS in legatura cu ierarhi ai BOR sa revina in exclusivitate autoritatilor canonice, carora sa le fie si remise deindata".

Prin declaratia politica, Ion Stan face un apel la societatea civila si organizatiile acesteia, precum si la presa, sa respinga "actiunile vectorilor de influenta mediatica tendentioasa, care urmaresc manipularea Sfantului Sinod si a Colegiului Electoral Bisericesc".

Potrivit lui Stan, CNSAS a "fortat" o "interpretare extensiva si o aplicare abuziva a legii" anuntand ca va incepe cercetarea dosarelor de securitate ale ierarhilor BOR si audierea acestora.

"Avand in vedere ca CNSAS nu este legal indrituit sa se autosesizeze in aceasta chestiune, initiativa intempestiva de a se proceda la investigatii si audieri in ragazul de 40 de zile dintre momentul decesului Patriarhului Teoctist si data alegerii noului Intaistatator al BOR nu poate fi altfel interpretata decat ca executare a unor comenzi, deopotriva din afara, deci straine, dar si de la varful puterii politicii interne, toate la un loc menite a submina cea mai puternica si respectata expresie a constiintei si spiritualitatii nationale", se arata in declaratia politica a deputatului PSD.

Ion Stan precizeaza ca ceea ce CNSAS a anuntat ca are in intentie sa realizeze, este imposibil de finalizat, deoarece, motiveaza social-democratul, pana la sfarsitul lunii august, respectiv 12 septembrie, nu pot fi respectate procedurile si termenele obligatorii pe care legea le prevede.

"Nu aceasta trebuie sa se intample, dupa Teoctist, in relatiile dintre autoritatile statului roman, clasa politica, societatea civila si Biserica. (…) Sustinem si sprijinim intrutotul orice forma de boicotare a demersului ilegal al CNSAS si facem apel la ierarhii BOR ce vor fi convocati la audieri sa nu le dea curs si sa le atace, prin toate caile posibile. Facem apel la factorii de putere ai statului si la clasa politica de a stopa presiunile si ingerintele in viata bisericii", afirma Ion Stan.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă